Rea het snelst, Van der Mark dertiende op woensdag in Catalunya

5544
michael-van-der-mark
Michael van der Mark | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft woensdag tijdens de eerste officiele WorldSBK testdag van 2021 op Circuit de Barcelona-Catalunya de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De Kawasaki coureur was het snelst voor Honda coureur Leon Haslam, Yamaha coureur Garrett Gerloff, Ducati coureur Scott Redding en BMW-man Tom Sykes. Nederlander Michael van der Mark sloot de dag af met de dertiende rondetijd achter zijn naam.

Nadat het Circuit de Barcelona-Catalunya maandag ingenomen werd door de twee lichtere categorieën was het woensdagochtend de beurt aan de FIM Superbike World Championship coureurs om op het Spaanse circuit te beginnen aan hun eerste van de twee dagen tellende test.

Al voordat de test op woensdagochtend om 10:00 uur van start ging ontstond er paniek op Circuit de Barcelona-Catalunya, paniek die met name Eugene Laverty betrof. Wat was er aan de hand, Laverty was er klaar voor, was op het circuit aanwezig maar helaas bleek zijn team er niet te zijn. Het RC Squadra Corse team, het Italiaanse team onder leiding van Roberto Colombo (voorheen MV Agusta en de veelbesproken sponsor van Team Pedercini) was in geen velden of wegen te bekennen.

Laverty’s machine, die net als Jonas Folger dit seizoen op een satelliet BMW M 1000 RR aan de start zal verschijnen, stond keurig klaar in de teamtruck van het BMW Motorrad WorldSBK Team omdat deze door BMW geprepareerd was. Wat ontbrak was echter de laatste aanbetaling, iets dat waarschijnlijk de reden is van het wegblijven van het RC Squadra Corse team. Voor Laverty zal er dan ook niets anders op dan de dag als toeschouwer te volgen.

Nadat de lichten op groen waren gegaan woensdagochtend was het Scott Redding die als een komeet uit de startblokken schoot en al voor het middaguur een snelste rondetijd van 1’41.198 op de klok wist te zetten, een tijd die op het vernieuwde circuit al sneller was dan het bestaande ronderecord.

Na de middag ging het echter nog sneller en doken achtereenvolgens Jonathan Rea en Garrett Gerloff beiden onder de tot dan toe snelste rondetijd van de Ducati coureur. In het laatste uur ging het spel echter pas echt op de wagen en was er de ene na de andere time attack te zien. Na diverse positiewisselingen op de tijdlijst was het uiteindelijk Rea die in het laatste uur zijn positie bovenaan de lijst met succes wist te verdedigen en met een snelste ronde van 1’40.793 deze eerste dag als rapste man van het 20 deelnemers tellende startveld afsloot.

Leon Haslam noteerde de tweede tijd van de dag gevolgd door Gerloff en Redding die zijn snelste ronde van eerder op de dag aan wist te scherpen tot een rondetijd van 1’40.962 en daarmee de vierde coureur werd die een tijd op de klok wist te zetten onder de 1’41 grens.

Tom Sykes zette op de nieuwe BMM M 1000 RR de vijfde tijd van de dag op de klok en zorgde daarmee dat er na Kawasaki, Honda, Yamaha en Ducati vijf verschillende motormerken binnen de top vijf te vinden waren tijdens deze eerste officiële WorldSBK testdag van 2021.

De zesde rondetijd werd woensdag op de klok gezet door Toprak Razgatlioglu voor Jonas Folger, die halverwege de dag nog even een vervelende schuiver meemaakte, en Michael Ruben Rinaldi.

Andrea Locatelli en Alvaro Bautista completeerden tijdens de eerste dag met een negende en tiende rondetijd de top tien.

Michael van der Mark kende een sterk begin van de dag, kende in de middaguren een aantal kleine technische issues. In de laatste tien minuten van de dag verbeterde de BMW M 1000 RR coureur echter nog wel zijn eigen snelste rondetijd maar meer dan een snelste ronde van 1’42.046 zat er helaas niet in. Niet de plaats waar we Van der Mark graag zien, maar gezien het feit dat hij in de slotfase net niet zijn snelste sectortijden aan elkaar wist te knopen geeft deze positie niet echt het werkelijke potentieel weer.

Donderdag komen de WorldSBK coureurs nogmaals in actie voor hun tweede en afsluitende testdag. Net als tijdens deze eerste dag zal de actie dan opnieuw plaatsvinden van 10:00 tot 18:00 uur.

Onderstaand de volledige tijdlijst Catalunya WorldSBK Test dag 1:Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter