Jonathan Rea heeft zondagmiddag WorldSBK Race 2 op het Circuit de Nevers Magny-Cours gewonnen voor Nederlander Michael van der Mark en Alex Lowes. Nadat Toprak Razgatlioglu en Álvaro Bautista al vroeg in de race ten val kwamen gingen Rea en Van der Mark de strijd aan waarbij de Kawasaki coureur als winnaar uit de bus kwam en daarmee zijn vijfde WorldSBK kampioenschap op rij behaalde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor Race 2 op het Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk. De omstandigheden waren gunstig met een schijnende zon en een buitentemperatuur van zo’n 20°C. Wat betreft de bandenkeuze hadden vrijwel alle coureurs dezelfde type voor- en achterband laten monteren.

Het belangrijkste aspect van deze race was echter het kampioenschap. Voor het eerst had Rea de kans om de titel in de wacht te slepen. De Noord-Ier moest echter dan wel de race winnen waarbij Bautista niet meer dan vier punten mocht scoren. Lees: Hoe kan Rea in Race 2 op Magny Cours de WorldSBK titel veiligstellen?

Het was Jonathan Rea die vanaf de tweede startplaats als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Toprak Razgatlioglu en Nederlander Michael van der Mark. Álvaro Bautista nam daarachte de derde positie in handen voor Aruba.it Ducati teamgenoot Chaz Davies en Tom Sykes. Alex Lowes, Leon Haslam, Michael Ruben Rinaldi en Leon Haslam reden daarachter in de top tien.

Bij het ingaan van bocht 5 (Adelaide hairpin) maakte Razgatlioglu, winnaar van race 1 en de Superpole race, een fout bij het aanremmen en ging hij wijd. Hiermee verloor de Turkse coureur drie plaatsen terwijl Van der Mark aanviel ten opzichte van Rea en zodoende de leiding in handen nam. Bautista lag nu op de derde positie met Razgatlioglu hijgend in zijn nek. Davies deed zijn uiterste best om het tempo van de vier coureurs voor zich te volgen.

In de tweede ronde ging het volledig mis voor Razgatlioglu en Bautista ter hoogte van bocht 13 (Chateaux d’Eau). De Turk verloor de voorkant van zijn Kawasaki en schoof onderuit waarna Bautista de liggende machine met geen mogelijkheid kon ontwijken en hard ten val kwam. Beide coureurs bleven uiteindelijk ongedeerd maar het betekende einde race voor de twee podiumkandidaten en het zorgde ervoor dat Rea nu de kans had om het kampioenschap in de wacht te slepen.

Van der Mark had de leiding voorlopig in handen maar Rea zat kort achter de Nederlander en voerde de druk op. Het tweetal was ruim anderhalve seconde los van de concurrentie maar ze besloten om het duel aan te gaan waardoor Lowes, rijdend op de derde plaats, gauw dichterbij kwam. Het enige dat voldoende was voor Rea om het kampioenschap te behalen was de overwinning, echter gaf Van der Mark zich niet zomaar gewonnen.

In de zesde ronde viel Rea wederom aan en nam de koppositie nu definitief over. Van der Mark bleef kort aan het wiel van de Kawasaki coureur maar door het duw- en trekwerk van het tweetal had Lowes zijn achterstand verkleind naar minder dan een seconde.

Twee ronden later dook Van der Mark in de slipstream van Rea en bij het aanremmen voor bocht 5 (Adelaide) zette hij de aanval in. Door middel van een knappe uitremactie nam de Nederlander de leiding weer over maar dit gaf Pata Yamaha teamgenoot Lowes de kans om steeds dichterbij te komen.

Halverwege de race, nadat Van der Mark ruim vijf ronden aan kop had gereden, besloot Rea weer een aanval in te zetten. Het was een slimme actie van de Kawasaki coureur aangezien hij bij het ingaan van de Adelaide hairpin wijd bleef en vervolgens door middel van de korte lijn aan de binnenkant voorbij ging aan Van der Mark. Lowes had de aansluiting volledig te pakken maar wist zich vooralsnog niet te mengen in de strijd. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz was intussen naar de vierde plaats opgeklommen voor de Britse coureurs Davies, Sykes en Haslam. Daarachter reden Melandri, Camier en Rinaldi in de top tien.

Bij het ingaan van de twaalfde ronde maakte Rea een foutje bij het ingaan van de eerste bocht en dit zorgde ervoor dat hij in de lange rechterbocht daarna veel snelheid verloor. Van der Mark ging op indrukwekkende wijze aan de binnenkant voorbij aan Rea maar de Kawasaki coureur wist al gauw weer te counteren. Het leek erop dat de Yamaha coureurs meer problemen hadden met de achterband aangezien met name Van der Mark veel schudde bij het uitkomen van de bochten terwijl de machine van Rea veel stabieler was.

In de daaropvolgende ronden wist Rea een aantal meters weg te rijden van Van der Mark terwijl Lowes moeite had met het volgen van het hoge tempo. Langzaam maar zeker wist de Noord-Ier een voorsprong van een halve seconde op te bouwen waardoor het erop leek dat de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plaats. Een seconde daarachter reed Lowes op de derde plaats terwijl ruim drie seconden daarachter Davies de vierde plaats weer had overgenomen van Baz.

In de slotfase van de race vergrootte Rea zijn voorsprong naar een seconde en kwam de titel in zicht. De Kawasaki coureur tot aan de laatste meters foutloos en kwam als winnaar over de strip. Vanwege Bautista’s valpartij betekende dit dat Rea het WorldSBK kampioenschap voor de vijfde keer op rij had behaald en in de laatste twee raceweekenden van het seizoen dus niet meer geëvenaard kan worden. In de uitloopronde stond zijn team met een speciale helm, een colbertjasje en een groene loper om de het vijfde kampioenschap op rij te vieren.

Van der Mark sloot een sterke race af met opnieuw een podium door als tweede te finishen met teamgenoot Lowes daarachter op de derde plaats. Davies wist als vierde over de streep te komen voor Baz met verder Melandri, Haslam, Sykes, Camier en Torres in de top tien.

Na afloop van de race spraken we met Van der Mark en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Het volgende WorldSBK evenement is in het weekend van 11, 12 en 13 oktober op El Villicum in Argentinië.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App