Robert Schotman kwam zondagmiddag tijdens de WorldSSP 300 wedstrijd in Imola zwaar ten val. De Motoport Kawasaki coureur liep daarbij diverse verwondingen op, waaronder een op meerde plaatsen gebroken bekken. De coureur uit Dordrecht verblijft momenteel nog in het ziekenhuis van Bologna waar we woensdagmiddag uitgebreid met hem spraken.

Tijdens de WorldSSP300 wedstrijd in Imola waren er zondagmiddag een flink aantal crashes. Bij één van deze crashes was Nederlander Robert Schotman betrokken. De Motoport Kawasaki coureur kwam op de tweede plaats rijdend ten val waarna de achter hem rijdende Spanjaard Manuel Gonzalez hem niet meer kon ontwijken en aanreed.

Na de crash werden zowel Gonzalez als ook Schotman overgebracht naar het op het circuit gelegen medical centre. Hier werd duidelijk dat de verwondingen van de Nederlander serieus waren (officiële verklaring van de medical doctor: pelvic injury in polytrauma). Ondanks dat Schotman bij kennis was werd hij vervolgens per helikopter overgebracht naar het Ospedale Maggiore ziekenhuis in Bologna voor verder medisch onderzoek.

Zondagavond werd duidelijk dat er sprake was van o.a. meerdere breuken in het bekken, een gekneusde blaas en dat een operatie noodzakelijk zou zijn. Inmiddels zijn we bijna drie dagen verder, spraken we uitgebreid met de Nederlander en vroegen hem naar de huidige stand van zaken omtrent zijn blessures, het herstelplan en zijn verwachtingen.

“Naar omstandigheden gaat het goed met me, maar om heel eerlijk te zijn heb ik me wel eens beter gevoeld,”

begon de immer goedlachse Schotman platliggend in bed in het Ospedale Maggiore ziekenhuis in Bologna zijn verhaal waar hij sinds woensdagmiddag bezoek heeft gekregen van zijn moeder en oma die hem de komende dagen gezelschap zullen houden en waar mogelijk bij zullen staan.

“Ik voel me op dit moment niet erg lekker en heb veel pijn. Geen pijn aan de blessures zoals je normaalgesproken zou verwachten. Op dit moment heb ik veel last van mijn darmen en ben ik heel erg misselijk, dit vanwege de vele pijnstilling (morfine) die ik toegediend krijg. Verder is het allemaal nog afwachten wat er verder gaat gebeuren. De problemen met de blaas lijken redelijk onder controle, maar hier gaan ze vandaag middels een CT scan nogmaals naar kijken hoe dit zich hersteld en wat de huidige status is. Wat betreft mijn bekken, ook hier zal men vanmiddag middels een scan nog naar gaan kijken. Waren de artsen er zondagavond nog van overtuigd dat een operatie noodzakelijk was, op dit moment zijn de artsen hier nu minder zeker van. Ik hoop hier de komende dagen meer duidelijkheid over te krijgen.”

Op dit moment is het wel duidelijk dat Schotman sowieso de komende dagen en tot na het komende weekend nog in het ziekenhuis in Bologna zal moeten blijven omdat vervoer naar Nederland nog niet verantwoord en mogelijk is.

Ondanks dat er nog veel onduidelijkheden zijn over het herstel, het te volgen revalidatieproces en de duur van het herstel gaat Schotman niet bij de pakken neerzitten, sterker nog voordat we ons gesprek konden beëindigen en hem sterkte wilden wensen voor de komende tijd klonk het strijdvaardig:

“Het komt goed, alleen het gaat nog wel ff duren. Het herstel zal zeker een aantal maanden in beslag nemen, de komende drie wedstrijden voor de zomerstop kan ik vergeten. Na deze drie races in Donington, Brno en Misano is er een lange zomerstop, het zou mooi zijn als ik deze laatste twee races in het tweede deel van september in Portimâo en Magny Cours weer van de partij kan zijn.”

De komende dagen zal er ongetwijfeld meer nieuws te melden zijn over het te volgen herstelplan, vervoer naar Nederland en het verdere revalidatieproces. Hoewel Schotman vooralsnog gedwongen is om helemaal plat en stil te liggen in zijn ziekenhuisbed is hij het praten nog niet verleerd, de komende dagen zullen we ongetwijfeld contact hebben en zal hij ons op de hoogte blijven houden van de situatie, een situatie die we vervolgens met jullie zullen delen via een nieuwe update.