Ook tijdens de tweede dag van de World Superbike test op het Circuito de Jerez Ángel Nieto was verdedigend kampioen Jonathan Rea het snelst. De Kawasaki coureur sloot de test uiteindelijk als snelste af voor landgenoten Alex Lowes en Leon Haslam. Van Nederlander Michael van der Mark werd bekend dat hij na zijn stevige crash in Qatar zijn schippersbotje had gebroken, echter werkte hij gewoon het volledige testprogramma van Yamaha af. 

Ondanks de veelbelovende snelheid van de gloednieuwe Ducati Panigale V4 R was verdedigend WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea opnieuw het snelst en zal hij wederom de te kloppen coureur zijn in de klasse bij het ingaan van 2019.

De zon begroette de coureurs wederom op het Circuito de Jerez Ángel Nieto voor de tweede testdag op het zuid Spaanse circuit waar de teams opnieuw aan het werk gingen om het seizoen 2019 van het MOTUL FIM Superbike World Championship zo goed mogelijk voor te bereiden. Gedurende de twee dagen werkten de acht aanwezige coureurs ruim 600 ronden af en werden er flinke stappen gemaakt.

Ondanks nieuwe teams, machines en coureurs die een overstap gemaakt hebben was het wederom de viervoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea die het veld aanvoerde. Ook tijdens de tweede dag wist de Noord-Ier zijn zeer indrukwekkende snelheid te tonen terwijl zijn Kawasaki Racing Team experimenteerde met het chassis en het afstellen van het motorblok. Rea meldde dat zijn ZX-10RR voor het komende seizoen nog meer potentieel heeft dan zijn machine van het afgelopen jaar en sloot de test met een 1’38.713 als snelste af.

Teamgenoot Leon Haslam had voor de tweede dag nog maar één machine ter beschikking na een flinke crash op maandag. Dit hield de huidig British Superbike kampioen niet tegen om een groot aantal ronden te rijden aangezien hij er ruim 100 afwerkte op het Jerez circuit. Haslam sloot de dag als derde af met een 1’39.766 terwijl hij zich bezighield met een basisafstelling voor zijn ZX-10RR.

Voor het Pata Yamaha Official WorldSBK Team was het een verhelderende test aangezien duidelijk werd dat men hard aan het werk zal moeten gaan om het gat richting de groene en rode machines te verkleinen. Met een aantal kleine updates werkte Alex Lowes een sterke test af en eindigde hij als tweede, zo’n 0,6 seconde achter Rea met een 1’39.377. Voor teamgenoot Michael van der Mark was het een moeilijke test doordat hij moest rijden met een blessure. Na zijn flinke crash tijdens FP1 in Qatar, naar eigen zeggen zijn grootste crash ooit, brak de Nederlander het schippersbotje in zijn hand. Ondanks dat reed Van der Mark dat raceweekend uit, reed hij twee weken geleden tijdens de tweedaagse test op het MotorLand Aragón en werkte hij ook deze tweedaagse test op het Circuito de Jerez Ángel Nieto af waarbij de Yamaha coureur er vandaag (dinsdag) pas achter kwam dat hij die breuk in Qatar had opgelopen. Het team werkte aan het gripniveau bij het uitkomen van de bochten waarbij Van der Mark uiteindelijk 1,3 seconde achter Rea eindigde met een 1’40.092.  

Ook was het een leerzame test voor het Aruba.it Racing – Ducati team waarbij Chaz Davies en Álvaro Bautista kilometers maakten op de nieuwe Panigale V4 R. De Brit bleek nog veel moeite te ondervinden van zijn gehavende schouder die hij tweemaal blesseerde in de zomerstop. Davies reed niet op 100% maar richtte zich op de elektronica en de gasreactie van zijn nieuwe machine. Voor Bautista was het een lastige tweede dag waarbij hij twee keer ten val kwam. De Spanjaard bleef ongedeerd en was ondanks de crashes tevreden met de machine. Ondanks dat deze test voornamelijk bedoeld was om te wennen aan de WorldSBK machine en de Pirelli banden zal Bautista zich de komende twee dagen weer aan moeten passen aan een MotoGP machine aangezien hij de net geopereerde Michele Pirro vervangt binnen het testteam van Ducati.

Voor het nieuwe team in WorldSBK, het GRT Yamaha team, was het ook tijdens de tweede dag vooral aanpassen aan de Yamaha YZF-R1. Marco Melandri richtte zich al op de setting van de machine terwijl WorldSSP kampioen Sandro Cortese vooral aan zichzelf werkte om zo goed mogelijk om te gaan met de nieuwe machine.

Verder waren ook WorldSSP coureurs Raffaele de Rosa (MV Agusta), Lucas Mahias en Hikari Okubo (Puccetti Kawasaki) aan het testen op het Spaanse circuit.

Onofficiële tijden Jerez Test dag 2:

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.38.713
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.39.377 (+0.664)
  3. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.39.766 (+1.053)
  4. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.845 (+1.132)
  5. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.852 (+1.139)
  6. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.40.092 (+1.379)
  7. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1.40.235 (+1.522)
  8. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1.40.592 (+1.879)


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App