Respectvol eerbetoon aan Dennis Lippert na eerste trainingsdag IDM Zolder

58
Een respectvol eerbetoon aan Dennis Lippert na afloop van de eerste trainingsdag in Zolder | Foto credit: Tiny Kolsters

De eerste trainingsdag van het IDM in Zolder werd afgesloten met een respectvol eerbetoon aan Dennis Lippert, die onlangs overleed na een tragisch ongeluk in Oschersleben. Julian Puffe, Max Enderlein en Smits Racing klokten vrijdag de snelste tijden op het Belgische circuit.

Dit weekend rijdt het IDM kampioenschap op het circuit van Zolder. Aan het einde van de eerste trainingsdag vond er een respectvol moment plaats voor Dennis Lippert. De 23-jarige Duitser verleed in Oschersleben aan de gevolgen van een tragisch ongeluk in de eerste IDM Supersport wedstrijd. Een grote groep IDM rijders reden een ereronde over het circuit van Zolder. Broer Marco, vriendin Selina en teammanager Olaf reden voor de IDM rijders aan. Vervolgens stopten alle rijders op de grid, waar ook alle teamleden zich hadden verzameld. Edgar Mielke sprak mooie woorden over Dennis Lippert, waarbij er ook moment was dat alle rijders flink toeren maakten met hun motoren uit respect voor de coureur. De indrukwekkende gebeurtenis werd beëindigd met een minuut stilte. Het was een emotioneel, maar tevens zeer respectvol moment.

IDM Superbike
Tijdens de drie vrije trainingen voor de IDM Superbike klasse gingen de tijden na iedere sessie steeds verder omlaag. Julian Puffe was in alle trainingen het snelste en zijn teamgenoot Ilya Mikhalchik bij Alpha Racing Van Zon BMW noteerde een tweede tijd. Ook Ricardo Brink liet een zeer sterke indruk achter. Brink was tweede na de eerste training en klokte een derde tijd in de andere twee sessies. Pepijn Bijsterbosch had een opbouwende dag en wist zich gedurende de sessies steeds verder van voren te melden. Bijsterbosch eindigde de trainingsdag als zesde achter Erwan Nigon en Kevin Sieder. Normaal gesproken rijden er drie Nederlanders in de IDM Superbike categorie, maar Bobby Bos is voorlopig uitgeschakeld. De 20-jarige Suzuki coureur liep afgelopen week vervelende blessures op toen hij na een test op het circuit van Most van de motor werd gereden in een testwedstrijdje. Bos liep daarbij een hand- en bovenbeenblessure op. Naar verwachting is Bos zo’n drie maanden uitgeschakeld en is zijn seizoen na een sterk begin zo goed als verloren. Jan Buhn wacht nog op zijn eerste race van het seizoen 2019, nadat hij geblesseerd raakte tijdens een voorjaarstest op Oschersleben. Dit weekend wordt Buhn vervangen door Dominik Vincon bij EGS Moto Racing.

IDM Supersport 600
Wayne Tessels begon de dag goed met de snelste tijd in de eerste vrije training. Tessels stond er ook goed bij na de tweede vrije training, toen alleen kampioenschapsleider Max Enderlein vier tienden sneller rond ging dan de SWPN Yamaha coureur. Sander Kroeze en Tom Toparis, respectievelijk de nummers drie en twee in het kampioenschap, klokten een derde en vierde tijd in de vrije trainingen. Aan het einde van de middag was de eerste kwalificatiesessie. In deze training eindigde Enderlein opnieuw bovenaan op de tijdlijst en stond bijna zeven tienden los op de rest van het veld. Toparis en Martin Vugrinec vormen voorlopig de eerste startrij met Enderlein. Tessels was de eerste Nederlander met een vierde tijd net voor Sander Kroeze die de dag als vijfde afsloot. Vasco van der Valk en Guus Boes eindigden net buiten de top-tien met een elfde en twaalfde tijd. Milan Merckelbagh klokte een vijftiende tijd in de eerste kwalificatie. Joep Overbeeke noteerde een vijfde tijd van de IDM Superstock 600 rijders. Morgenochtend volgt de tweede kwalificatie op het circuit van Zolder.

IDM Zijspannen
Net als de IDM Supersport 600 kwamen de IDM Zijspannen vandaag ook drie keer in de baan, waarvan één kwalificatietraining. John Smits en Gunter Verbrugge wisten een scherpe tijd te zetten, waarmee ze acht tienden sneller waren dan de tweede combinatie. Tim Reeves en Mark Wilkes waren met de tweede tijd het snelste van de 600cc spannen. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren de snelste Nederlandse 600cc combinatie met een vijfde tijd overall en een derde tijd van hun klasse. Morgen aan het begin van de middag is de tweede kwalificatie voor de IDM Zijspannen gevolgd door een race aan het einde van de middag. De IDM Supersport 300 klasse rijdt dit weekend niet op het circuit van Zolder.

Handige links IDM Zolder 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App