Reacties van Rea, Redding en Razgatlioglu na WorldSBK race 1 in Assen

1536
Racewinnaar Jonathan Rea aan de leiding voor Toprak Razgatlioglu en Scott Redding - TT Circuit Assen | foto© Jan Timmerman

Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag de eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op het TT Circuit Assen. In een voortijdig afgevlagde race eindigden Scott Redding en Toprak Razgatlioglu achter de zesvoudig wereldkampioen.

Zaterdagmiddag werd de eerste World Superbike race van het weekend verreden op het TT Circuit Assen. Om 14:00 uur gingen de lichten uit op een zonovergoten Drentse heide. De openingsfase was spectaculair waarbij Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea en Scott Redding al gauw weg wisten te rijden van de achtervolging.

De drie coureurs waren in een fel duel verwikkeld en passeerden elkaar meerdere keren. Richting de slotfase van de race was het toch de in opspraak geraakte zesvoudig wereldkampioen die een maatje te groot bleek te zijn en wegreed van zijn twee concurrenten. Scott Redding en Toprak Razgatlioglu zouden het nog uit gaan vechten om wie er uiteindelijk tweede zou worden maar dit werd vroegtijdig afgebroken. Een zware crash van Jonas Folger zorgde ervoor dat de rode vlag werd gezwaaid. Met nog twee ronden op de teller werd de race dus als voldaan beschouwd.

De coureurs gaven na afloop een reactie over hun eerste race van het weekend waarin Jonathan Rea zijn dertiende World Superbike zege op het TT Circuit Assen behaalde:

Jonathan Rea: “In de Superpole had ik al het gevoel dat mijn eerste ronde niet geldig zou zijn omdat ik een gele vlag zag. Toen ik terugkwam in de pitbox zag ik dat deze tijd nog steeds stond, maar om zeker van mijn zaak te zijn gooiden we er nog een nieuwe band op en ging ik de baan weer op. Ik wist al het verkeer te vermijden en had een vrije baan voor me.

Ik denk dat we deze race gewonnen hebben op doorzettingsvermogen, ik bleef maar gaan. Ik kon op mijn pit board zien dat mijn voorsprong op Toprak [Razgatlioglu] en Scott [Redding] schommelde. Ik wist dat als ik hen ook maar één kans gaf, het heel moeilijk zou zijn. Toen ik een vrije baan voor mij had moest ik daar optimaal van profiteren, geen fouten maken en proberen een klein gaatje te slaan. Ik moest er vol voor gaan want zij waren zelf in hun eigen gevecht verwikkeld, als ik zou relaxen dan zouden ze naar me toe komen.

Mijn ritme was goed en de machine voelde fantastisch aan. Ik had een beetje last van trillingen aan de achterband dus deed ik in een aantal lastige stukken, zoals de zeer snelle rechterbochten, toch iets rustiger aan. Zelfs toen groeide mijn voorsprong nog. Als een rijder voelt zoiets heel goed. Ik kijk nu uit naar morgen.”

Scott Redding: “Het voelt goed om weer op het podium te staan en om dit resultaat te behalen met zoveel fans op de tribune. De eerste helft van de race voelde ik me heel goed en was ik me ervan bewust dat ik mee kon doen voor de overwinning. Daarna had ik wat problemen met de voorband en had ik een hevig gevecht met Toprak. Uiteindelijk ben ik heel blij met dit resultaat.”

Toprak Razgatlioglu: “Mijn plan was om Jonathan te volgen, maar in de race voelde ik een aantal problemen en was mijn voorband kapot. Ik zag dat Scott ook niet zo snel was dus ik bleef wachten tot de laatste ronde, met de bedoeling om hem dan te passeren. Toen zagen we helaas de rode vlag. Ik ben vandaag niet echt blij want ik wil niet genoegen nemen met de derde plaats. Toch hebben we goede punten gescoord in een lastige race.

Morgen gaan we het weer opnieuw proberen en zal ik een andere voorband voor de race proberen. Ik wil iedereen in mijn team bedanken voor het geweldige werk dat ze hebben geleverd in de Superpole, zonder dit zou het podium vandaag niet mogelijk zijn geweest en nu kunnen we ook morgen weer vechten.”

De WorldSBK coureurs komen zondagochtend eerst nog om 09:00 uur in actie voor een vijftien minuten durende warm-up. De Superpole race over tien ronden gaat om 11:00 uur van start, race 2 over 21 ronden gaat om 14:00 uur van start.


Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter