Rea pakt achtste WorldSBK pole op rij in Magny-Cours, Van der Mark negende

1040
V.l.n.r. Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea en Tom Sykes - Circuit de Nevers Magny-Cours | foto© Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft op zaterdagochtend pole position behaald in de World Superbike klasse op het Circuit de Nevers Magny-Cours, zijn achtste op rij. Achter de wereldkampioen kwalificeerden Toprak Razgatlioglu en Tom Sykes zich op de eerste startrij, Michael van der Mark noteerde de negende rondetijd.

Zaterdagochtend om 11:10 uur gingen de lichten op groen voor de Superpole sessie van de World Superbike klasse op het Circuit de Nevers Magny-Cours. Het was al redelijk warm op het Franse circuit met zo’n 22°C dankzij een fel schijnende zon.

Wereldkampioen Jonathan Rea verspilde geen tijd en ging als eerste de baan op. Thuisrijder Lucas Mahias zag zijn kans ging meteen achter zijn mede Kawasaki coureur aan voor een sleepje. Toch was het Tom Sykes die aan het einde eerste run de snelste rondetijd had gereden voor WK leider Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea.

Na de eerste paar ronden kwamen de coureurs naar binnen voor een nieuwe kwalificatieband. Deze levert vaak maar optimale grip voor één ronde, in sommige uitzonderlijke gevallen twee ronden.

Razgatlioglu reed een zeer snelle ronde en leek op weg te zijn naar zijn eerste pole position van het jaar in de World Superbike klasse. Toch was het zesvoudig wereldkampioen Rea die zijn snelste rondetijd voor het laatste bewaarde en met een 1’35.683 pole position behaalde. Een nieuw absoluut ronderecord op het Circuit de Nevers Magny-Cours en de Kawasaki coureur behoudt daarmee zijn ongeslagen status dit jaar in de Superpole sessie. Met zijn achtste pole op rij is het een nieuw record in de World Superbike klasse, het vorige record was Ben Spies die in 2009 zeven maal op achter elkaar pole position op zijn naam schreef.

Een aantal coureurs kon in de slotfase van de sessie geen snelle ronde meer rijden omdat Lucas Mahias er zeer hard af ging in bocht 1. Vanwege de gele vlaggen werden alle rondetijden daarna dus ongeldig verklaard. De Fransman had last van zijn pols, het is dus maar de vraag of hij op zaterdagmiddag deel kan nemen aan race 1.

Achter polesitter Rea eindigde Razgatlioglu als tweede met ‘Mr. Superpole’ Tom Sykes daarachter op de derde plaats. De vierde tijd kwam op naam van Alex Lowes voor Andrea Locatelli en Leon Haslam. Michael Rinaldi werd de beste Ducati op P7 voor titelkandidaat Scott Redding, na een lastige ochtendtraining met technische problemen kwalificeerde Michael van der Mark zich als negende. De gecrashte Lucas Mahias maakte de top tien compleet.

De eerste World Superbike race van van het weekend op het Circuit de Nevers Magny-Cours gaat zaterdagmiddag om 14:00 uur van start.Handige links Motul French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter