Alex Rins heeft zondagmiddag de MotoGP race gewonnen op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten. De Spanjaard werd de verrassende winnaar van de race nadat Marc Márquez met een grote voorsprong onderuit ging. Valentino Rossi kwam enkele tienden tekort op de overwinning en finishte als tweede, Jack Miller eindigde als derde.

Zondag om 14:00 uur lokale tijd, 21:00 uur Nederlandse tijd ging de MotoGP race van start op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Met een buitentemperatuur van zo’n 19°C en een baantemperatuur rond de 38°C waren de omstandigheden nagenoeg ideaal op het zeer zonnige Amerikaanse circuit. Over de bandenkeuze waren de coureurs het grotendeels eens. Alle vooraanstaande coureurs lieten een medium voor- en achterband monteren, behalve Maverick Viñales die met een zachte voorband reed en Danilo Petrucci die voor een soft-soft combinatie koos.

Ronde 1
Polesitter Marc Márquez ging als leider de eerste bocht in voor Valentino Rossi en Cal Crutchlow. Jack Miller nam de vierde positie in handen voor Alex Rins en Maverick Viñales. Het was zichtbaar dat Rossi er alles aan deed om in de beginfase aan te haken bij de Spanjaard om samen met hem weg te rijden van de achtervolging.

Ronde 2
Márquez wist een klein gaatje te slaan van ongeveer een halve seconde richting Rossi met Crutchlow daar drie tienden achter. Miller had moeite om Crutchlow te volgen en kreeg bezoek van Rins. Andrea Dovizioso was opgeklommen naar de zesde positie vanaf zijn dertiende startplaats met Viñales kort achter zich.

Ronde 4
Márquez bouwde zijn voorsprong uit naar meer dan een seconde en leek alweer af te stevenen naar de zevende overwinning op het Circuit of the Americas op rij. Rossi wist Crutchlow vooralsnog achter zich te houden maar de druk werd opgevoerd.

Ook werd bekend dat Maverick Viñales en Joan Mir een jump-start hadden gemaakt. Hierdoor ontvingen de Spanjaarden een ride-through penalty waardoor een goed resultaat in deze race verkeken was.

Ronde 6
De voorsprong van Márquez bedroeg inmiddels zo’n drie seconden waardoor de Repsol Honda coureur volledig zijn eigen race reed. De druk op Rossi werd opgevoerd door Crutchlow maar hierdoor ging de Brit vervolgens zelf in de fout. Bij het ingaan van bocht 11, de haakse bocht voor het 1200 meter lange rechte stuk, verloor de LCR Honda Castrol coureur de voorkant en schoof hij onderuit. Hierdoor kwam zijn race ten einde en nam Miller de derde positie over.

Ronde 7 
Het uitvoeren van de ‘ride through penalty’ ging niet helemaal vlekkeloos voor Viñales. De Monster Yamaha coureur was blijkbaar in de veronderstelling dat hij een ‘long lap penalty’ moest uitvoeren en nam deze tot twee keer toe. Hierdoor verloor hij vier seconden waarna hij alsnog met 60 km/h door de pit lane moest. Viñales viel hierdoor terug naar de laatste positie.

Ronde 8
Een kleine vier seconden achter Márquez had Rossi nog steeds de tweede plaats in handen maar Miller en Rins kwamen dichterbij de 40-jarige Italiaan. Vijf seconden achter de Suzuki coureur reed Morbidelli op de vijfde positie met Dovizioso daar kort achter.

Ronde 9
In de negende ronde ging het volledig mis voor de leider in de wedstrijd. Márquez ging de fout in bij het aanremmen voor bocht 11, de krappe linkerbocht na het lange rechte stuk. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Honda en schoof onderuit. Samen met de marshals deed de zevenvoudig wereldkampioen er nog alles aan om zijn Honda RC213V aan de praat te krijgen maar het bleek tevergeefs. Zelfs met het aanlopen van de machine ging Márquez nog een keer onderuit.

Dit zorgde ervoor dat Rossi nu de leiding in handen had voor Rins. De Suzuki coureur kwam langzaam maar zeker dichterbij de Yamaha coureur terwijl Miller het tempo niet aankon.

Ronde 11
Het werd nog erger voor het Honda kamp. Ook aan de race van Jorge Lorenzo kwam vroegtijdig een eind aangezien de ketting er wederom afvloog. De enige overgebleven Honda coureur was nu Takaaki Nakagami, maar de Japanner kon weinig indruk wekken buiten de top tien.

Ronde 13
Rossi had de leiding nog steeds in handen met een halve seconde voorsprong op Rins. Alles wees erop dat dit zou leiden tot een duel in de laatste ronde. Ruim vier seconden daarachter reed Miller nog altijd eenzaam op de derde plaats met Dovizioso daar weer vijf seconden achter.

Ronde 17
Rins zette de aanval in bij het insturen voor bocht 6 en ging voorbij aan Rossi. De Italiaan bleef kort achter de Suzuki coureur rijden en probeerde het bij het ingaan van bocht 11. Vervolgens remde Rossi aan het einde van het lange rechte stuk extreem laat waardoor hij wijd ging. Dit gaf Rins een aantal tienden voorsprong op de Yamaha coureur.

Ronde 18
Rins bouwde een marge op van een halve seconde maar Rossi deed er alles aan om de aansluiting te behouden. Miller reed nog steeds op de derde plaats maar Dovizioso had zijn achterstand richting de Australiër verkleind naar 2,5 seconde.

Ronde 19
Rossi was flink aan het pushen en maar dit resulteerde in opnieuw een klein foutje. De Yamaha coureur verloor drie tienden bij het ingaan voor bocht 11 en dit gaf Rins een voorsprong van 0,7 seconde.

Ronde 20
Het zou aankomen op de laatste ronde van de race. Rins had een voorsprong van iets meer dan een halve seconde maar Rossi was niet bereid om op te geven. Zichtbaar was de Italiaan in iedere bocht aan het pushen en dit resulteerde erin dat hij het gat wist te verkleinen. Uiteindelijk bleek het niet genoeg te zijn en kwam Rins als winnaar over de streep. Dit was de eerste MotoGP zege voor de Spanjaard en de eerste overwinning voor Suzuki sinds Silverstone 2016 toen Viñales daar de race won.

Rossi kwam voor de tweede race op rij als tweede over de finishlijn, ditmaal 0,4 seconde achter de winnaar. Acht seconden daarachter was het Miller die als derde finishte en mee mocht naar het podium. Dovizioso kwam als vierde over de streep en deed daarmee goede zaken voor het kampioenschap. Morbidelli behaalde zijn persoonlijk beste resultaat in de MotoGP klasse door als vijfde over de finish te komen voor landgenoot Petrucci. Quartararó werd de beste rookie met de zevende plaats voor Pol Espargaró, Pecco Bagnaia en Takaaki Nakagami in de top tien.

In het kampioenschap staat Dovizioso nu bovenaan met 54 punten voor Rossi met 51 en Rins met 49. Márquez staat vierde met 45 punten.

Het volgende MotoGP evenement is over drie weken op het Circuito de Jerez Ángel Nieto in Spanje.

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App