Rins het snelst tijdens enerverende derde vrije training in Barcelona

6
Alex Rins - Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© Randy van Maasdijk

Alex Rins was zaterdagochtend het snelst in de derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya voor Fabio Quartararó en Cal Crutchlow. Het was een bijzondere sessie met crashes en een aanvaring tussen twee teamgenoten. 

Zaterdagochtend gingen om 09:55 uur de lichten in pit lane op groen voor de derde vrije training van de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De zon stond wederom fel aan de hemel en de temperatuur lag al boven de 20°C.

Dat ook de omstandigheden van de baan beter waren dan gisteren bleek al behoorlijk gauw. In de beginfase van de sessie werden er een aantal snelle ronden gereden waarbij Marc Márquez onder de tijd van Fabio Quartararó op vrijdag wist te duiken. De Fransman was echter ook snel met daarbij teamgenoot Franco Morbidelli, Alex Rins, Andrea Dovizioso en Aleix Espargaró in de top zes.

De reden dat de baanconditie gisteren zo slecht was en de coureurs klaagden over een tekort aan grip was dat er dun Sahara zand in de lucht zat en dit met een regenbui op de baan terecht was gekomen. Op de scooters in de paddock en de auto’s op de parkeerplaats was duidelijk te zien dat er veel zand in de lucht zat en dit door middel van een regenbui naar beneden kwam.

Na een enerverende openingsfase gingen de coureurs aan het werk met het oog op de race van zondag over 25 ronden. Met name de verschillende bandenkeuzes werden geëvalueerd met hier en daar een kleine aanpassing aan de afstelling van de machine.

In de slotfase van de sessie werden er zachte banden gemonteerd voor een snelle rondetijd waarbij het doel een plaats in de top tien was. Franco Morbidelli ging in één van zijn snelle ronden de fout in en kwam ter hoogte van bocht 13 zeer hard ten val. De Italiaan reed achter landgenoot Valentino Rossi toen de achterkant van zijn Yamaha YZR-M1 uitbrak en hij met een gigantische high-sider de licht in werd gesmeten. Morbidelli kwam hard op het asfalt terecht en rolde vervolgens door de grindbak. Uiteindelijk werd hij op een brancard afgevoerd en was de Petronas Yamaha SRT zichtbaar aangeslagen.

Voor de teamgenoot van Morbidelli ging het vervolgens ook mis. Bij het ingaan van bocht 2 verloor de twintigjarige Fransman de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 en schoof hij onderuit. Het was een veel minder heftige crash van die van Morbidelli en de Quartararó kon dan ook zonder problemen op eigen benen de grindbak verlaten. Nog het meest opmerkelijke van deze gebeurtenis was dat het pas de eerste crash van Quartararó ooit was op de Yamaha sinds hij er voor het eerst mee reed eind november in Valencia. Na vier winter tests en zes volledige Grand Prix weekenden is Quartararó nu dus in de derde vrije training van het zevende GP weekend pas voor het eerst gecrasht. Volgens het Petronas Yamaha SRT team is dat ruim 6800 kilometer.

Alex Rins was uiteindelijk met een 1’39.547 het snelst voor Fabio Quartararó en Cal Crutchlow. Valentino Rossi klokte een verdienstelijke vierde rondetijd voor teamgenoot Maverick Viñales en Andrea Dovizioso. Daarachter eindigden Pol Espargaró, Danilo Petrucci en Repsol Honda coureurs Marc Márquez en Jorge Lorenzo een rondetijd in de top tien en zullen zij rechtstreeks deelnemen aan Qualifying 2. Opnieuw zat het allemaal zeer dicht bij elkaar en waren de eerste 17 coureurs minder dan één seconde van elkaar verwijderd.

In de slotfase van de sessie was er nog een interessant onderonsje tussen Marc Márquez en Jorge Lorenzo. De huidige wereldkampioen was bezig met een snelle ronde maar vond zijn 32-jarige teamgenoot op de racelijn waardoor hij zijn ronde moest afbreken. Márquez gebaarde flink naar Lorenzo en was hier zichtbaar niet blij mee, echter leek het de nieuwkomer binnen het Repsol Honda team weinig uit te maken.

De vierde vrije training met aansluitend beide kwalificatiesessies gaat vanmiddag om 13:30 uur van start.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App