Rea opnieuw dominant in Superpole race op Portimão, Van der Mark zesde

192
V.l.n.r. Álvaro Bautista, racewinnaar Jonathan Rea en Alex Lowes - Autódromo Internacional do Algarve, Portimão | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea was zondagochtend wederom een maatje te groot voor de concurrentie en won de Superpole race op Portimão met overmacht. Álvaro Bautista kwam terug naar de tweede plaats na een slechte openingsronde, Alex Lowes werd derde. Nederlander Michael van er Mark kwam als zesde over de finish.

Zondagochtend om 11:00 uur lokale tijd, 12:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de tien ronden lange Superpole race op het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão. Dankzij de fel schijnende zon boven het Portugese circuit bedroeg de buitentemperatuur al 27°C en liep de asfalttemperatuur op richting de 40°C.

Polesitter Jonathan Rea startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Tom Sykes en teamgenoot Leon Haslam. Sandro Cortese nam de vierde positie in voor merkgenoten Alex Lowes, Sandro Cortese, Marco Melandri en Michael van der Mark. Álvaro Bautista maakte een goede start maar na de eerste bocht viel de Spanjaard opnieuw ver terug. Aan het einde van de eerste ronde reed hij achter Toprak Razgatlioglu op de negende plaats en was hij in duel met teamgenoot Chaz Davies waar de Spanjaard na het incident tijdens race 1 niet veel goeds over te vertellen had.

Net als in race 1 probeerde Rea meteen toe te slaan en bouwde hij een marge op richting Sykes op de tweede plaats. Lowes had de derde positie overgenomen voor Haslam en Cortese terwijl Razgatlioglu was opgeklommen naar de zesde plaats. Bautista liet zien dat hij wel beschikte over de racesnelheid en reed aan het einde van de tweede ronde op de zevende positie met Nederlander Van der Mark daar kort achter. Davies en Melandri maakten op dat moment de top tien compleet met Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz op de elfde positie.

Terwijl Rea zijn voorsprong uitbouwde naar zo’n anderhalve seconde had Lowes de tweede positie overgenomen van landgenoot Sykes. Voor de eerste en tweede plaats in het kampioenschap lijkt het wel beslist maar Pata Yamaha coureurs Lowes en Van der Mark waren voorafgaand aan de race slechts twee punten van elkaar verwijderd in de strijd voor de derde plaats terwijl ook Haslam, Davies en Razgatlioglu nog kans maken.

Halverwege de race nam Bautista de derde plaats over door middel van een knappe inhaalactie waarbij hij zowel Haslam en Sykes in één manoeuvre achter zich wist te houden. Het verschil richting Lowes bedroeg nog een seconde terwijl Rea daar weer zo’n twee seconden voor reed. Van der Mark leek zijn snelheid gevonden te hebben en had de aansluiting gevonden bij het groepje dat streed voor de vierde positie. Met een knappe inhaalactie rekende hij gauw af van Cortese en ging ging hij nu op jacht naar de rest van de coureurs voor zich.

Met twee ronden te gaan zat Bautista aan het achterwiel van Lowes maar de Brit verdedigde zich met hand en tand. Razgatlioglu duelleerde met Haslam voor de vierde plaats terwijl Van der Mark voorbij was gegaan aan Sykes en daarmee de zesde positie had overgenomen.

Zonder moeite ging Bautista bij het ingaan van de laatste op het rechte stuk voorbij aan Lowes aangezien de Ducati zo’n 16 km/h sneller was dan de Yamaha. Rea bleef foutloos en kwam wederom als winnaar over de streep om zodoende zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit te bouwen (96 punten). Bautista wist Lowes achter zich te houden en eindigde als tweede waardoor er wederom drie verschillende merken op het podium stonden. Razgatlioglu kwam als vierde over de streep voor Haslam en Van der Mark met verder Sykes, Cortese, Baz en Davies in de top tien.

Race 2 voor de WorldSBK klasse op Portimão gaat vanmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.