Alex Rins heeft zondagmiddag de MotoGP race gewonnen op Silverstone in Engeland. In een spannende strijd tot de allerlaatste meters wist de Suzuki coureur op zeer indrukwekkende wijze in de laatste bocht voorbij te gaan aan Marc Márquez. Maverick Viñales finishte een halve seconde daarachter op de derde plaats. 

Zondagmiddag om 13:00 uur lokale tijd, 14:00 uur Nederlandse tijd ging de MotoGP race over twintig ronden van start op Silverstone. Het was behoorlijk warm op het Engelse circuit waarbij de fel schijnende zon zorgde voor een buitentemperatuur van zo’n 31°C en de asfalttemperatuur ruim 44°C bedroeg.

De bandenkeuze was hierdoor vrijwel unaniem waarbij bijna alle coureurs de hard-compound voor- en achterband lieten monteren. Een belangrijke uitzondering was dat Fabio Quartararó voor de medium-compound voorband koos.

Ronde 1
Polesitter Marc Márquez startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Valentino Rossi en Alex Rins. Het ging echter meteen al mis voor Fabio Quartararó en Andrea Dovizioso. Slechts enkele meters na de start maakte de jonge Fransman een fout en verloor hij de achterkant van zijn Yamaha YZR-M1 bij het uitkomen van bocht 1 (Copse Corner). Quartararó ging onderuit waardoor Dovizioso geen kant op kon en ook ten val kwam. Beide coureurs hadden zichtbaar veel pijn en de Ducati vloog als gevolg van deze valpartij in brand. Het was jammer voor de race aangezien twee kanshebbers niet meer meededen en ook voor het kampioenschap was dit een groot drama voor Dovizioso.

Ondanks de chaos in de eerste bocht ging de race verder en was Márquez flink aan het pushen. Rossi zat in het achterwiel van zijn concurrent terwijl Rins daarachter de derde plaats in handen had.

Ronde 2
Márquez probeerde zijn gebruikelijke strategie uit te voeren om weg te rijden van de concurrentie. Rins had de tweede plaats van Rossi overgenomen en kon het tempo van zijn landgenoot volgen. De veertigjarige Italiaan had zichtbaar moeite om te volgen en kreeg merkgenoten Maverick Viñales en Franco Morbidelli op bezoek.

Ronde 3
Ondanks dat ze allebei aanvankelijk op een brancard lagen konden Quartararó en Dovizioso allebei op eigen benen de grindbak verlaten waarbij de Italiaan rechtstreeks richting het medical centre ging. Márquez reed de snelste wedstrijdronde en sloeg een minimaal gaatje richting Rins; de Suzuki coureur maakte een klein foutje bij het ingaan van bocht 16 (Brooklands) en verloor daarbij kostbare meters.

Ronde 4
Toch wist Rins zijn verloren meters weer vrij gauw goed te maken en reed hij weer richting het achterwiel van de Repsol Honda. Een halve seconde daarachter kon Rossi op dat moment niets anders doen dan toekijken met Monster Energy Yamaha teamgenoot Viñales daar weer een halve seconde achter. Morbidelli had nog steeds de vijfde plaats in handen voor thuisrijder Cal Crutchlow met verder Jack Miller, Takaaki Nakagami, Pol Espargaró en Aleix Espargaró in de top tien.

Ronde 6
De verschillende eigenschappen van de Honda en de Suzuki waren goed zichtbaar. Bij het uitkomen van de bochten met een lage versnelling wist Márquez een aantal meters te pakken maar in de lange bochten kon Rins deze verloren meters weer goedmaken. Het was een interessant duel tussen de twee Spanjaarden en het leek erop dat dit pas in de slotfase van de race beslist zou worden.

Ronde 7
Viñales ging voorbij aan teamgenoot Rossi en nam daarmee de derde positie over.

Ronde 9
Márquez maakte een klein foutje waardoor Rins ineens heel dichtbij kon komen. De Suzuki coureur nam veel snelheid mee bij het uitkomen van bocht 1 (Copse Corner) en kon vervolgens bij het ingaan van bocht 2 (Maggotts) voor het eerst in de wedstrijd de leiding overnemen. Echter liet Márquez hem er niet lang van genieten want aan het einde van de Hangar Straight, bij het ingaan van bocht 7 (Stowe) sloeg de Repsol Honda coureur hard terug.

Ook kwam er in deze ronde een einde aan de race van Johann Zarco en Miguel Oliveira. De Fransman, die twee weken geleden zelf zijn contract met KTM ontbond, probeerde een inhaalactie in te zetten bij het ingaan van bocht 14 (The Loop) maar knalde hierbij tegen de Portugees aan. Beide coureurs gingen onderuit waarbij vooral Oliveira veel pijn leek te hebben.

Ronde 13
Rins probeerde een aantal keren voorzichtig aan de binnenkant van de zevenvoudig wereldkampioen te kijken maar leek vooralsnog tevreden om op de tweede plaats te rijden. Anderhalve seconde daarachter reed Viñales op de derde plaats en was hij sneller dan de twee landgenoten voor hem. Het was hopen voor de Yamaha coureur dat Márquez en Rins in een fel duel verwikkeld zouden raken zodat hij sneller dichterbij kon komen. Het tempo dat Rossi het hele weekend liet zien kon de Italiaan nu niet rijden wat ervoor zorgde dat hij op een eenzame vierde positie reed. Ook Morbidelli reed een eenzame reed op de vijfde plaats met een aantal seconden daarachter de goede vrienden Crutchlow en Miller die streden voor de zesde positie.

Ronde 17
Márquez en Rins waren nog steeds zeer aan elkaar gewaagd maar bij het uitkomen van bocht 9 (Club Corner) maakte de Suzuki coureur een flinke fout. Iets te enthousiast op het gas zorgde ervoor dat Rins uit het zadel werd geworpen en een aantal kostbare verloor. Echter leek dit hem weinig te hinderen en ging hij meteen weer vol gas achter Márquez aan.

Ronde 19
Rins had de aansluiting weer volledig te pakken en was op zoek naar de juiste plaats om een aanval in te zetten op zijn landgenoot. Ter hoogte van bocht 14 (The Loop) zette de Suzuki coureur een briljante inhaalactie in waarbij hij in het midden van de bocht voorbij ging aan Márquez. Echter maakte de Repsol Honda coureur optimaal gebruik van de topsnelheid van zijn machine en sloeg hij direct terug.

Enkele meters later probeerde Rins het opnieuw bij het uitkomen van de laatste bocht (Woodcote Corner) en op spectaculaire wijze kwam hij aan de buitenkant van Márquez terecht. De verdedigend kampioen behield daarmee de leiding bij het ingaan van de laatste ronde.

Ronde 20
Het zou dus wederom, net als twee weken geleden, aankomen op de laatste ronde. Márquez deed er zichtbaar alles aan om zijn positie te verdedigen terwijl Rins naarstig op zoek was naar een plaats om de inhaalactie in te zetten. Het leek erop dat Márquez genoeg meters voorsprong had maar Rins wist dat er nog een laatste kans was.

Bij het ingaan van de laatste bochtensectie reed de Suzuki coureur compleet andere lijnen om daarmee de bochtensnelheid zo hoog mogelijk te houden en deze mee te nemen richting de streep. Op zeer indrukwekkende wijze wist hij zijn GSX-RR met de veel hogere bochtensnelheid aan de binnenkant van Márquez te prikken om daarmee uiteindelijk als winnaar over de streep te komen. Het verschil tussen de twee was slechts 0,013 seconde en het deed veel mensen herinneren aan de legendarische strijd tussen Barry Sheene en Kenny Roberts hier op Silverstone exact veertig jaar geleden.

Viñales reed een ijzersterke slotfase en kwam dichtbij het strijdende duo voor zich. Uiteindelijk kwam hij slechts 0,6 seconde tekort en moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Teamgenoot Rossi finishte ruim tien seconden daarachter op de vierde plaats met landgenoot Morbidelli daarachter op de vijfde plaats. Crutchlow eindigde voor zijn thuispubliek als zesde voor Ducati coureurs Petrucci en Miller, Pol Espargaró en Iannone maakten de top tien compleet.

Ondanks dat Márquez vandaag de strijd heeft verloren heeft hij zeer goede zaken gedaan voor het kampioenschap. Met een totaal van 250 punten bedraagt zijn voorsprong nu maar liefst 78 punten richting Dovizioso (172). Rins neemt de derde positie over in het kampioenschap met 149 punten voor Viñales (118) en Rossi (116).

Het volgende MotoGP evenement is over drie weken in het weekend van 13, 14 en 15 september op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App