De IDM coureurs werkten donderdag hun eerste trainingsdag af in Oschersleben. De sessies werden deels op een droge baan, maar voornamelijk in natte omstandigheden verreden. Julian Puffe en Max Enderlein staan op de voorlopige pole position. Pepijn Bijsterbosch, Wayne Tessels en Rick Dunnik waren de snelste Nederlanders.

De tweede ronde van het IDM kampioenschap 2019 is begonnen. Vandaag werden er diverse trainingen verreden op het circuit van Oschersleben tijdens de German Speedweek. Voor IDM Superbike en IDM Supersport 600 klasse stond er naast de vrije trainingen ook de eerste kwalificatie op het programma. De IDM Supersport 300 categorie reed vandaag enkel vrije trainingen. De IDM Zijspannen zijn tijdens dit evenement niet van de partij.

IDM Superbike
Na twee vrije trainingen in wisselende condities werd donderdagmiddag de eerste van twee kwalificaties verreden voor de IDM Superbike klasse. In de droge eerste vrije training was Julian Puffe het rapste en waren de drie Nederlanders Pepijn Bijsterbosch, Bobby Bos en Ricardo Brink bij de eerste tien te vinden. De tweede vrije training was nat, met zeer weinig actie op de baan. Tijdens de kwalificatie was het droog. In de beginfase zagen we Brink bovenaan op de tijdlijst, maar vervolgens waren het snelste rijders van de Laustizring: Puffe, Ilya Mikhalchik en Erwan Nigon die het stokje overnamen. Puffe heeft voor nu de voorlopige pole position in handen voor zijn teamgenoot Mikhalchik. Alessandro Polita kwam in de slotfase naar de derde tijd, waardoor Nigon als vierde eindigde. Bijsterbosch reed ook een goede sessie, die hij als vijfde afsloot. Bijsterbosch heeft een druk weekend, want naast de IDM Superbike met Team Dutch Comfort Houses rijdt hij ook met Gert56 in de WK Endurance op Oschersleben. Brink eindigde achter Toni Finsterbusch als zevende. Marc Moser, Dominic Schmitter en Maximilian Weihe maakten de top-tien compleet. Bos, die in de natte vrije training nog stevig ten val was gekomen, noteerde een twaalfde tijd in de eerste kwalificatie. Bos heeft net als Bijsterbosch een dubbel programma, want hij gaat voor het Extéria KSPCS Racing Team met een Suzuki van start in de 8-uurs WK Endurance wedstrijd in Oschersleben.

IDM Supersport 600
De IDM Supersport 600 coureurs hadden weinig geluk in de vrije trainingen. Tijdens de eerste sessie was het nat en ging er maar een beperkt aantal rijders de baan op. De tweede vrije training begon droog, maar nadat de rijders slecht een paar ronden hadden gereden begon het opnieuw te regenen. In deze korte periode had Dennis Lippert de snelste tijd op de klokken gebracht voor Marc Bunchner en Wayne Tessels. Aan het einde van de middag stond de eerste kwalificatie op het programma. De sessie begon in het nat, maar gedurende de training droogte de baan steeds verder op. Hierdoor wisten de rijders ook praktisch bij iedere doorkomst hun tijd te verbeteren. In het slot van de sessie wist Max Enderlein naar de eerste plaats te komen. Tom Toparis, de Australiër van het Nederlandse Benro Racing, klokte een tweede tijd voor Lippert. Tessels reed met zijn SWPN Yamaha een goede sessie, waarbij hij praktisch constant in de top-drie te vinden was. Tessels eindigde als vierde. De overige Nederlanders stonden niet in de top-tien en stonden vanaf de vijftiende plaats in deze volgorde achter elkaar; Guus Boes, Vasco van der Valk, Sander Kroeze, Milan Merckelbagh en Joep Overbeeke. Vrijdag worden de definitieve gridposities bepaald in de tweede kwalificatie.

IDM Supersport 300
Bij de start van de eerste vrije training van de IDM Supersport 300 klasse regende het nog iets, maar in tweede deel van de training konden de coureurs rijden op een droge baan. Rick Dunnik zette de snelste tijd. Dunnik stond voorafgaand aan het evenement voor een luxe keuze, want hij staat namelijk bovenaan in zowel het IDM Supersport 300 kampioenschap als de Yamaha R3 Cup. Deze klassen rijdt gezamenlijk dit weekend, dus Dunnik moest een keuze maken en koos om voor de punten in de IDM Supersport 300 klasse te gaan. Colin Velthuizen noteerde een tweede tijd voor Micky Winkler en regerend kampioen Toni Erhard. In de tweede vrije training was het nat en kozen veel coureurs ervoor om binnen te blijven. Dunnik was ook in deze omstandigheden het snelste voor Ruben Bijman en Sasha De Vits, die daarmee de snelste was in de Yamaha R3 Cup.

Vrijdag zijn er voor het IDM maar enkele sessies, want er wordt voornamelijk getraind voor het World Endurance kampioenschap. De IDM Supersport 300 rijdt hun eerste kwalificaties, terwijl er voor de IDM Superbike en IDM Supersport 600 de tweede en beslissende kwalificatie op het programma staat.

Handige links IDM Oschersleben 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App