Jonathan Rea heeft zaterdag in een enerverende kwalificatiesessie voor de WorldSBK klasse op Phillip Island pole position in de wacht gesleept. Onder prachtige omstandigheden wist de verdedigend wereldkampioen op het juiste moment toe te slaan en pole position op zijn naam te schrijven met een nieuw polerecord voor teamgenoot Leon Haslam en Álvaro Bautista. Nederlander Michael van der Mark kwalificeerde zich als zevende.

Zaterdag om 12:15 uur lokale tijd, 02:15 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de eerste WorldSBK Superpole van het jaar. Geen twee sessies van 15 minuten meer zoals voorgaande jaren maar één 25 minuten durende kwalificatietraining waarin alle coureurs tegelijkertijd de baan op gingen om een zo snel mogelijke rondetijd te noteren voor de best mogelijke startplaats voor race 1 later op de dag en de gloednieuwe Tissot Superpole race op zondagochtend.

De coureurs gingen in de beginfase met racebanden de baan op om het tempo langzaam maar zeker op te bouwen en alvast een aantal snelle ronden op de klok te kunnen zetten. Aangezien men de beschikking had over slechts één kwalificatieband werden de eerste aantal runs verreden op racebanden alvorens er een ultieme aanval werd geplaatst op pole position.

De bekende namen waren al gauw te zien in de bovenste regionen van de tijdlijsten met Alex Lowes, Álvaro Bautista en Jonathan Rea die in de openingsfase van de kwalificatiesessie de snelste rondetijden noteerden met daarachter Leon Haslam, Leon Camier en Sandro Cortese. Daarachter begonnen ook Tom Sykes, Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu sterk aan deze kwalificatiesessie.

Met minder dan negen minuten te gaan gingen de eerste coureurs met kwalificatiebanden de baan op om een ware poging te wagen voor pole position. De rondetijden kelderden en het was uiteindelijk viervoudig en verdedigend wereldkampioen Jonathan Rea die met een 1’29.413 pole position wist binnen te slepen en met die tijd ook een nieuw ronderecord wist te vestigen. Teamgenoot Haslam eindigde als tweede op ruim 0,2 seconde en zorgde daarmee voor een Kawasaki 1-2 terwijl Bautista zich in zijn allereerste WorldSBK kwalificatie als derde wist te kwalificeren. Sykes noteerde een indrukwekkende vierde rondetijd op de gloednieuwe BMW S1000 RR met daarachter de Yamaha’s van Lowes, Cortese en Michael van der Mark. Daarachter kwalificeerden Rinaldi, Melandri en Camier zich in de top tien. Opvallend was dat Chaz Davies niet verder kwam dan de zestiende tijd op de Ducati Panigale V4 R.

De eerste WorldSBK race van het weekend op het Phillip Island Grand Prix Circuit gaat zaterdagochtend om 05:00 uur Nederlandse tijd van start.

 
Failed to get data. Error:
Photos Library API has not been used in project 814642671959 before or it is disabled. Enable it by visiting https://console.developers.google.com/apis/api/photoslibrary.googleapis.com/overview?project=814642671959 then retry. If you enabled this API recently, wait a few minutes for the action to propagate to our systems and retry.

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App