Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan de dominantie van Álvaro Bautista en Ducati door op overtuigende wijze zijn eerste WorldSBK overwinning van het jaar te behalen op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola. Achter de Kawasaki coureur werd Bautista tweede en pakte Toprak Razgatlioglu zijn eerste podium van het seizoen, Nederlander Michael van der Mark kwam als vierde over de finish. 

Zaterdagmiddag ging de eerste WorldSBK race van het weekend van start op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië. De omstandigheden waren gunstig met een temperatuur boven de 20°C en de zon die zorgde voor warm asfalt.

British Superbike coureur Tommy Bridewell vervangt Eugene Laverty voor de rest van het weekend binnen het Ducati Team Go Eleven. De Ierse coureur kwam vrijdagochtend hard ten val waarbij hij beide polsen brak.

Ook Leon Camier was er niet meer bij. Tijdens de Superpole kwam de Honda coureur ten val en liep hierbij een blessure op aan zijn schouder waardoor hij unfit werd verklaard. Momenteel wordt onderzocht wat de precieze verwonding van de Brit.

Het gros van de coureurs koos voor dezelfde type voor- en achterbanden, echter lieten de fabrieks Kawasaki coureurs de Pirelli development band monteren.

Polesitter Chaz Davies startte goed en ging als eerste de Variante Tamburello in voor Jonathan Rea en Álvaro Bautista. De viervoudig wereldkampioen aarzelde niet en sloeg meteen toe bij het ingaan van de Variante Villeneuve en nam zodoende de leiding over. Achter de beide Ducati’s waren het Tom Sykes, Alex Lowes, Michael van der Mark en Leon Haslam.

Bij het ingaan van Acqua Minerali ging het mis voor de onfortuinlijke Davies aangezien zijn Ducati Panigale V4 R de geest gaf. Zeer gefrustreerd zocht de Brit de pitbox op waardoor er een einde kwam aan zijn race.

Rea probeerde een gat te slaan richting Bautista maar de Spanjaard deed zichtbaar zijn best om bij te blijven. Van der Mark viel aan bij teamgenoot Lowes maar de Brit wist direct te counteren. Achter de twee Yamaha’s waren het Kawasaki coureurs Haslam en Razgatlioglu met Torres, Melandri en Cortese daarachter in de top tien.

Na twee ronden was de voorsprong van Rea meer dan een seconde richting Bautista met Sykes daar 2,5 seconde achter op de derde positie. Lowes en Van der Mark hadden een seconde achterstand op Sykes terwijl Razgatlioglu en Haslam een halve seconde achter de twee Pata Yamaha’s reden.

Het leek erop dat de oude Rea weer terug was aangezien zijn voorsprong na vier ronden zo’n twee seconden bedroeg richting Bautista. Van der Mark was opnieuw voorbijgegaan aan teamgenoot Lowes en probeerde nu zijn achterstand richting Sykes op de derde plaats te verkleinen.

Halverwege de race reed Rea maar liefst vijf seconden voor Bautista en leek de eerste overwinning van het seizoen voor de viervoudig wereldkampioen onvermijdelijk. De Spanjaard had op zijn beurt ruim acht seconden voorsprong op Sykes maar zou voor het eerst dit seizoen verslagen worden.

Op dit moment kreeg ook de BMW van Sykes te maken met problemen en viel de voormalig wereldkampioen ver terug. Dit zorgde ervoor dat Van der Mark nu de derde positie overnam, echter had hij Razgatlioglu in zijn nek hijgen en reed ook Haslam daar nog kort achter. Teamgenoot Lowes leek ook problemen te hebben aangezien hij een aantal seconden verloor en terugviel naar de zesde plaats.

Een ronde later zette Razgatlioglu de aanval in en nam hij de derde positie over van Van der Mark. De Nederlander was niet bereid om deze podiumplaats zomaar weg te geven en was op zoek naar een manier om de Turkse coureur weer terug te pakken. Haslam probeerde zich te mengen in deze strijd maar maakte een fout waardoor hij kostbare seconden verloor.

Met vier ronden te gaan kwam Sandro Cortese ten val. De Duitser crashte voor de tweede keer op zaterdag, ditmaal ter hoogte van Acqua Minerali.

Rea en Bautista waren verzekerd van hun posities maar de strijd om de derde positie was met drie ronden te gaan nog steeds spannend. Het tempo van Razgatlioglu lag niet zeer hoog waardoor Van der Mark dicht aan het achterwiel van de Puccetti Kawasaki coureur zat en Haslam zijn achterstand weer had ingehaald. Vervolgens ging Haslam opnieuw de fout in bij het ingaan van de Variante Alta en verloor hij, door een uitstapje door het gras, opnieuw kostbare seconden. Bij het aanremmen voor Rivazza viel Van der Mark aan maar ging hij enigszins wijd waardoor Razgatlioglu zijn derde positie behield.

Na een agressieve inhaalactie van Razgatlioglu, waarbij hijzelf en Van der Mark elkaar enkele keren raakten, leek de Turkse coureur in de laatste twee ronden toch nog wat snelheid te vinden en kon hij een minimaal gaatje slaan richting de Nederlander. Dit bleek genoeg te zijn om een aanval van de Yamaha coureur in de slotronden te voorkomen.

Rea bleef foutloos en kwam voor het eerst dit seizoen als winnaar over de finishlijn. Bautista werd tweede en Razgatlioglu behaalde zijn eerste podiumfinish van het seizoen door als derde over de streep te komen. Van der Mark werd vierde, nét voor Haslam. Daarachter eindigden Melandri, Lowes, Rinaldi, wild-card Zanetti en Reiterberger in de top tien.

Audio
Direct na afloop van de race zochten we Van der Mark op en vroegen hem om een eerste reactie, beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

 

De Superpole race voor de WorldSBK klasse op Imola gaat zondagochtend om 11:00 uur van start met race 2 om 14:00 uur.

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App