Razgatlioglu wint spannende WorldSBK Race 2 in Assen, Van der Mark negende na tijdstraf

7118
Toprak Razgatlioglu, winnaar van Race 2 in Assen | © Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft zondagmiddag Race 2 voor de World Superbike klasse gewonnen op het TT Circuit Assen. Ondanks dreigende wolken en hier en daar een spatje regen bleef het droog genoeg en werd er een spectaculaire strijd gevoerd. Razgatlioglu was uiteindelijk de sterkste voor Álvaro Bautista en Remy Gardner, Michael van der Mark werd als negende geklasseerd wegens een tijdstraf nadat hij als zesde over de finishlijn kwam. 

Evenement: Pirelli Dutch Round
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: World Superbike
Tijd: 14:00 – 14:35 uur
Sessie: Race 2 – 21  ronden
Omstandigheden: Zonnig, 9°CZondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor Race 2 van de World Superbike klasse op het TT Circuit Assen. Het was koud en droog maar er hingen wel donkere wolken boven het Drentse circuit.

De meerderheid stond op de SC1 voorband waarbij onder andere Jonathan Rea, Andrea Locatelli en Toprak Razgatlioglu voor de hardere SC2 voorband kozen. Wat betreft de achterband stond bijna iedereen op de zachte SCX achterband waarbij BMW coureurs Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark de hardere SC0 lieten monteren.

Polesitter Álvaro Bautista vertrok goed en ging als leider de Haarbocht in voor teamgenoot Nicolò Bulega en Andrea Locatelli. Jonathan Rea nam de vierde plaats in handen voor Remy Gardner en de goed gestarte Michael van der Mark, daarachter waren het Alex Lowes, Toprak Razgatlioglu, Andrea Iannone en Sam Lowes.

Locatelli wilde Bautista niet laten ontsnappen en zette meteen de aanval in op landgenoot Bulega waarmee hij de tweede plaats overnam. Razgatlioglu wilde ook meteen stappen voorwaarts maken en ging in de openingsronde voorbij aan teamgenoot Van der Mark.

Bautista legde meteen een hoog tempo aan de dag maar Locatelli deed zijn best om aan te haken. Ook Gardner ging voorbij aan Bulega terwijl Razgatlioglu op dat moment Rea passeerde. Van der Mark wist dat hij dit voorbeeld gauw moest volgen om richting het podium te gaan.

In de derde ronde stootte Gardner door naar de tweede plaats ten koste van Locatelli terwijl Razgatlioglu afrekende met Bulega en Locatelli. Van der Mark was op dit moment ook al voorbij aan Rea en reed op de zesde plaats, hij probeerde zijn teamgenoot te volgen in de weg naar voren.

In de zesde ronde maakte Gardner een klein foutje in de Ruskenhoek waardoor Razgatlioglu kon profiteren in de Stekkenwal. De BMW coureur schoof op naar de tweede plaats en ging op jacht naar Bautista die zo’n 0,4 seconde voor hem reed. Van der Mark reed op dit moment aan de staart van de kopgroep en moest alle zeilen bijzetten om de aansluiting te behouden.

Aan het eind van de zevende ronde had Razgatlioglu het achterwiel van Bautista bereikt en hij aarzelde geen moment. Bij het aanremmen voor de Geert Timmer chicane zette hij zijn BMW ernaast waarmee hij de koppositie overnam.

Op dit moment begon het te druppelen boven het TT Circuit Assen en de witte vlaggen werden al gezwaaid. Bulega maakte een foutje waardoor Van der Mark de vijfde plaats over kon nemen maar het was van korte duur aangezien Andrea Iannone zich in de strijd mengde. De Italiaan zette zijn Ducati ernaast in de GT en verwees de Nederlander weer naar P6.

De regen zette niet echt door waardoor de coureurs door bleven rijden. Bautista en Razgatlioglu reden langzaam maar zeker weg van de op de derde plaats rijdende Gardner, achter hem was Iannone inmiddels opgeklommen naar P4 ten koste van Locatelli. Van der Mark zat er kort achter op de zesdse plaats.

In de tiende ronde was er een valpartij voor Alex Lowes en Jonathan Rea in Madijk. Voor de Kawasaki coureur betekend het einde race terwijl de zesvoudig wereldkampioen zijn Yamaha YZF-R1 weer kon oppakken.

In de Zuidlus leek de regen heviger te worden maar echt kletsnat was het nog niet. Gardner had het meeste lef in deze omstandigheden en nam in de twaalfde ronde de leiding over van Bautista. Locatelli volgde hem terwijl daarachter ook Van der Mark, Iannone en Bulega de aansluiting weer volledig te pakken hadden waardoor er een kopgroep van zeven coureurs ontstond.

Het begon steeds meer op een World Supersport 300 race te lijken met de hoeveelheid inhaalacties die er werden uitgevoerd. De echte regen bleef uit waardoor voorzichtigheid wel geboden was maar er nog geen sprake was van een behoefte aan regenbanden.

Met nog zeven ronden te gaan nam Razgatlioglu de leiding andermaal over en ditmaal probeerde de wereldkampioen van 2021 zijn stempel op de wedstrijd te drukken. De Turkse coureur probeerde een gaatje te slaan richting Bautista terwijl Gardner er niet ver achter zat. Iannone moest een gaatje laten vallen met Van der Mark die langzaam maar zeker terrein begon te verliezen.

Razgatlioglu ging als leider de laatste ronde in voor Bautista en Gardner en hij deed zijn uiterste best om zijn voorsprong te vergroten. De ROKiT BMW Motorrad WorldSBK coureur bleef foutloos ondanks druppels in de laatste sector en kwam als winnaar over de streep. Hij behaalde zijn derde zege van het seizoen (tweede overwinning in een volledige race) en wist regerend wereldkampioen Bautista achter zich te houden. Daarachter kwam Gardner als derde over de streep en daarmee behaalde hij zijn eerste podiumfinish in de World Superbike klasse.

Iannone was ‘best of the rest’ op de vierde plaats voor landgenoot Locatelli en Van der Mark die als zesde over de finish kwam. Echter kreeg de Nederlander een tijdstraf voor het afsnijden van de Geert Timmer chicane waardoor hij werd teruggezet naar de negende plaats.

Uitslag:

  1. Toprak Razgatlioglu – BMW
  2. Alvaro Bautista – Ducati | +0,625
  3. Remy Gardner -Yamaha | +1,022
  4. Andrea Iannone – Ducati | +3,120
  5. Andrea Locatelli – Yamaha | +3,217

9. Michael van der Mark | +8,059 (na penalty van 3 seconden)

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap is Bautista de leider met 123 punten voor Razgatliogli (117) en Bulega (109). Van der Mark staat zevende met 58 punten.

Het volgende World Superbike raceweekend vindt plaats in het weekend van 14 t/m 16 juni op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.Handige links Pirelli Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.