Rea het snelst in eerste vrije training op Donington Park, Van der Mark negende

2837
Jonathan Rea - Donington Park | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea was vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de World Superbike klasse op Donington Park het snelst voor Toprak Razgatlioglu en Tom Sykes. Nederlander Michael van der Mark noteerde de tiende rondetijd.

Vrijdagochtend om 10:30 uur lokale tijd, 11:30 uur Nederlandse tijd ging de eerste vrije training voor de World Superbike klasse van start op Donington Park. Dit weekend komt alleen de WorldSBK klasse in actie op het Engelse circuit, de WorldSSP en WorldSSP 300 klassen zullen moeten wachten op het raceweekend in Assen van 23 t/m 25 juli. Vanwege extra administratieverplichtingen en bijkomende kosten door Brexit zijn alleen de WorldSBK afgereisd naar Donington Park.

Het Pedercini Kawasaki team komt dit weekend in actie met een een andere coureur. Samuele Cavalieri reed in Aragón, Estoril en Misano maar het team en de Italiaan zijn uit elkaar gegaan. Dit weekend rijdt Luke Mossey op de ZX-10RR, mogelijk dus een weekend om te solliciteren voor de rest van het seizoen voor de Engelsman. De afgelopen seizoenen reed Mossey in het British Superbike kampioenschap, dit jaar heeft hij een contract met Bournemouth Kawasaki in de Superstock 1000 klasse.

De BMW coureurs begonnen rommelig aan deze FP1 sessie op Donington Park. Michael van der Mark ging al vroeg de grindbak in nadat hij zich verremde voor bocht 11 (Melbourne Loop).

Nog geen minuut daarna schoof teamgenoot Tom Sykes zijn M 1000 RR onderuit in diezelfde bocht, gelukkig was de schade minimaal en kon de thuisrijder zijn weg vervolgen.

In de beginfase van de sessie waren het met name de thuisrijders die het tempo aangaven. Tom Sykes, Jonathan Rea, Alex Lowes, Leon Haslam, Scott Redding en Chaz Davies begonnen goed aan de eerste vrije training van het weekend maar ook Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu, die een nieuw contract bij Yamaha heeft getekend, begonnen goed aan de sessie. Van der Mark won in 2018 zijn eerste twee WorldSBK races op Donington Park.

Het was behoorlijk bewolkt boven het Engelse circuit. Aanvankelijk leek het nog even te druppelen maar uiteindelijk konden de coureurs een volledige droge sessie rijden. Jonathan Rea reed uiteindelijk met een 1’27.841 de snelste rondetijd van de sessie voor Toprak Razgatlioglu en Tom Sykes.

De vierde rondetijd kwam op naam van Micheal Ruben Rinaldi voor Garrett Gerloff, die vijf dagen geleden nog op een YZR-M1 reed in de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen. Scott Redding noteerde de vijfde rondetijd met verder Leon Haslam, Alex Lowes, Michael van der Mark en Chaz Davies in de top tien.

Er leken grote problemen te zijn bij het RC Squadra Corse team van Eugene Laverty. De Ierse coureur moest de hele sessie toekijken vanuit de pitbox vanwege technische problemen aan zijn BMW M 1000 RR.

De tweede vrije training voor de World Superbike klasse op Donington Park gaat vanmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter