Scott Redding pakte zaterdagmiddag de pole position in de British Superbike klasse op het TT Circuit Assen. Tommy Bridewell kwam tot een tweede tijd gevolgd door Luke Stapleford.

Zaterdagmiddag om 16:00 uur was het tijd voor de British Superbike kwalificatie in Assen. Deze sessie bepaalt de startopstelling voor de eerste race van zondag. Scott Redding was op voorhand de grote favoriet voor de pole positioin. De Be Wiser Ducati coureur was in alle vrije trainingen ruim het snelste en hij was de enige rijder die een tijd in de 1’35 wist te noteren. De kwalificatie voor de British Superbike bestaat uit drie sessies; Q1, Q2 en Q3. Alle 27 rijders beginnen in Q1 en vervolgens plaatsen de zeventien snelsten zich voor Q2. Uiteindelijk blijven er na Q2 nog negen rijders over die gaan strijden voor de voorste startplaatsen in Q3.

Na Q1 namen we onder andere afscheid van James Ellison, een veelvoudig winnaar in de British Superbikes. Dit om het hoge niveau aan te geven van de British Superbike klasse. In Q2 zaten er zestien rijders binnen een seconde. In Q2 was Jason O’Halloran het snelste en dat was de eerste sessie van het weekend dat we niet Redding bovenaan op de tijdlijst zagen. Hector Barbera (P10), Peter Hickman (P11), Xavi Fores (P12), Bradley Ray (P13), Dan Linfoot (P14), Tarran Mackenzie (P15), Luke Mossey (P16) en Ben Currie (P17) waren de rijders die afvielen en die dus niet meer in actie kwamen in Q3.

Vervolgens stelde Redding orde op zaken in Q3, een sessie van slechts acht minuten. De Ducati coureur kwam tot 1’35.588. Het verschil met de concurrentie was echter niet zo groot als in de vrije trainingen. Tommy Bridewell kwam tot een tweede tijd en moest slechts 0.175 seconde toegeven op Redding. Luke Stapleford wist zich als derde te kwalificeren voor de eerste race van zondag. Voor de tweede race wordt de startopstelling bepaald aan de hand van de snelste rondetijden uit de eerste wedstrijd. O’Halloran, die nog het snelste was in Q2, moest genoegen nemen met een vierde tijd. Kampioenschapsleider Josh Brookes had het hele weekend al problemen met zijn Ducati, maar wist in de kwalificatie wel een stap te maken en eindigde als vijfde voor Danny Buchan. Ryan Vickers noteerde een zevende tijd voor Christian Iddon, die ten val kwam in Q3. Glenn Irwin was tweede na de vrije trainingen in Assen, maar kwam ten val in Q2. Irwin kwam nog wel weer in actie in Q3, maar kwam in deze sessie niet verder dan een negende tijd.

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App