Jonathan Rea was vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse op Portimão het snelst voor Álvaro Bautista en Alex Lowes. Nederlander Michael van der Mark kwam naar de vijfde rondetijd, Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz klokte de achtste tijd.

Vrijdagochtend om 10:30 uur lokale tijd, 11:30 uur Nederlandse tijd kwam er ook voor de World Superbike klasse officieel een einde aan de twee maanden lange zomerstop. Nadat ze hier twee weken geleden een tweedaagse test hebben afgrond gingen de coureurs het Autódromo Internacional do Algarve op om hun eerste vijftig minuten durende vrije training te verrijden. Het was al zeer warm op het Portugese circuit met een felle zon en temperaturen richting de 30°C.

Gedurende deze zomer was er uiteraard veel sprake over de verschillende transfers, echter zijn er nog veel factoren niet bekend. Wat wel bekend is, is dat voormalig MotoGP coureur en huidig British Superbike titelkandidaat Scott Redding de vervanger van Álvaro Bautista zal zijn binnen het Aruba.it Ducati team en dat de Spanjaard zal vertrekken naar Honda. Toprak Razgatlioglu zal teamgenoot worden van Nederlander Michael van der Mark terwijl huidig Pata Yamaha coureur Alex Lowes nog op zoek is naar een zitje voor 2020. Eugene Laverty zal de plaats innemen van Markus Reiterberger binnen het BMW Motorrad WorldSBK team waardoor de Duitser op zoek moet gaan naar een nieuw team.

Leon Camier is er dit weekend nog steeds niet bij vanwege de hevige blessures die hij opliep tijdens het raceweekend op Imola, hij wordt vervangen door de Japanse Superbike coureur Takumi Takahashi. Een wild-card is er dit weekend (en volgend raceweekend op Magny-Cours) voor Sylvain Barrier. De Fransman en het Brixx Ducati team kwam dit jaar tot dusver uit in het British Superbike kampioenschap maar beide partijen hebben aangegeven de overstap te willen maken naar het World Superbike kampioenschap.

Leider in het kampioenschap Jonathan Rea liet geen twijfel bestaan over zijn intenties dit weekend en reed binnen enkele minuten al een aantal zeer snelle rondetijden. Met een rondetijd in de 1’41 was hij meteen sneller dan het race-ronderecord terwijl ook landgenoot Alex Lowes sterk begon aan de sessie. Verder waren halverwege de sessie Toprak Razgatlioglu, de na zijn crash op Laguna Seca nog steeds geblesseerde Álvaro Bautista, Nederlander Michael van der Mark en Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz ook snel onderweg en hadden zij een plaats in de top zes in handen.

Met zo’n zeven minuten te gaan ging het mis voor Tom Sykes. De Brit verloor de voorkant van zijn BMW S1000RR bij het ingaan van bocht 14 (Sagres) en schoof met behoorlijk snelheid onderuit. Echter bleef de 2013 WorldSBK wereldkampioen volledig ongedeerd en leek de schade aan zijn machine ook mee te vallen.

Rea sloot de sessie uiteindelijk als snelste af dankzij zijn vroeg in de sessie gereden 1’41.931. Bautista, die voorafgaand aan het weekend aangaf zo min mogelijk risico’s te willen nemen in de vrije trainingen voor zijn schouder, kwam naar de tweede tijd voor de werkzoekende Lowes. Razgatlioglu klokte een verdienstelijke vierde tijd voor Van der Mark en Haslam, daarachter eindigden Reiterberger, Baz, Cortese en Rinaldi in de top tien.

De tweede vrije training voor de WorldSBK klasse op Portimão gaat vanmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App