Reacties van Redding, Rea en Lowes na WorldSBK race 2 in Aragón

2445
Scott Reddin aan de leiding in race 2 - Motorland Aragón | foto© Randy van Maasdijk

Scott Redding won zondagmiddag de tweede volledige World Superbike race van het weekend op Motorland Aragón voor Jonathan Rea en Alex Lowes. De Ducati coureur stond als enige met slicks op de grid en dit bleek uiteindelijk de juiste keuze te zijn. Rea won ’s ochtends de tien ronden lange Superpole race met overmacht. 

Het eerste WorldSBK raceweekend van 2021 zit er alweer op. Jonathan Rea won zaterdagmiddag de seizoensopener met overmacht voor teamgenoot Alex Lowes en Toprak Razgatlioglu. Zondagochtend was de zesvoudig wereldkampioen opnieuw heer en meester in de tien ronden lange Superpole race waarin de baan nat was maar deze gedurende de race steeds verder opdroogde.

’s Middags waren de omstandigheden vergelijkbaar. Voorafgaand aan de race regende het en bij het verlaten van de pits was de baan nog behoorlijk nat. Niet nat genoeg voor regenbanden maar alle coureurs behalve Scott Redding besloten daardoor om met de intermediates van start te gaan.

Scott Redding gokte erop dat het snel zou opdrogen en liet slicks monteren, achteraf de juiste keuze. Het regende niet meer en de ideale lijn werd steeds droger waardoor hij in de loop van de race naar voren kwam. Uiteindelijk was hij veel sneller dan de concurrentie en sleepte hij met overmacht zijn eerste overwinning van het seizoen binnen.

Jonathan Rea had nog een aanvaring met Garrett Gerloff, de Amerikaan probeerde hem op een nagenoeg onmogelijk punt in te halen. Het was een wonder te noemen dat Rea niet zelf ook onderuit ging, met een uitstapje door de grindbak kon de Kawasaki coureur uiteindelijk terugkeren op het asfalt.

Ook was Michael van der Mark één van de smaakmakers op zondag. In de Superpole race was de Nederlander de enige die op slicks vertrok waardoor hij van de vijftiende startplaats doorstootte naar P5. Hierdoor mocht hij voor race 2 vanaf P5 starten en reed hij een aantal ronden aan de leiding, voor het eerst op de BMW. Uiteindelijk kwam de Nederlander als vijfde over de finish, zijn beste resultaat met de M 1000 RR tot dusver.

In het kampioenschap staat Rea aan de leiding met 57 punten voor Lowes (45) en Redding (40).

Onderstaand de reacties van de top drie van race 2:

Scott Redding (P1): “Het was vreemd, het voelt haast alsof ik niet eens geracet heb omdat ik helemaal alleen was. Het was een gok en gelukkig is het goed uitgekomen. Vanochtend gokten we ook en wist ik niet of ik voor de intermediate zou moeten kiezen. Vanmiddag was de situatie bijna hetzelfde en ik dacht aan de MotoGP race op de Sachsenring een aantal jaren geleden, de keuze voor een intermediate kostte mij toen het podium/

Ik herinnerde me dat ik toen zei dat ik nooit meer een intermediate zou gebruiken dus koos ik nu voor de slicks en besloot ik het te riskeren. Het was best wel een beetje tricky in het begin en ik moest een beetje ballen tonen. Soms moet je gewoon gokken. Vanochtend liep het mis, net als in Brands Hatch in 2019 toen ik ook met intermediates reed. Uiteindelijk heeft deze gok nu goed uitgepakt. Ik ben daar heel blij mee want het was een lastig en vreemd weekend.”

Jonathan Rea (P2): “Ik ben eigenlijk al heel blij om überhaupt te finishen. Al vroeg in de race kwam Garrett Gerloff aan de binnenkant en ik dacht al dat er niet zoveel ruimte zou zijn. Het was een hele krappe lijn en hij is toen gecrasht. Mijn instinct zei dat ik het gas moest opentrekken om zijn machine te kunnen ontwijken. Ik kwam in de diepe grindbak en ik moest me eruit ‘motorcrossen’. Ik zette zoveel mogelijk gewicht op de achterkant zodat ik eruit zou komen.

Ik dacht dat de beste oplossing was om twee coureurs te laten passeren, ik heb er in ieder geval zeker geen voordeel uit gehaald. Ik heb gedaan wat ik kon met de intermediate, veel respect voor Pirelli dat de banden heel zijn gebleven op het best wel droge circuit. In de slotfase reden we rondetijden in de 1’52 en dat was behoorlijk snel, de machine bewoog alle kanten op maar het voelde goed aan. Natuurlijk waren slicks de juiste keuze dus respect voor Scott [Redding] dat hij daarvoor gekozen heeft.”

Alex Lowes (P3): “Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier blij mee ben. Ik had bijna gekozen voor slicks maar in de sighting lap was de baan nog zo nat. Het veranderde dus snel. Ik koos voor de veilige optie en dat waren de intermediates. Na drie / vier ronden had ik het lastig, voornamelijk met de voorkant. De temperatuur werd veel te hoog.

Ik had een gevecht met Michael [Van der Mark] en Toprak [Razgatlioglu] maar ik reed de band helemaal kapot door late remacties. Ik dacht dat ik niet verder zou kunnen zakken dan dit groepje dus probeerde ik heel precies en vloeiend te rijden. Aan het einde van de race gebruikte ik verschillende mappings zodat de vermogensafgifte wat soepeler zou zijn. In de slotfase van de race had ik nog best veel grip en kon ik weer iets naar Jonathan [Rea] toe rijden. Het was een lastig weekend voor wat betreft de omstandigheden maar ik ben heel blij dat we weer racen. Ik kijk uit naar komend weekend op Estoril.”

Komend weekend vindt de tweede ronde van het World Superbike kampioen plaats op Circuito Estoril in Portugal.

Handige links Pirelli Aragon Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter