Razgatlioglu wint race 1 in Magny-Cours met overmacht, Van der Mark vijfde

2844
Toprak Razgatlioglu wint WorldSBK race 1 op het Circuit de Nevers Magny-Cours | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft zaterdagmiddag de eerste World Superbike race van het weekend op het Circuit de Nevers Magny-Cours met overtuiging gewonnen voor Jonathan Rea en Andrea Locatelli. Michael van der Mark reed een sterke race en kwam als vijfde over de finish.

Zaterdagmiddag om 14:00 uur ging de eerste World Superbike race van het weekend van start op het Circuit de Nevers Magny-Cours over 21 ronden. Dat het een goed idee is geweest om het raceweekend op het Franse circuit dit jaar een maand naar voren te halen is wel duidelijk. Waar we de afgelopen jaren voornamelijk regen en kou hebben gehad is het dit weekend behoorlijk warm met temperaturen boven de 25°C en veel zon.

Nagenoeg alle coureurs gingen van start met de standaard SC1 compound voorband en de SCX achterband, Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Alex Lowes lieten een andere voorband monteren.

Het was Toprak Razgatliogu die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Jonathan Rea, kort daarachter nam de goed gestarte Alex Lowes de derde plaats in handen.

Het was duidelijk dat Rea wilde aanvallen, op het achterste rechte stuk dook hij uit de slipstream en nam hij de koppositie over bij het ingaan van de Adelaide hairpin. Razgatlioglu werd flink onder druk gezet door Lowes en Michael Rinaldi, toch hield de Turkse coureur zijn hoofd koel en wist hij hen gauw weer af te schudden. Michael van der Mark kende een goede start en maakte een plaats goed in de openingsronde, de Nederlander reed op de achtste plaats.

Doordat Razgatlioglu even werd dwarsgezeten kon Rea al een gat van ongeveer een halve seconde slaan richting zijn concurrent. Lowes had de derde plaats overgenomen van Rinaldi, daarachter reden Andrea Locatelli en Leon Haslam in de top zes. Voor Scott Redding was het een moeilijke beginfase, de Ducati coureur reed op de negende plaats.

In de vierde ronde had Razgatlioglu zijn achterstand weer volledig dichtgereden en besloot hij meteen aan te vallen. Bij het aanremmen voor de Adelaide hairpin maakte de Turkse coureur een blockpass op Rea en kon hij de koppositie overnemen.

Razgatlioglu leek iets sneller te zijn maar Rea kon het tempo goed volgen. Met een marge van iets meer dan een halve seconde reed de Yamaha coureur aan de leiding voor Kawasaki duo Rea en Lowes. Ruim anderhalve seconde daarachter werd Rinaldi op de vierde plaats flink onder druk gezet door Locatelli, daarachter was Van der Mark opgeklommen naar P6.

Halverwege de race leek Rea weer even aan te kunnen kloppen bij Razgatlioglu. De zesvoudig wereldkampioen probeerde een aantal keren een inhaalactie voor te bereiden maar de Turkse coureur ging steeds later in de remmen. Hierna leek Rea het beste van zijn banden te hebben gebruikt want in de ronden daarna verloor hij ruim anderhalve seconde.

Met vijf ronden te gaan ging Lowes de fout in. Terwijl hij op de derde plaats reed, en op weg was naar zijn eerste podium sinds race 1 op Donington Park, ging hij in bocht 8 onderuit. Einde race voor de Kawasaki coureur waardoor Locatelli opschoof naar P3 voor Rinaldi en Van der Mark.

Met twee ronden te gaan ging het ook van kwaad tot erger voor Scott Redding. De Ducati coureur kende al een zeer moeizame race waarbij hij voor het grootste gedeelte buiten de top tien reed. Hij leek problemen te hebben met het remmen want in vrijwel iedere bocht ging hij wijd. In de voorlaatste ronde probeerde hij aan te vallen bij Sykes maar verloor hij de voorkant. Het resultaat was een onschuldige schuiver waardoor hij terugviel naar P12, een beter resultaat was op dat moment dus niet meer mogelijk.

Razgatlioglu bleef uiteindelijk foutloos en kwam als overtuigende winnaar over de finish. Met een marge van bijna vijf seconden won de Yamaha coureur zijn zesde race van het seizoen voor titelconcurrent Rea en teamgenoot Locatelli. Rinaldi kwam als vierde over de streep voor Van der Mark, daarachter eindigden Bautista, Davies, Bassani, Sykes en Haslam in de top tien. Redding scoorde uiteindelijk slechts vier punten door als twaalfde te finishen.

Dit betekent dat Razgatlioglu nu vijf punten voorsprong heeft op Rea in het kampioenschap, Redding staat 59 punten achter op de WK leider. De World Superbike coureurs komen zondagochtend eerst nog om 09:00 uur in actie voor hun warm-up sessie. De Superpole race over tien ronden begint om 11:00 uur, race 2 begint om 14:00 uur.