Rea domineert tijdens race 1 op Portimão voor Davies en Van der Mark

314
V.l.n.r. Chaz Davies, Jonathan Rea en Michael van der Mark - Autódromo Internacionale del Algarve, Portimão | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag de eerste WorldSBK race op Portimão op zeer dominante wijze gewonnen. De viervoudig wereldkampioen leidde van start tot finish en sloeg meteen een groot gat. Chaz Davies werd tweede, Nederlander Michael van der Mark kwam als derde vanaf de tiende startplaats. Álvaro Bautista ging in de eerste bocht de fout in en viel terug naar de laatste plaats, uiteindelijk finishte hij als vierde.

Zaterdagmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd ging de eerste World Superbike race van het weekend van start op het Autódromo Internacionale do Algarve in Portimão. Het was wederom zeer zonnig en warm op het Portugese circuit met een temperaturen rond de 30°C.

Polesitter Jonathan Rea startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Tom Sykes en Leon Haslam. Voor Álvaro Bautista, startend vanaf de zesde plaats, ging het in de eerste bocht al flink mis doordat hij noodgedwongen wijd ging. De Spanjaard viel terug naar de één-na-laatste plaats waardoor hij nu een inhaalrace moest rijden terwijl concurrent Rea aan kop reed.

Aan het einde van de eerste ronde was het Rea aan kop voor Sykes, Haslam en Davies terwijl Michael van der Mark een geweldige beginfase kende en vanaf de tiende startplaats al naar de vijfde positie was opgeklommen. Achter de Nederlander reden merkgenoten Sandro Cortese, Alex Lowes en toekomstig teamgenoot Toprak Razgatlioglu met daarachter Marco Melandri en Loris Baz.

Voor de Ten Kate Racing Yamaha coureur ging het echter al vrij vroeg mis, in de vijfde ronde kwam de Fransman ten val. Wel wist hij de YZF-R1 weer op te pakken maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Rea was als vanouds en voerde zijn gebruikelijke strategie uit. Aan het eind van de tweede ronde had de viervoudig wereldkampioen al een voorsprong van ruim anderhalve seconde en leek hij niet te stoppen.

Ook voor de sterk rijdende Sykes sloeg het noodlot toe. Drie ronden later na de crash van Baz ging de BMW coureur de fout in en kwam ook hij ten val, wel bleef de 2013 WorldSBK kampioen ongedeerd.

Rea bouwde zijn voorsprong verder uit en was niet bij te benen. Echter vond er daarachter veel spektakel plaats in een groep van zo’n zes coureurs. Even kon Van der Mark de tweede plaats overnemen maar Davies leek uiteindelijk de overhand te hebben met zijn Ducati Panigale V4R.

Rea zou uiteindelijk foutloos blijven en als winnaar over de streep komen om de overwinning in de wacht te slepen. Davies finishte als tweede terwijl Van der Mark vanaf de tiende startplaats zeer verdienstelijk als derde eindigde .De Nederlander neemt daarmee de derde plaats in het kampioenschap van teamgenoot Lowes weer over. Bautista wist terug te komen naar de vierde plaats maar moest dus opnieuw veel punten inleveren richting Rea waardoor het nu echt gedaan lijkt. Het verschil bedraagt nu 93 punten. Haslam werd vijfde voor Razgatlioglu en Lowes met daarachter Cortese, Melandri en Rinaldi in de top tien.

Na afloop van de race zochten we Van der Mark op en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister het verhaal van de Nederlander via onderstaande audiolink:

De Superpole race gaat zondagmiddag om 12:15 uur Nederlandse tijd van start met race 2 om 15:00 uur.