Jonathan Rea was zaterdag in de Superpole sessie voor de WorldSBK klasse op Portimão het sterkst en behaalde door middel van het verbreken van het bestaande rondrecord pole position. Tom Sykes kwalificeerde zich als tweede met de indrukwekkende WorldSBK rookie Sandro Cortese als derde, Nederlander Michael van der Mark kwam niet verder dan de tiende rondetijd. 

Zaterdag om 11:00 uur lokale tijd, 12:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de kwalificatie van de World Superbike klasse op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão, Portugal. De zon scheen fel boven het Portugese circuit waardoor de temperaturen alsmaar opliepen en het gedurende de 25 minuten durende Superpole sessie steeds warmer werd.

Álvaro Bautista ging meteen de baan op en klokte een aantal zeer verdienstelijke rondetijden. De Spanjaard staat 81 punten achter in het kampioenschap en zal er alles aan doen om de druk op concurrent Jonathan Rea te verhogen. In de eerste run waarin er met gewone racebanden werd gereden was Bautista het snelst voor Rea en Toprak Razgatlioglu met daarachter Sandro Cortese, Loris Baz en Leon Haslam.

Met minder dan tien minuten te gaan zochten alle coureurs de pitbox op om de speciale Pirelli qualifier te laten monteren en daarmee een aanval te plaatsen op pole position. Voor Ten Kate Racing Yamaha coureur ging dit echter al gauw mis vanwege een crash in de laatste sector. De Fransman is het hele weekend al sterk en tijdens de derde vrije training eindigde hij derde waardoor de teleurstelling groot was als gevolg van deze valpartij.

Het zou dus aankomen op de slotfase van de sessie waarin de coureurs met kwalificatiebanden onderweg waren. Rea wachtte letterlijk tot het allerlaatste moment en kwam met enkele seconden over de streep voor één ronde. De Kawasaki coureur wist het polerecord van een jaar te verbreken en met een 1’40.372 reed hij de snelste ronde op twee wielen ooit op Portimão. Tom Sykes wist zich op indrukwekkende wijze als tweede te kwalificeren op zijn BMW S1000RR met WorldSBK rookie Sandro Cortese daarachter op de derde plaats. Leon Haslam wist zich als vierde te kwalificeren voor Lowes en een enigszins teleurstellende Bautista, verder eindigden Jordi Torres, Marco Melandri, Markus Reiterberger en Nederlander Michael van der Mark in de top tien.

De eerste WorldSBK race van het weekend gaat later vandaag om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App