De racedag op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola viel letterlijk en figuurlijk in het water na een spannende Superpole race van de WorldSBK klasse en een spectaculaire WorldSSP race. WorldSBK race 2 en de WorldSSP 300 race werden afgelast vanwege hevige regenval, maar hoe dachten de coureurs hier zelf over?

Al aan het begin van het weekend was bekend dat het zondag zou gaan regenen, echter niet in de mate zoals vandaag te zien was. Na twee prima dagen met droog asfalt en aangename temperaturen gingen zondagmiddag de hemelsluizen open en begon het de uren daarna hevig te regenen.

Een flinke laag water maar met name riviervorming op bepaalde enigszins gevaarlijke punten op het Italiaanse circuit zorgde ervoor dat de organisatie samen met Race Direction het besluit heeft moeten nemen om de tweede World Superbike race en de World Supersport 300 race af te gelasten. Teleurstellend voor alle Italiaanse fans die ondanks de slechte weersvoorspellingen toch naar het circuit zijn gekomen maar ook voor de teams en coureurs die uiteraard niets liever hadden gewild dan racen.

Al voordat het bekend was dat de rest van het programma niet door zou gaan sprak Racesport.nl goeroe Evert Slager met Michael van der Mark over hoe de Nederlander de situatie op dat moment zag.

Nadat bekend was dat race 2 niet door zou gaan lieten we Van der Mark opnieuw aan het woord over deze enerverende dag met aan de ene kant een sterke Superpole race en aan de andere kant de teleurstelling van een afgelaste race.

Michael van der Mark: “We hebben best veel aan de motor veranderd voor de Superpole race en ik voelde meteen dat het beter was, met name in de delen waar we tijdens race 1 achter kwamen dat het beter kon. Dit gaf me veel zelfvertrouwen en mijn racesnelheid was veel beter dan gisteren. Ik had een goede start en had een duel in de beginfase waardoor ik de aansluiting met Álvaro verloor. Hij kon wegrijden waarna ik dit niet meer goed kon maken. Maar ik had een goede voorsprong over de jongens achter mij en ondanks dat het niet de meest spannende race voor mij ooit was, was ik erg blij met het gevoel van de motor en mijn snelheid in de race.

Helaas hadden we geen kans om gebruik te maken van deze verbeteringen in race 2 aangezien deze werd afgelast door de weersomstandigheden. Het is echt jammer want we wilden graag racen en ook iedereen die hier in de stromende regen heeft gestaan wilde ons graag zien racen. Met zoveel water op de baan was het gewoonweg niet veilig.”

Voor Jonathan Rea was het een zeer sterk weekend en wist hij race 1 en de Superpole race met overmacht te winnen. Echter is het allemaal niet zo rooskleurig als het lijkt volgens de viervoudig wereldkampioen en zal het beeld de volgende races anders zijn. Ook liet hij doorschemeren niet 100% eens te zijn met de beslissing om de race te cancellen.

Jonathan Rea: “De baan was niet in de beste staat met een aantal riviertjes die over het asfalt liepen. Maar om eerlijk te zijn hebben we al wel vaker in veel slechtere omstandigheden gereden. Ik begrijp dat het een moeilijk besluit is om de race af te gelasten. Er zijn hier veel fans, maar Race Direction heeft besloten om het niet door te laten gaan en daar staan we allemaal achter. Het is zoals het is en nu gaan we op naar Jerez.

Ik kijk nu nog niet echt naar het kampioenschap. Ik weet dat Imola een heel uniek circuit is vergeleken met de anderen en ik was hier vorig jaar ook al erg sterk. Dit weekend was vanaf FP1 al erg goed en ik had daardoor een goed momentum. Ik maakte gebruik van de nieuwe achterband want ik voelde me er goed mee. Van dit weekend moeten we genieten maar in de komende races moeten we veel zwaardere tegenstand verwachten. Dit weekend was ik beter dan de rest maar zo zal het niet altijd zijn.”

De leider in het kampioenschap, Álvaro Bautista, liet weten het volledig eens te zijn met het besluit maar vond het wel jammer dat hij de Ducatisti niet kon trakteren op een spectaculaire race.

Álvaro Bautista: “Helaas zorgde de hevige regen voorafgaand aan race 2 dat het niet door kon gaan, en het regende echt heel hard. De omstandigheden waren gevaarlijk met veel water op sommige plaatsen en riviervorming. Het was een te groot risico voor de coureurs en de juiste beslissing om de race niet door te laten gaan. We voelen hier ons heel slecht door want we weten dat er heel veel Superbike fans zijn hier, maar veiligheid staat altijd voorop. Met de steun van alle Ducatisti voelt het echt ongelooflijk en ondanks dat ik geen race gewonnen heb was het één van de beste weekenden van mijn carrière. Hierdoor vind ik het jammer voor hen, maar ik denk dat ze het zullen begrijpen.”

Terwijl de WorldSBK coureurs een volledige race en een Superpole race hebben gereden was het voor de WorldSSP 300 coureurs nog iets meer teleurstellend aangezien zij geen enkel WK punt hebben scoren dit weekend. Onderstaand de reacties van een aantal deelnemende Nederlanders in de WorldSSP 300 klasse over hun raceweekend waarin zij geen race hebben kunnen rijden.

Scott Deroue: ‘In de trainingen wisten we telkens stappen te maken. De positie na vrijdag was niet goed, maar ik was tevreden met mijn negende tijd in de Superpole. Ik was er klaar voor om er een mooie race van te maken. Ik begrijp de beslissing van de organisatie om niet te gaan rijden. Er lagen veel plassen op de baan en dan is het niet verantwoord om te rijden. We kijken nu vooruit naar Jerez!’

Robert Schotman: ‘Ik vind het jammer dat de race niet door is gegaan. Ik had wel willen rijden in de regen, omdat ik denk dat ik daar ook wel snel had kunnen zijn. Nu heb je een weekend gewerkt om er niets voor terug te krijgen. Dat is zonde, maar het regende erg hard en dan is het aan de wedstrijdleiding om te bepalen of het wel of niet doorgaat. Dan is het nu maar vooruitkijken naar de volgende race in Jerez!’

Jeffrey Buis: ‘Imola staat bekend als een moeilijk circuit en aangezien ik er nog niet eerder had gereden, verwachtte ik een lastig weekend. Maar het ging anders, want vanaf de eerste training had ik meteen wel een goed gevoel. In de kwalificatie lukte het mij om meerdere snelle ronden te rijden en ik was erg tevreden met mijn dertiende tijd. Helaas ging de race niet door, maar het regende ook wel erg hard. Nu gaan we over een aantal weken naar Jerez, opnieuw een nieuwe baan voor mij.’

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App