Jonathan Rea doet zeer goede zaken in Donington Park. Met een overwinning in de natte eerste race neemt Rea de leiding over in het kampioenschap van Alvaro Bautista, die ten val kwam. Tom Sykes en Leon Haslam werden tweede en derde. Loris Baz scoorde een keurige vierde plaats, terwijl Michael van der Mark achtste werd.

Een natte baan bij de start van de eerste World Superbike race op Donington Park. Tom Sykes vertrok vanaf pole position met Jonathan Rea en Leon Haslam op de eerste startrij. Loris Baz mocht met de Ten Kate Racing Yamaha vanaf de vijfde plaats vertrekken. Michael van der Mark moest na een lastige Superpole met wisselende baancondities als zestiende starten. Deze sessie was voor de Nederlander extra lastig omdat hij nog met een polsblessure rondrijdt. Rea pakte kopstart en sloeg in de eerste ronde gelijk een gat ten opzichte van Sykes en Haslam, terwijl Baz in de openingsronde de vierde plaats opeiste voor kampioenschapsleider Alvaro Bautista. Van der Mark kende een sterke eerste ronde en klom op naar de elfde plaats.

Rea wist binnen twee ronden al een gat te slaan van vijf seconden naar Sykes. Baz wist in de tweede ronde de derde plaats af te pakken van Haslam. Bautista moest een groot laten vallen op de vijfde plaats en kreeg Alex Lowes, Peter Hickman en Leandro Mercado achter zich aan. Van der Mark ging in de vierde ronde naar de tiende plaats ten koste van Sandro Cortese. Sykes wist zich op de tweede plaats iets los te rijden van Baz en Haslam, die flink met elkaar in gevecht waren. De rondetijden ging ronde na ronde verder onderuit. Het leek erop dat Baz het daar iets moeilijker mee kreeg, want hij moest langzaamaan lossen bij Haslam.

 

Van der Mark wist naar Toprak Razgatlioglu te rijden en nam in de achtste ronde de negende plaats van hem over. Op dat moment werd het lastiger voor de Rotterdammer om verder naar voren te komen, omdat het gat naar de achtste plaats op dat moment zo’n tien seconden was. In de eerste tien ronden was iedereen blijven zitten, maar toen begonnen de valpartijen. In de elfde ronde gingen Jordi Torres en Cortese los van elkaar onderuit. Een ronde later ging het mis voor Bautista. Zijn crash betekende zijn derde valpartij in vijf wedstrijden. Dit betekende voor Rea een kans om de leiding in het kampioenschap over te nemen, aangezien het verschil voorafgaand aan de race zestien punten bedroeg.

Rea wist zijn voorsprong naar Sykes constant verder uit te breiden. In de top-acht waren de onderlinge verschillen vrij groot, waardoor er in het tweede deel van de race weinig veranderingen waren qua posities. Rea kwam na 23 ronden als eerste over de finish en staat nu aan de leiding in het WK met negen punten voorsprong op Bautista. Sykes en Haslam mochten met Rea mee naar het podium. Baz behaalde zijn tweede vierde plaats voor Ten Kate Racing in het seizoen 2019. Lowes werd vijfde gevolgd door Mercado en Hickman. Van der Mark kwam eenzaam als achtste over de finish. Alessandro Delbianco werd ondanks een heftig uitstapje buiten de baan nog negende voor Chaz Davies.

Na afloop van de wedstrijd zochten we Van der Mark op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App