Rea het snelst, tegenslag voor Razgatlioglu en Van der Mark in Catalunya

5511
jonathan-rea
Jonathan Rea- Catalunya Test | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft ook tijdens de tweede en afsluitende WorldSBK testdag op Circuit de Barcelona-Catalunya de snelste rondetijd op de klok gezet. De Kawasaki coureur was donderdag het snelst voor Scott Redding en Garrett Gerlof. Voor Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark- maar ook voor Alvaro Bautista – verliep deze tweede dag allesbehalve naar wens.

De actie op de baan was donderdagochtend amper begonnen alvorens er paniek uitbrak in de pitbox van het Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Team. Toprak Razgatlioglu kreeg namelijk een positieve uitslag van een Covid-19 test. Meteen werd het geldende protocol in werking gezet en niet veel later, toen ook de uitslag van een tweede test een positief resultaat gaf, werd de Turkse coureur meteen in quarantaine geplaatst. Zijn tweede testdag zal er dan ook al na negen gereden ronden op. Binnen het Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Team werden vervolgens alle benodigde maatregelen genomen maar voor zover bekend bleken er geen andere mensen binnen het team besmet te zijn geraakt.

Op de baan was het lange tijd Garrett Gerloff die de tijdlijst aanvoerde. De Amerikaan hield de snelste rondetijd achter zijn naam totdat in het laatste uur de kwalificatiebanden uit het rek werden gehaald en de zogenaamde time attacks begonnen. Rea scherpte in het laatste uur zijn rondetijd op een kwalificatieband aan tot een tijd van 1’40.264, een tijd waarmee hij 0,179 seconde sneller was dan Scott Redding die de tweede tijd van de dag op de klok zette en 0,233 seconde sneller dan Gerloff die in het laatste uur dus zakte van de eerste naar de derde plaats op de lijst, mede veroorzaakt door een tweede val in zijn laatste snelle ronde.

De vierde rondetijd van de dag werd een prooi voor de Duitser Jonas Folger die daarmee zijn debuut op de nieuwe BMW M 1000 RR extra glans gaf door niet alleen een keurig top vier tijd op de klok te zetten maar tevens de snelste BMW-coureur van de dag te zijn.

Michael Ruben Rinaldi noteerde donderdag de vijfde rondetijd voor Tom Sykes, Alex lowes, Andrea Locatelli, Chaz Davies en Honda coureur Leon Haslam.

Voor Nederlander Michael van der Mark waren tijdens deze tweede dag de druiven wel heel erg zuur. Nadat de BMW-coureur tijdens de eerste dag al het geluk niet aan zijn zijde had in het laatste uur en niet geheel uit de verf kwam op de kwalificatieband, donderdag bleven de kwalificatiebanden van Van der Mark zelfs helemaal ongebruikt. Net op het moment dat het in het laatste uur moest gebeuren schoof de Nederlander onschuldig onderuit. Nadat zijn machine terug was in de pitbox leken zijn monteurs de BMW M 1000 RR nog op tijd gereed te hebben voor nog een laatste run op een kwalificatieband, het mocht echter niet zo zijn want op het moment dat Van der Mark er klaar voor was bleek er nog iets niet helemaal in orde aan de BMW M 1000 RR met als gevolg een tweede crash zodat er tijdens deze dag helemaal geen time attack in zat, en zowel zijn Q als X band ongebruikt terug konden in het bandenrek.

Van der Mark moest tijdens deze tweede en afsluitende testdag dan ook genoegen nemen met slechts de veertiende rondetijd van de dag, niet de plek waar we de Nederlander graag zien maar wederom een positie die niet het ware potentieel weergeeft van de voorafgaand aan dit seizoen van Yamaha naar BMW overgestapte coureur.

Razgatlioglu beëindigde ondanks zijn tegenslag de dag als vijftiende. Alvaro Bautista noteerde donderdag slechts de achttiende rondetijd van de dag. De Spanjaard haalde zich daarmee de woede op zijn hals van zijn Team HRC, dit omdat hij verzuimd had te melden dat hij onlangs hard gevallen was tijdens een motorcrosstraining en daar nog de nodige fysieke problemen van ondervond tijdens deze twee testdagen.

Onderstaand de volledige tijdlijst Catalunya WorldSBK Test dag 2:

Onderstaand de volledige tijdlijst Catalunya WorldSBK Test dag 1:

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter