Robert Schotman beëindigt per direct carrière op WK niveau

562
robert-schotman
Robert Schotman - Donington Park | foto© Kawasaki Racing

Het plezier in het racen en de snelheid heeft Robert Schotman zeker nog, maar de 20-jarige coureur heeft na de vele tegenslagen besloten om in het WK te stoppen. Schotman zal niet meer deelnemen aan de resterende WK Supersport 300 wedstrijden voor het MTM Kawasaki MotoPort Team. Koen Meuffels zal komend weekend al de plaats van Schotman innemen op Portimão.

Robert Schotman werd in zijn jonge jaren kampioen in de Molenaar NSF100 Cup en Moriwaki 250 Junior Cup. Later stroomde hij door naar de Red Bull MotoGP Rookies Cup. In de afgelopen drie jaar kwam Schotman uit in de WK Supersport 300 klasse, waar hij in het eerste jaar twee podiumplaatsen scoorde. In 2018 behoorde Schotman ook tot de toprijders, maar stond hij een groot deel van het seizoen langs de kant vanwege een zware bekkenblessure. Dit jaar ging Schotman voor een topklassering in het WK. De snelheid was er, zo stond de Kawasaki-coureur tijdens het laatste evenement op Donington Park nog eerste na de vrije trainingen. Echter kreeg Schotman in de races te maken met veel tegenslagen, want zo werd hij in de voorgaande drie WK-races en tijdens de Gamma Racing Day door andere coureurs van de motor gereden.

Schotman heeft het plezier in het racen zelf niet verloren, maar wel de ambitie om een toprijder te zijn en blijven op WK-niveau. Daarom heeft de 20-jarige coureur besloten om per direct te stoppen in het WK Supersport 300 kampioenschap. Na het maken van deze keuze heeft Schotman in goed overleg met het MTM Kawasaki MotoPort Team en Kawasaki zijn contract beëindigd, waardoor alle partijen in goede harmonie uit elkaar gaan. Schotman gaat zich nu eerst focussen op zijn activiteiten bij de RACE-KIDS Academy (1).

Koen Meuffels zal komend weekend uitkomen voor het MTM Kawasaki MotoPort Team naast Scott Deroue, Jeffrey Buis en Dion Otten in de World Supersport 300 klasse op Portimão.

Robert Schotman: ‘Na de blessures van vorig jaar moest 2019 mijn jaar gaan worden. Ik weet dat ik de snelheid heb, maar in de laatste seizoenen heeft het niet meegezeten. Dit jaar ben ik er vier keer afgereden door onbesuisde acties van anderen. Door deze factoren heb ik mijn plezier in het rijden en de motivatie om ten koste van alles te willen slagen op hoog niveau verloren. Naar Kawasaki, het team en de sponsoren toe vond ik het niet correct om dit voor me te houden. Ik word door hen fantastisch ondersteund en ik ben ontzettend dankbaar voor het begrip van Henk (Salomons, General Manager, Kawasaki Motors Europe N.V., Benelux Branch) en Ludo (van der Veken, teameigenaar MTM MotoPort Kawasaki) voor mijn keuze. Als mede-eigenaar van RACE-KIDS kan ik me nu nog meer gaan focussen op kinderen te laten kennismaken met het rijden op het circuit. Ook het ontwikkelen van jong racetalent is fantastisch om te doen. Ik ben mij daarnaast ook aan het oriënteren op een studie. Rijden op het circuit zal altijd mijn passie blijven, het doel is alleen niet meer om te slagen als toprijder op WK niveau.’

MTM Kawasaki MotoPort teammanager Ludo van der Veken: ‘Het is ontzettend jammer dat er op deze manier een einde komt aan onze samenwerking. Robert past erg goed in het team en er is een groot wederzijds respect. Vorig jaar kwam hij na zijn blessure sterk terug en dit seizoen gingen we voor de hoogste plaatsen. In de trainingen ging het erg goed, maar in de races zat het vaak niet mee en daardoor verloor hij helaas het plezier en het vertrouwen in de duels. Ik denk dat we Robert als team maximaal hebben ondersteund. Het is erg spijtig dat het zo voor hem eindigt. Ik wens Robert heel veel succes in zijn verdere carrière!’

Overzicht van de sportieve prestaties van Robert Schotman:
2008 (9 jaar): Europees kampioen pocketbike Junior A
2012 (13 jaar): Nederlands kampioen Molenaar NSF 100 Cup
2013 (14 jaar): Europees kampioen Ten Kate Racing Moriwaki 250 Junior Cup
2015 (16 jaar): Nederlands kampioen KTM RC390 Cup
2015 (16 jaar): Red Bull MotoGP Rookies Cup (10e positie)
2016 (17 jaar): Nederlands kampioen KTM Duke Battle
2017 (18 jaar): World Supersport 300 (7e positie)
2018 (19 jaar): World Supersport 300 (blessure)

(1)RACE-KIDS:
RACE-KIDS geeft kinderen vanaf 7 jaar de kans om te leren motorrijden tijdens evenementen in alle regio’s van het land. Daarnaast heeft RACE-KIDS ook een traject in de vorm van de RACE-KIDS Academy waar talentvolle rijders op en naast de baan intensief begeleid worden in hun ontwikkeling op weg naar de nationale en internationale kampioenschappen.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App