Jonathan Rea noteerde zaterdagmorgen de snelste tijd in de natte FP3 voor Tom Sykes en Leon Haslam. Michael van der Mark nam geen risico’s met zijn blessures en bleef de hele sessie binnen.

Zaterdagmorgen 9:00 uur lokale tijd was de start van de derde vrije training van de World Superbike op Donington Park. Zonder Eugene Laverty, want de Ierse ondervond vrijdag nog te veel last van zijn polsblessure. Laverty gaf vrijdagavond aan dat het niet mogelijk was om verder te racen in Donington. ‘Ik moest het geprobeerd hebben’, zei Laverty na aflopop. Volgende week in Laguna Seca gaat de Goeleven Ducati coureur het opnieuw proberen, mede omdat dit circuit makkelijker is voor zijn rechterpols.

Voor Michael van der Mark was goed door de eerste trainingsdag gekomen. De Nederlander had weinig pijn aan zijn pols. Van der Mark is wel wat beperkter met zijn bewegingen in de pols, waardoor hij niet zo snel van richting kan wisselen dan gebruikelijk. De vrije trainingen van vrijdag werden verreden onder zonnige omstandigheden. Zo’n twintig minuten voor de start van de sessie begon het te regenen. Tevens is het een stuk frisser, zo’n 16 graden bij de start van de training. Toen de lichten op groen gingen was het wel weer droog. Een aantal rijders gingen gelijk de baan op, maar ook een groep rijders besloot om het eerst even aan te kijken.

Rond de helft van de sessie waren bijna alle rijders de baan op, behalve Van der Mark, Alex Lowes en Leon Haslam. Jonathan Rea liet zien dat hij in deze omstandigheden zeer sterk is, want de regerend wereldkampioen was in de beginfase zo’n drie seconden sneller dan zijn concurrenten. Tom Sykes, die gisteren in beide sessies het snelste was, kon alleen zijn oude teamgenoot benaderen tot 0.013 seconde. Lowes en Haslam gingen in de laatste vijf minuten wel naar buiten. Van der Mark nam geen onnodige risico’s en besloot om de gehele sessie binnen te blijven, ook omdat de voorspellingen voor de rest van de dag droog weer opgeven.

In de slotfase wisten de overige rijders nog wel wat dichterbij de tijden van Rea en Sykes te komen. Rea zelf verbeterde zijn tijd ook flink in de laatste ronde, waardoor hij de sessie winnend afsloot met zes tienden voorsprong op Sykes. Leon Haslam noteerde de derde tijd voor Alessandro Delbianco, Leandro Mercado en Ryuichi Kiyonari. Alex Lowes eindigde als zevende. Lowes maakte nog wel een uitstapje buiten de baan, maar hield daarbij zijn Yamaha overeind.

Om 11:00 uur (12:00 uur NL tijd) staat de Superpole op het programma. De eerste race van het weekend start om 14:00 uur (15:00 uur NL tijd) in Donington.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App