Op het Circuit of the Americas gaan zondagavond om 21:00 uur de lichten op groen voor de derde MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de wedstrijd.

Marc Marquez heeft zich voor de 82e keer in zijn Grand Prix-carrière voor op pole weten te kwalificeren – zijn 54e in de koningsklasse (48,6%) – dit is één keer minder dan Valentino Rossi (55), die op de tweede plaats staat op de lijst van coureurs met de meeste poles in de klasse achter Mick Doohan (58).


Dit is Marc Marquez’s zevende pole op het Circuit of the Americas in de koningsklasse, gelijk aan het record van Valentino Rossi in Mugello*. Bovendien is dit zijn zevende opeenvolgende pole op het circuit. *Sinds 1974, toen de poles officieel werden vastgelegd, is dit zijn zevende opeenvolgende pole.


Marquez streeft ernaar om zijn zevende opeenvolgende MotoGP race te winnen in Austin en daarmee op gelijke hoogte te komen met Valentino Rossi die zeven keer wist te winnen in Mugello, van 2002 tot 2008. Bovendien zou het zijn 11e opeenvolgende overwinning in de klasse in de VS zijn en zijn 13e met inbegrip van zijn Moto2 zeges in Indianapolis (2011 en 2012), wat overeenkomt met het record dat Giacomo Agostini in Finland heeft gevestigd.


Op de tweede plaats op de startgrid staat Valentino Rossi, die zijn beste kwalificatieresultaat behaalde sinds hij vorig jaar tweede was in Thailand. Hij startte ook vanaf de tweede plaats in Maleisië nadat Marc Marquez daar destijds een grid penalty kreeg. Dit is Valentino Rossi’s beste kwalificatie resultaat in de USA sinds hij in 2009 tweede werd in Laguna Seca.


Top Independent Team coureur Cal Crutchlow completeert de eerste startrij. Dit is zijn eerste frontrow start sinds hij vorig jaar tweede was tijdens de Dutch TT.


Jack Miller voert de tweede startrij aan als de best geklasseerde Ducati coureur. Dit is de derde keer op rij dat hij zich op de tweede startrij heeft gekwalificeerd.


Pol Espargaró heeft zich als vijfde gekwalificeerd op de startgrid, wat het beste kwalificatieresultaat is voor de KTM-rijder in de MotoGP klasse.  In 2017 behaalde de Spanjaard de zesde plaats in Valencia en Australië.


Maverick Viñales, die vorig jaar in Austin vanaf pole aan de race mocht beginnen, begint vanaf de zesde plaats, zijn slechtste kwalificatieresultaat sinds zijn elfde plaats vorig jaar in Maleisië. Viñales kwam vorig jaar op COTA als tweede over de streep, wat gelijk staat aan het beste resultaat voor een Yamaha-rijder op het circuit.


Alex Rins voert de derde startrij aan, zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij vorig jaar de op een na snelste was tijdens de kwalificatie in Valencia. Vorig jaar scoorde hij geen enkel punt en crashte hij uit de race.


Danilo Petrucci heeft zich, na zich via Q1 geplaatst te hebben, als achtste gekwalificeerd en is daarmee de tweede Ducati-coureur. Hij heeft zijn teamgenoot* elk jaar, met uitzondering van 2017, overtroffen op COTA. *Destijds (2014) reed hij in een eenmans team.


Fabio Quartararo voltooit de derde startrij en is voor de derde keer op rij de beste Rookie in de kwalificatie. Quartararo stond voor het eerst op het podium in zijn Grand Prix-carrière in Austin en eindigde er in 2015 als tweede in de Moto3 race.


Na zich geplaatst te hebben via Q1 heeft Jorge Lorenzo zich als elfde gekwalificeerd, dit na een technisch probleem. Het is zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij dit jaar bij Honda is gaan rijden.


De Moto2 racewinnaar van vorig jaar, Francesco Bagnaia, heeft zich als twaalfde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds zijn overstap naar de MotoGP klasse.


Andrea Dovizioso miste plaatsing voor Q2 en begint vanaf de dertiende plaats aan de race, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat is sinds zijn veertiende startplaats in 2017 in Jerez.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App