Alex Rins is de nieuwe ‘sheriff’ van Austin. De Team Suzuki Ecstar coureur won zondag op het Circuit of the Americas namelijk niet alleen zijn allereerste MotoGP race, de Spanjaard zorgde namelijk ook voor een einde aan de ongeslagen reeks van zes opeenvolgende Grand Prix zeges van Marc Marquez op het Amerikaanse circuit.

Alex Rins heeft een speciale band met het Circuit of the Americas. De Spanjaard wist er in 2013 namelijk zijn allereerste Grand Prix te winnen. Na deze gewonnen race in de Moto3 klasse voegde hij er in 2016 een overwinning aan toe in de Moto2 klasse. De Team Suzuki Ecstar coureur was dan ook afgelopen weekend op het Texaanse weekend dan ook gebrand op een goed resultaat. Het werd zondag echter niet zomaar een goed resultaat, na het vroegtijdig uitvallen van Marc Marquez – de koning van Austin tot aan dit seizoen met zes opeenvolgende zeges en een ongeslagen status – mocht de Suzuki coureur na afloop van de race voor het eerst in zijn carrière de hoogste trede van het podium betreden.

Dat hij hiervoor uitgerekend in de slotfase van de race af moest rekenen met niemand minder dan Valentino Rossi zorgde voor extra emoties bij de Spanjaard.

Alex Rins: “Het is een ongelooflijk gevoel. Ik kan mijn emoties niet beschrijven, het was een explosie van emoties toen ik over de finish kwam. Eerlijk gezegd, was mijn gevoel niet eens heel goed dit weekend. We hadden een beetje moeite om de motor in de krappe bochten te stoppen. Maar toen de race eenmaal was begonnen probeerde ik alles te vergeten en gewoon alles te geven. De eerste ronden gingen best wel goed, ik wist meteen een aantal posities te winnen en dat was best wel belangrijk. Toen ik achter Valentino kwam te rijden was het verschil in eerste instantie zo’n anderhalve seconde waarna ik tegen mezelf zei: ‘Kom op, Alex. Je moet er naartoe rijden en er een spektakel van maken.’ Het lukte me om het verschil goed te maken waarna ik een tijdje goed gekeken hebt wat hij deed. Vervolgens maakte hij een klein foutje en kon ik er voorbij. Vervolgens maakte in weer een foutje bij het aanremmen van bocht 11 en zag ik het al gebeuren dat hij weer langszij zou komen op het rechte stuk. Ik dacht echt ‘dag zege, het is over’ maar het gebeurde niet en ik behield de leiding. In de laatste ronde probeerde ik kalm te blijven omdat ik wist dat Valentino veel ervaring heeft in dit soort situaties maar ik wist stand te houden en te winnen. Ik ben super gelukkig, Suzuki verdient deze overwinning, samen verdienen we het. We moeten zo door blijven gaan. Ze werken heel hard bij Suzuki, dit is mijn derde jaar met hen. Vorig jaar waren we tegen het einde van het seizoen erg sterk en tijdens het voorgaande seizoen hebben we hard gewerkt om een competitieve fiets te hebben en deze voor dit seizoen te verbeteren ten opzichte van vorig jaar. Het is ons gelukt. Het verschil is niet een seconde per ronde, maar drie, vier tienden – maar na twintig ronden is dat bij elkaar wel een flink aantal seconden. Uiteindelijk is het ongelooflijk, ik heb hier mijn eerste MotoGP overwinning behaald na niemand minder dan Valentino in een rechtstreeks duel te verslaan, dat maakt het misschien nog wel extra speciaal – vroeger als klein jongetje keek ik met verbazing naar zijn races en nu versla ik hem in een rechtstreek duel. Ik hoop dat ik meer van dit soort races kan laten zien.”

Andrea Dovizioso gaat na drie verreden races aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met 54 punten voor Rossi met 51 en Rins die na zijn eerste MotoGP zege de derde plaats inneemt met 49 gescoorde punten. Márquez bezet nu de vierde plaats met 45 punten.

Het volgende MotoGP evenement is over drie weken op het Circuito de Jerez Ángel Nieto in Spanje.

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App