Robert Schotman kampioen 2016 KTM Duke Battle

117
KTM Duke Battle race Croix | foto© Ad van de Graaf

Robert Schotman wint na een spannend verloop in de laatste 4 races de felbevochten titel in de KTM Duke Battle. Daarmee heeft de pas 17 jarige Schotman zijn vijfde  kampioenschapstitel in zijn 12 jarige raceopleiding in de wacht gesleept. Een mooi resultaat na een prachtig seizoen waarin wennen aan meer vermogen, plezierig, sportief en betaalbaar racen de uitgangspunten waren.

Met 22 punten voorsprong op zijn directe belager in het KTM Duke Battle kampioenschap werden afgelopen zaterdag de laatste 2 races verreden in Noord-Frankrijk. De vrije training en de kwalificatie werden verreden op een half natte baan waarbij Robert de 2e startplaats veroverde, net achter de ervaren mentor en semi-actieve coureur, Arie Vos.

“Ik had een goede start en dook als eerste de bocht in. Ik probeerde direct een gaatje te slaan maar de rest kon goed volgen. Er ontstond een kopgroep met vier rijders waarin ik veel aan de leiding ging. Ik kon snel weer terug aan de leiding komen als ik werd ingehaald op het korte circuit in Croix. Als tweede ging ik de laatste ronde in met Ryan van de Lagemaat aan de leiding. Hij ging onderuit bij het uitkomen van de eerste bocht. Nog maar net kon ik hem ontwijken, omdat we uitermate dicht op elkaar reden. Ik verloor net teveel tijd om terug vooraan de kopgroep te komen in de slechts 59 seconde tellende raceronden. Ik werd derde, verloor wat punten op Djim, maar beleefde een leuke race”.

Djim won de wedstrijd en liep op deze manier 9 punten in op de kampioenschapsleider, Schotman. Het verschil was 13 punten bij het ingaan van de laatste wedstrijd. Hoe zenuwachtig was je?

“Ik wist dat als Djim de race zou winnen, ik alsnog de kampioen zou zijn met een vierde finish positie. Mijn start was iets minder goed dan bij de eerste race, toch wat zenuwachtig denk ik. Maar door laat te remmen kon ik toch weer als eerste de bocht weer induiken. Er ontstond opnieuw een kopgroep van 4 rijders. Weer regelmatig stuivertje wisselen toen halverwege de race mijn voorrem wat minder goed zijn werk deed. Ik nam minder risico dan de eerste wedstrijd en bleef in het midden van de groep rijden. Onze voorsprong als kopgroep op de achtervolgende groep was groot. Ik wilde kampioen worden en daarmee mijn vijfde titel in de wacht slepen. Ik heb geen risico genomen. Ben als vierde in de kopgroep gefinisht, de titel was binnen.”

Wat is je doel voor 2017?

“Voor 2016 wilde in niet teveel hooi op mijn vork nemen, want ik deed examen op het gymnasium en zou opstarten op de TU Eindhoven, technische bedrijfskunde. Daarom was de KTM Duke Battle na mijn Red Bull MotoGP Rookies Cup ervaring een prima keuze. Veel geleerd, want het racen op een KTM met straatbanden en basis vering en soms piepende remmen leert je rijden op de limiet. En dat is wat ik moet doen als ik in een supersport klasse wil winnen en een titel behalen. Voor 2017 worden mogelijkheden afgewogen. De nieuwe WSS300 categorie, de aanwas klasse bij DORNA’s WSBK, spreekt mij het meest aan. Het is bedoeld voor jeugd van 14 tot en met 18 jaar en ik ben 18 in 2017. Maar ik ben daarin sterk afhankelijk van sponsoren. Als het lukt en ook anderen geloven in mijn talenten, wil samen met een team op Europees niveau mijn krachten meten, en dan denk dat ik een podium kandidaat ben.”

Als instructeur ben je actief binnen het TEAM.nl project en help je bij RACE-KIDS die jeugd leert rijden en racen. Wat neem je mee uit jouw ervaring richting die nieuwe rijders?

“Vooral het plezier dat je moet hebben in het racen. Geduld en rust bewaren als het eens tegenzit. Vaak willen de ouders maar ook de kinderen te snel progressie zien. Denken dat met geld te kunnen kopen. Dat lukt niet, geduld en groepswerking zijn de toverwoorden. Net zoals ik mijn sportieve carrière te danken heb aan de jeugdopleiding in groepsverband met goede begeleiding. Ik vind racen en mijn kennis overdragen heel erg leuk om te doen. Vooral de spontane reacties van de kinderen als hun oefening gelukt is, maakt me erg blij. Het is heel erg leuk te doen, ik kan het iedere coureur aanbevelen. En we kunnen die ook nog best gebruiken in onze groeiplannen van TEAM.nl. En een leuk bijkomend effect is trouwens, dat je er veel ‘fans for life’ bij krijgt.