Rea wint wisselvallige Superpole race op Donington Park, Van der Mark derde

2954
Michael van der Mark en Tom Sykes - Donington Park | foto© BMW Motorrad Motorsport

Jonathan Rea heeft zondagochtend de Superpole race gewonnen op Donington Park. Op een opdrogende baan was de zesvoudig wereldkampioen het sterkst voor BMW coureurs Tom Sykes en Michael van der Mark.

Het was een lastige zondagochtend op Donington Park. Na een droge warm-up sessie had het weer flink geregend op het Engelse circuit. Toch begon de zon weer te schijnen voor aanvang van de Superpole race, alhoewel er dus nog steeds water op het circuit lag.

Een zeer lastige keuze dus voor de coureurs en teams. Zou het snel genoeg opdrogen of gaat er meer regen vallen? Op de grid waren ook de coureurs onderling aan het overleggen en was het duidelijk dat niemand 100% zeker was van zijn zaak. Uiteindelijk koos de meerderheid van de coureurs voor intermediates, Toprak Razgatlioglu en Scott Redding waren twee grote namen die toch voor regenbanden kozen.

Polesitter Jonathan Rea startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Tom Sykes en Alex Lowes. Ook Michael van der Mark kwam goed weg en nam P4 in handen. De Nederlander aarzelde niet en wist meteen zijn teamgenoot te passeren waardoor hij de derde plaats overnam.

Rea wist al gauw weg te rijden met teamgenoot Lowes totdat laatstgenoemde een foutje maakte. In bocht 4 (Old Hairpin) verloor Lowes de voorkant van zijn Kawasaki ZX-10RR en schoof hij onderuit. Dit zorgde ervoor dat Rea een grote voorsprong in handen had en Van der Mark opschoof naar de tweede plaats.

Terwijl Rea wegreed had Van der Mark een groepje achtervolgers achter zich zitten. Teamgenoot Tom Sykes passeerde de Nederlander en nam daarmee P2 over, het was voor Van der Mark niet mogelijk om terug te slaan. Hij werd vervolgens nog behoorlijk onder druk gezet door onder andere Leon Haslam, maar Van der Mark hield het hoofd koel.

Rea bleef foutloos aan de kop van het veld en kwam als overtuigende winnaar over de streep. Ruim 2,5 seconden daarachter kwam Sykes als tweede over de finish met Van der Mark daarachter als derde. Het was het eerste podium met BMW voor Van der Mark en het eerste dubbele podium voor de Duitse motorenfabrikant sinds Magny-Cours 2013.

Thuisrijder Leon Haslam werd vierde voor Garrett Gerloff en Toprak Razgatlioglu, daarachter eindigden Lucas Mahias, Chaz Davies, Andrea Locatelli en Michael Rinaldi in de top tien. De keuze voor regenbanden voor Scott Redding bleek de verkeerde te zijn, de Ducati coureur kwam op een zeer teleurstellende achttiende plaats over de finish waardoor hij ook voor race 2 geen goede startpositie heeft.

Race 2 voor de World Superbike klasse op Donington Park gaat zondagmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter