Rea, Sofuoglu en Marino snelsten in warm-up World Superbike Assen

5
mark
Michael van der Mark | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Jonathan Rea, Kenan Sofuoglu en Florian Marino hebben bij de warm-up sessie voor de Acerbis Dutch Round van het World Superbike kampioenschap de snelste tijden neer gezet. Micheal van der Mark kwam tot een vijfde tijd in de WorldSBK klasse, Rob Hartog reed de veertiende tijd bij de WorldSSP en Danny de Boer was zevende in de STK1000 klasse.

WorldSSP:
De coureurs van de WorldSSP klasse kwam als eerste in de baan voor hun warm-up sessie en direct uit de startblokken legde Kenan Sofuoglu een hoog tempo op de baan. De Turk reed constant rondetijden in de 1.39 minuten en kwam uiteindelijk uit uit op 1.39.128.

Achter de Kawasaki-coureur was Lucas Mahias de tweede snelste man, waarbij de Fransman 0.226 seconden toegaf op Sofuoglu. De Yamaha-rijder hield daarmee merkgenoot Sheridan Morais achter zich. Kyle Smith en Kyle Ryde waren vierde en vijfde en PJ Jacobson was terug te vinden op de zesde positie.

Rob Hartog was met een veertiende tijd de snelste Nederlander. Vasco van der Valk was zesentwintigste en Jaimie van Sikkelerus kwam op zondagochtend niet verder dan dan de dertigste plaats.

WorldSBK:
Bij de WorldSBK klasse was Jonathan Rea opnieuw de snelste man van het veld. De leider in het kampioenschap hield Chaz Davies en Tom Sykes op achterstand. De top drie reden constante tijden onder de grens van 1.36 minuten, wat sneller was dan de racepace van zaterdagmiddag.

Ook voor het Yamaha Team was er hoop na de desastreus verlopen eerste race van zaterdag. Alex Lowes zette de vierde tijd op de klokken en op een fractie daarachter was Michael van der Mark de vijfde snelste. Nicky Hayden was op de zesde plaats terug te vinden en Xavi Fores, Leon Camier, Eugene Laverty en Roman Ramos maken de top tien vol.

STK1000:
Voor Marco Sbaiz begon de sessie voor de STK1000 klasse met een crash en ook Luca Vitali belandde in de slotfase met zijn Aprilia in de grindbak. Verder verliep de sessie zonder grote problemen voor de coureurs en uiteindelijk was het opnieuw Florian Marino die de snelste was.

De Franse polesitter wist als enige de grens van 1.38 minuten te doorbreken was daarmee ruim los van de concurrentie. De Turk Toprak Razgatlioglu noteerde de tweede tijd en Illia Mykhalchyk kwam verrassend tot de derde tijd. Daarbij hield de Oekrainer Marco Faccani en Roberto Tamburini achter zich.

Danny de Boer kende een prima warm-up waarbij de BMW-coureur constant in de top-5 te vinden was. Uiteindelijk zakte hij nog wel twee plaatsen, maar met een zevende plaats stond hij er prima bij. Datzelfde geldt voor Wayne Tessels die zich met een tiende plaats voorin het veld nestelde.

Ook voor Pepijn Bijsterbosch was er duidelijk progressie. De SWPN Yamaha coureur liet een tijd van 1.40.5 noteren en was daarmee terug te vinden op de 23e plaats.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag