Jonathan Rea heeft op vrijdagochtend in de eerste vrije training op Imola de snelste rondetijd gereden. De Brit wist in de slotfase de snelste rondetijd te rijden voor Chaz Davies en Marco Melandri. Nederlander Michael van der Mark noteerde de zesde tijd.

Op een zonnig Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari ging op vrijdagochtend de eerste vrije training voor de World Superbike klasse van start. Red Bull Honda World Superbike coureurs Leon Camier en Jake Gagne en Eugene Laverty waren ook weer aanwezig na afwezigheid als gevolg van stevige crashes. Laverty kwam tijdens de race in Thailand ten val en brak zijn bekken nadat Jordi Torres hem niet kon ontwijken, Camier kende een zelfde soort crash in Aragón en Gagne kwam op hoge snelheid ten val in Assen waardoor het drietal de aan laatste races niet deelnam.

Ook was er een wild-card optreden voor Leon Haslam die met een speciale Elf livery een tweede Kawasaki van het Kawasaki Puccetti Racing team bemande.

Jonathan Rea wist in de beginfase van deze eerste vrije training al rap de snelste rondetijd in handen te nemen voor Chaz Davies, Marco Melandri, Tom Sykes, Xavi Fores en Nederlander Michael van der Mark. Yamaha-teamgenoot Alex Lowes kende een minder gunstig begin van zijn raceweekend in Italië aangezien de Brit al vroeg ten val kwam met zijn YZF-R1 en deze dusdanig beschadigde dat hij niet meer in actie kwam.