Rechtszaak Dovizioso en Ducati? ‘Als ik erover praat dan vermoordt mijn manager me’

178
Andrea Dovizioso | foto© Ducati Corse

Andrea Dovizioso en manager Simone Battistella overwegen om een rechtszaak aan te spannen tegen Ducati. Zij zijn het niet eens met de houding van Ducati ten opzichte van het Yamaha debacle van vorige week waarbij de Italiaan mogelijk een heel flink geldbedrag misloopt.

Dat de sfeer in de pitbox van het fabrieksteam van Ducati in de MotoGP klasse dit seizoen om te snijden is, is wel duidelijk. Al vóór de start van het MotoGP seizoen in juli op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto was duidelijk dat het contract van Danilo Petrucci niet verlengd zou worden en hij op zoek moest naar een nieuwe werkgever. Petrucci slaagde hier echter vrij snel in want al voor de start van het seizoen had hij een overeenkomst getekend met het Red Bull KTM Tech 3 team waar hij komend seizoen voor zal rijden.

Niet veel later begon het ook aan de kant van Andrea Dovizioso te borrelen. De Italiaan was het niet eens met de deal die Ducati hem voorlegde en besloot uiteindelijk om deze af te wijzen en afscheid te nemen van de Italiaanse fabrikant na acht seizoenen. Onlangs werd bekend dat Dovizioso in 2021 een tussenjaar zal nemen met als doel om in 2022 weer terug te keren op de MotoGP grid, waarschijnlijk een niet-realistische gedachte.

Maar op vrijdag 13 november werd het verhaal ineens nog een stuk interessanter. De geruchten deden de ronde dat Andrea Dovizioso samen met zijn flamboyante manager Simone Battistella overweegt om een rechtszaak aan te spannen tegen Ducati.

Afgelopen week werd Yamaha bestraft voor het gebruiken van niet-gehomologeerde kleppen in hun motorblokken tijdens het eerste raceweekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto waar Fabio Quartararó won voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso achter de twee Yamaha’s als derde over de finish kwam. Gek genoeg werden alleen punten geschrapt uit het constructeurskampioenschap en werden het Monster Energy Yamaha MotoGP team en Petronas Yamaha SRT punten ontnomen; Fabio Quartararó, Maverick Viñales en Franco Morbidelli behielden hun punten van die race. Valentino Rossi viel in die race uit vanwege motorproblemen dus hij had sowieso geen punten gescoord in die eerste race van het seizoen.

Dovizioso en manager Battistella beschuldigen Ducati ervan dat ze hebben samengespannen met de andere fabrikanten in de MSMA (Motorcycle Sports Manufacturers Association) en ze door middel van een ‘Gentleman’s agreement’ hebben afgesproken Yamaha maar een lichte sanctie op te leggen (het afnemen van punten in de constructeurs- en teamkampioenschappen, maar niet de coureurs).

Het is zeer goed te begrijpen dat Dovizioso niet blij is met deze beslissing. Als Fabio Quartararó en Maverick Viñales ook hun punten moeten inleveren van die eerste race in Jerez dan is Dovizioso de winnaar van die race en krijgt hij dus de volle 25 punten van die race. Dit zou dan niet alleen een extra bonus betekenen van Ducati voor het winnen van de race maar ook van de talloze sponsoren die de Italiaan heeft.

Naast die ene race zou Dovizioso daarmee dan ook een flinke sprong maken in het kampioenschap. Als Quartararó en Viñales die punten moeten inleveren en Dovizioso die extra punten erbij krijgt stijgt de Italiaan naar de tweede plaats in het kampioenschap. Als hij daar aan het eind van het seizoen ook zou kunnen eindigen zou dat wederom een flinke bonus betekenen van zowel Ducati als al zijn sponsoren, in plaats van de zesde plaats in het kampioenschap waar hij momenteel staat.

Kortom, het is Dovizioso er dus veel aan gelegen om zowel die raceoverwinning van Jerez op zijn naam te krijgen als ook de extra punten in het kampioenschap, mogelijk alles bij elkaar opgeteld een geldbedrag van meerdere honderdduizenden euro’s. Voor Ducati zou het aan de andere kant natuurlijk een hoop schelen als zij Dovizioso die bonussen niet hoeven te betalen, de relatie tussen de twee is immers toch al ijskoud en niet meer te herstellen.

Op vrijdagmiddag werd er in het media debrief uiteraard een reactie gevraagd van Dovizioso. De Italiaan ontkende niet dat er iets speelde maar uiteraard kon hij er niet veel over vertellen.

Andrea Dovizioso: “Het is een lastige situatie. Als ik er iets over zeg dan vermoordt mijn manager me, haha. Ik kan nu niet antwoorden, sorry.

Normaal gesproken zijn de coureurs niet betrokken bij zulke zaken en ik was ook niet bij die meeting, dus daar wil ik liever niet over spreken. Wel denk ik dat het echt een heel rare situatie is en ik begrijp het dan ook niet. Ik zou er graag meer van weten.

Als het inderdaad illegaal was en ze voldeden niet aan het reglement, dan moet iedereen een penalty ontvangen. Zoals gezegd, ik was niet bij die meeting en ik weet niet wat alle teams en alle andere mensen hebben gezegd. Ik weet de details niet dus wil ik er ook verder niet over praten, maar vreemd is het zeker.

Ik heb de antwoorden niet dus ik wil er graag meer van weten.”

Dit verhaal wordt ongetwijfeld in de nabije toekomst vervolgd. Tot die tijd zullen Dovizioso en het Ducati team nog twee raceweekenden samen moeten werken totdat hun wegen aan het eind van dit seizoen zullen scheiden.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App