Rea wint Amerikaanse Superpole race, Bautista crasht opnieuw, Van der Mark 10e

221
Jonathan Rea - WeatherTech Raceway Laguna Seca | foto© WorldSBK.com

Jonathan Rea heeft zondag ook de Superpole race op de WeatherTech Raceway Laguna Seca op zijn naam geschreven. Nadat de race aanvankelijk werd onderbroken door een rode vlag als gevolg van een valpartij van Álvaro Bautista en een crash voor Alessandro Delbianco en Jd Beach was de Kawasaki coureur in de herstart veruit het sterkst voor Chaz Davies en Tom Sykes. Nederlander Michael van der Mark kwam als tiende over de finish.

Zondag om 11:00 uur lokale tijd, 20:00 uur Nederlandse tijd ging de Superpole race van start op de WeatherTech Raceway Laguna Seca. Na een mistige start van de dag scheen de zon fel boven het Amerikaanse circuit en waren de omstandigheden nagenoeg ideaal voor deze race over slechts tien ronden.

Het was Chaz Davies die het beste wist te starten en als leider de eerste bocht in ging voor winnaar van race 1 Jonathan Rea. De in de eerste race gecrashte Álvaro Bautista moest meteen al twee plaatsen toegeven aan Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats. Bij het ingaan van de tweede bocht (Andretti Hairpin) ging het volledig mis voor de Spanjaard aangezien hij aan de binnenkant voorbij wilde gaan aan Razgatlioglu maar daarbij het achterwiel raakte van de Kawasaki en ten val kwam.

Bautista had zichzelf zichtbaar bezeerd en bleef in de grindbak liggen na zijn tweede crash in twee dagen. Terwijl Aruba.it Ducati teamgenoot Davies aan de leiding reed voor Jonathan Rea en Leon Haslam maakte Alessandro Delbianco bij het ingaan van de fameuze Corkscrew een fout en kwam hij samen met wild-card JD Beach ten val. Beide coureurs bleven ongedeerd maar hun machines waren flink gehavend, Race Direction besloot daardoor de rode vlag te zwaaien zodat de gevolgen van beide crashes konden worden opgeruimd. Aanvankelijk leek dit een geluk te zijn voor Bautista, echter moest hij naar het medical centre.

Terwijl het Aruba.it Ducati team hard werkte om de Panigale V4 R van Bautista weer klaar te maken voor de herstart was de Spanjaard dus in het medical centre. Dit was langer dan het team zelf had gedacht waardoor hij niet op tijd terug was voor de herstart en dus niet van start kon gaan in deze nog maar acht ronden durende race.

In de herstart kwam de vanaf pole vertrekkende Rea beter van zijn plaats en nam hij de leiding in handen voor Davies en de goed gestarte Tom Sykes. Haslam reed op de vierde plaats voor Razgatlioglu en Alex Lowes, daarachter eisten Loris Baz, Jordi Torres, Tati Mercado en Sandro Cortese een plaatsje in de top tien op.

Rea, rijdend op de gewone racebanden in plaats van de speciale Superpole race band, was flink aan het pushen en probeerde meteen een gaatje te slaan. Na twee ronden bedroeg deze al een kleine seconde terwijl Davies daarachter bezoek kreeg van Sykes.

Terwijl Rea op weg was naar wederom een overwinning wist Davies weg te rijden van Sykes. Haslam had halverwege de acht ronden durende race de vierde plaats nog steeds in handen maar merkgenoot Razgatlioglu en landgenoot Lowes voerden de druk op. Een aantal seconden daarachter had Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz de zevende plaats nog vast en kon hij Torres achter zich houden, Nederlander Michael van der Mark maakte weinig indruk en reed buiten de top tien.

Rea bleef foutloos en kwam op overtuigende wijze voor de tweede keer dit weekend als winnaar over de streep. Davies behaalde een keurige tweede plaats terwijl Sykes op de BMW S1000RR een verdienstelijke derde positie in de wacht sleepte. Razgatlioglu kwam als vierde over de finish voor Haslam en Lowes, daarachter eindigden Baz, Torres, Mercado en Michael van der Mark in de top tien.

In het kampioenschap bouwt Rea zijn voorsprong uit naar 61 punten richting Bautista, race 2 over 25 ronden op de WeatherTech Raceway Laguna Seca gaat vanavond om 23:00 uur van start.