Joe Roberts heeft zaterdag de eerste pole position van zijn carrière behaald in de Moto2 klasse op het Losail International Circuit in Qatar. Na al het hele weekend snel te zijn geweest was de Amerikaan ook in de tweede kwalificatie sterk en claimde hij pole position voor Luca Marini en Jorge Navarro. Bo Bendsneyder kende eveneens een sterke sessie door zich als vijfde te kwalificeren, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin werd 22e.

Zaterdag om 16:00 uur Nederlandse tijd, 18:00 uur lokale tijd ging de kwalificatie voor de Moto2 klasse van start op het Losail International Circuit in Qatar. De zon was onder en de kunstverlichting stond aan op het circuit midden in de woestijn waardoor er meteen hard gereden kon worden.

Lees terug hoe deze kwalificatiedag op het Losail International Circuit van minuut tot minuut verliep in onze liveblog: Racesport Liveblog Zaterdag

Q1
Allereerst was het aan de coureurs die na FP1, FP2 en FP3 buiten de top veertien geklasseerd stonden om nog een plaats in Q2 te veroveren. Een aantal grote namen in de Moto2 klasse deden mee aan deze eerste kwalificatiesessie vanwege meerdere problemen dit weekend, voornamelijk tijdens FP2 waarin alle snelle rondetijden werden gereden.

Marcel Schrötter reed met een 1’58.422 de snelste rondetijd voor Lorenzo Balassarri, Jorge Navarro en Edgar Pons waardoor deze drie coureurs verder konden naar Q2. De vijfde tijd kwam op naam van Somkiat Chantra, wat hem de negentiende startplaats voor de race oplevert, met verder Jake Dixon, Stefano Manzi, Jesko Raffin, Hector Garzó en Marcos Ramirez in de top tien. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin kwam niet verder dan de achtste rondetijd in deze sessie wat hem een 22e startplaats oplevert.

Q2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto2 coureurs om de strijd aan te gaan voor de eerste pole position van het seizoen 2020. Niemand minder dan Joe Roberts slaagde erin om met een 1’58.136 de eerste pole van zijn carrière te behalen nadat hij op vrijdag ook al het snelst was. Het was behoorlijk spannend want Luca Marini reed exact dezelfde rondetijd, echter was op één na beste ronde van de Italiaan net iets langzamer dan die van de Amerikaan waardoor Roberts vanaf pole mag vertrekken.

Joe Roberts viert zijn eerste pole position met het American Racing Team, waar ook John Hopkins (uiterst links) nu deel van uitmaakt als rijderscoach – Losail International Circuit | foto© Nico Schneider

Jorge Navarro, de snelste coureur van het voorseizoen, kwalificeerde zich als vierde met daarachter de verrassende en indrukwekkende Bo Bendsneyder. Met een vijfde plaats was het de beste kwalificatie van de Nederlander in de Moto2 klasse en ook de beste kwalificatie voor de NTS machine. Beluister de reactie van Bendsneyder in onze liveblog van vandaag.

De zesde tijd kwam op naam van Remy Gardner met daarachter Marco Bezzecchi, Jorge Martin, Lorenzo Baldassarri, en Xavi Vierge in de top tien. Opmerkelijk was dat Tom Lüthi zich slechts als achttiende wist te kwalificeren, de Zwitser was in FP1 nog het snelst.

De Moto2 race op het Losail International Circuit gaat zondag om 16:00 uur Nederlandse tijd van start, maar gedurende de hele dag is alle actie live te volgen via onze nieuwe liveblog.

 

Handige links QNB Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App