Rea domineert en wint eerste Argentijnse WorldSBK race, Van der Mark achtste

91
worldsbk-podium
WorldSBK podium Villicum - race 1 | foto© Pirelli

Jonathan Rea heeft zaterdag de eerste WorldSBK race gewonnen op het Circuito San Juan Villicum in Argentinië. De Kawasaki coureur was vanaf de start het sterkst en domineerde de race voor Marco Melandri en Toprak Razgatlioglu. Nederlander Michael van der Mark finishte als achtste.

Zaterdag om 16:00 uur lokale tijd, 21:00 uur Nederlandse tijd ging de eerste World Superbike race op het gloednieuwe Circuito San Juan Villicum in Argentinië van start. De temperaturen waren aangenaam boven de 20°C maar na een zonnige start van de dag was er nu veel bewolking voor de zon ontstaan.

Polesitter Marco Melandri kende een goede start en ging als leider de eerste bocht in. Echter verremde de Italiaan zich enigszins waardoor viervoudig wereldkampioen de leiding overnam. Tom Sykes reed op de derde plaats met daarachter Alex Lowes en Chaz Davies. Michael van der Mark wist nog geen progressie te boeken in de eerste ronde en reed op de elfde positie.

Rea probeerde een gat te slaan maar Melandri wist het tempo vooralsnog goed te volgen. Daarachter reden Sykes, Lowes, Laverty, Davies, Razgatlioglu, Fóres en Mercado dicht bij elkaar.

Voor thuisrijder Leandro ‘Tati’ Mercado ging het echter mis in de vierde ronde aangezien hij ten val kwam. De Argentijn verloor de voorkant van zijn Kawasaki ter hoogte van bocht 10 waardoor zijn race vroegtijdig ten einde kwam.

Aan de kop van het veld had Rea inmiddels een marge van zo’n twee seconden opgebouwd en leek het erop dat de opnieuw gekroonde wereldkampioen wederom een maatje te groot was voor de concurrentie. Melandri had nog altijd de tweede plaats in handen maar daarachter was Laverty voorbijgegaan aan Sykes en had de Aprilia coureur de derde plaats overgenomen.

Ook Jake Gagne maakte een fout en crashte ter hoogte van bocht 5. De Amerikaan verloor de voorkant van zijn Honda CBR1000RR Fireblade SP2 waardoor zijn race ten einde kwam.

Met negen ronden te gaan werden er op meerdere plaatsen op het circuit druppels gevoeld en zwaaiden de marshals met de regenvlag. Het leek erop dat dit de oorzaak was voor de crash van Davies aangezien de Ducati coureur na een inhaalactie op Sykes wijd ging en de voorkant van zijn Panigale R verloor. De Brit bleef ongedeerd maar voor Van der Mark was dit gunstig aangezien de Nederlander nog de tweede plaats in het kampioenschap kan veroveren.

Rea en Melandri waren niet meer te achterhalen maar daarachter was de strijd nog niet gestreden. Razgatlioglu wist zijn tempo naarmate de race vorderde op te schroeven en de derde positie over te nemen van Laverty die daarachter in gevecht was met Fóres voor de vierde plaats. Sykes was teruggevallen naar de zesde plaats met daarachter het Pata Yamaha duo Lowes en Van der Mark.

Rea bleef foutloos en kwam uiteindelijk zonder problemen als winnaar over de streep. Zo’n tien seconden daarachter was het Maraco Melandri met daarachter Toprak Razgatlioglu op de derde plaats. Verder waren het Fóres, Laverty, Sykes, Lowes, Van der Mark, Baz en Camier in de top tien.

De tweede WorldSBK race op het Circuito San Juan Villicum gaat zondag om 21:00 uur Nederlandse tijd van start.