Scott Redding heeft zaterdagmiddag zijn eerste pole position behaald in het British Superbike kampioenschap. In de door een rode vlag onderbroken kwalificatiesessie reed de Be Wiser Ducati Racing Team coureur in de slotminuten de snelste rondetijd voor teamgenoot Josh Brookes en Jason O’Halloran. Ook was er een opvallend moment in de eerste Supersport race.

Dit weekend wordt de vierde ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op het legendarische Brands Hatch. Op de kwalificatiedag waren de weersomstandigheden echter zeer wisselvallig en werden er meerdere sessies onderbroken door een korte regenbui waarna de zon vervolgens weer fel scheen boven het circuit in het zuid-oosten van Engeland.

Van de 27 deelnemende coureurs bleven er na Qualifying 1 nog achttien coureurs over waarna er in Qualifying 2 nog eens negen coureurs werden geëlimineerd, waardoor de laatste en beslissende derde kwalificatiesessie door slechts negen coureurs verreden wordt.

Al meteen waren het Be Wiser Ducati Racing Team coureurs Scott Redding en Josh Brookes die het tempo aanvoerden en bovenaan de tijdlijsten stonden. McAMS Yamaha coureur Tarran Mackenzie, zoon van meervoudig British Superbike kampioen en voormalig 500cc coureur Niall Mackenzie, viel echter in de slotfase van Qualifying 3 aan en was snel onderweg.

De kleine Mackenzie, die in 2017 nog in de Moto2 klasse reed bij het Kiefer Racing team, verloor de voorkant van zijn Yamaha YZR-R1 bij het ingaan van de snelle Clearways bocht, de laatste rechter bocht voor start / finish. Doordat de muur behoorlijk dicht op de baan staat schoof zijn machine met hoge snelheid de speciale schuimkussens in en vloog Mackenzie er zelf met dezelfde hoge snelheid achteraan. Het was een flinke ravage maar de kussens hadden hun werk gedaan, echter werd er nog geen beweging gezien van Mackenzie.

Meteen werd de rode vlag gezwaaid zodat hij de nodige medische assistentie kon ontvangen. Het bleek dat hij buiten bewustzijn was geraakt maar na een aantal minuten weer bij kwam en later in het medical centre weer aanspreekbaar was en eigenhandig zijn race-overall uit kon trekken. Het is nog maar de vraag of Mackenzie morgen aan de start verschijnt voor de twee British Superbike races.

Doordat er nog drie minuten op de klok stonden werd de kwalificatiesessie herstart. Voormalig MotoGP coureur Scott Redding sloeg toe en reed een 1’24.971 wat hem pole position opleverde voor teamgenoot Josh Brookes en McAMS Yamaha coureur Jason O’Halloran. Tommy Bridewell noteerde de vierde tijd voor Dan Linfoot en Christian Iddon, verder kwalificeerden Peter Hickman, Bradley Ray, Tarran Mackenzie en Danny Buchan zich in de top tien.

De twee British Superbike races op Brands Hatch worden zondagmiddag om 14:30 uur en 17:30 uur Nederlandse tijd verreden. Deze zijn live te volgen via de Eurosport Player of iets later op Eurosport 2.

British Supersport
De twee deelnemende Nederlanders dit weekend zijn Jorel Boerboom en Tomas de Vries, rijdend in de GP2 klasse die tegelijkertijd met de British Supersport klasse verreden wordt. Jack Kennedy behaalde zaterdagochtend de pole waarbij Boerboom zich als twintigste kwalificeerde (zevende in GP2) en De Vries de 21e tijd noteerde (achtste in GP2).

Aan het eind van de middag werd er een sprint race verreden over slechts acht ronden. Aanvankelijk was dit meer maar de race werd onderbroken door regenval waarna de herstart over acht ronden ging. Het was een hevige strijd aan de kop van het veld waarbij in de slotfase een rechtstreeks duel werd uitgevochten tussen Jack Kennedy, Alastair Seeley en Brad Jones. Het was Seeley die dankzij een goede slipstream vanuit de laatste bocht uiteindelijk slechts 0,026 seconde voor Kennedy eindigde en daarmee de race won.

In de meters na het vallen van de vlag gebeurde er echter iets opmerkelijks tussen de twee rivalen. Het leek erop dat Seeley in de eerste bocht van de uitloopronde probeerde om Kennedy af te snijden wat hem natuurlijk niet in dank afgenomen werd. Kennedy deelde vervolgens een trap uit aan Seeley waarna de Noord-Ier vervolgens een klap terug wilde geven. Er wordt nog gesproken over een sanctie voor de twee coureurs, echter is het nog niet bekend wat deze in zal houden. Bekijk onderstaande video en oordeel zelf:

 

Handige links British Superbikes Brands Hatch – Round 4

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App