Gabriel Rodrigo heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position behaald voor Ai Ogura en Tony Arbolino.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur gingen de lichten op groen voor de Moto3 kwalificatie op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Het was warm op het Catalaanse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 29°C en een baantemperatuur richting de 50°C. De stoflaag van het Sahara zand dat in de lucht zat leek steeds meer te verdwijnen en dit kwam de rondetijden ten goede.

Qualifying 1
Als eerst waren de coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden. De snelste vier coureur in deze sessie mochten verder naar Q2 om daar te strijden voor pole position, voor de rest zou het hun startplaats zijn voor de race op zondag.

In de beginfase van de vijftien minuten durende sessie waren het vooral de Japanners die sterk begonnen. Kazuki Masaki, Ayumu Sasaki, Ai Ogura, Tatsuki Suzuki en wild-card Ryusei Yamanaka hadden heel even de eerste vijf posities in handen, echter wisten de Spanjaarden en Italianen vervolgens te mengen in deze strijd.

Uiteindelijk reed Tatsuki Suzuki met een 1’48.970 de snelste rondetijd voor Andrea Migno, Albert Arenas en Ai Ogura; deze vier coureurs mochten verder naar Q2. De vijfde tijd kwam op naam van Kazuki Masaki wat hem een negentiende startplaats oplevert op de grid met verder Can Öncü, Ryusei Yamanaka, Romano Fenati, Ayumu Sasaki en Dennis Foggia in de top tien.

Een opmerkelijke crash was er in de slotseconden voor Celestino Vietti. Bij het ingaan van bocht 5 probeerde Jakub Kornfeil voorbij te gaan aan de Italiaan maar in dit proces maakte de Tsjech een fout en raakte hij Vietti. De SKY Racing Team VR46 coureur kwam daardoor ten val maar bleef uiteindelijk ongedeerd. Ongetwijfeld zal hier nog een vervolg op komen vanuit Race Direction.

Qualifying 2
In de beginfase was de Argentijnse Gabriel Rodrigo ruimschoots het snelst voor Aron Canet en Tony Arbolino. Halverwege de sessie kwamen alle coureurs naar binnen voor een nieuwe set banden en werd ook het gebruikelijke toneelstuk weer opgevoerd waarbij er gewacht werd totdat de snelste coureurs de baan op gingen en zodoende gebruik gemaakt kon worden van de slipstream.

Voor wild-card Carlos Tatay en Niccolò Antonelli ging het al vroeg in de sessie mis. Bij het ingaan van bocht 3 was Tatay gecrasht en kon Antonelli vervolgens de schuivende KTM niet meer ontwijken waardoor hij ook ten val kwam. Beide coureurs bleven ongedeerd maar voor de Spanjaard kwam de sessie ten einde. Het Sic58 Squadra Corse team van Antonelli kreeg het wel voor elkaar om de Honda nog gauw te repareren.

Door het lange wachten in pit lane moesten de coureurs een snelle out-lap rijden waarna ze dan één snelle ronde konden rijden. Rodrigo en zijn team hadden echter te lang gewacht waardoor hij geen tijd meer had voor een ronde op snelheid. Het was nu hopen voor de Argentijn en zijn team dat niemand zijn tijd zou verbeteren.

Het ging vervolgens wederom mis voor Antonelli die bij het aanremmen van bocht 5 voorbij wilde gaan aan Dalla Porta maar in dat proces onderuit ging. In de crash nam Antonelli zijn landgenoot mee en kwam hun kwalificatie ten einde.

Uiteindelijk bleek de 1’48.450 van Rodrigo genoeg te zijn voor pole position aangezien niemand sneller rondging. De Argentijn behaalde de vierde pole van zijn carrière en de eerste sinds Motegi 2018. Ogura noteerde de tweede tijd voor Arbolino met verder Suzuki, Canet, Arenas, López, Masia, Dalla Porta en McPhee in de top tien.

De race over 22 ronden op het Circuit de Barcelona-Catalunya gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App