Gabriel Rodrigo was vrijdagmiddag tijdens de tweede vrije training voor de Moto3 klasse op het Automotodrom Brno het snelst en sloot daarmee de eerste dag op het Tsjechische circuit als snelste af. Tony Arbolino kwam naar de tweede tijd voor de Japanner Tatsuki Suzuki.

Vrijdagmiddag om 13:15 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training van de Moto3 klasse op het Automotodrom Brno in Tsjechië. Er hingen behoorlijk donkere wolken boven het circuit terwijl de temperatuur nog ruim boven de 20°C lag. Dit leek ervoor te zorgen dat de baanomstandigheden niet geheel ideaal waren aangezien de rondetijden van FP1 voor lange tijd niet verbeterd werden. Ook is er regen voor zaterdag voorspeld waardoor het van cruciaal belang was om aan het eind van deze sessie in de top veertien geklasseerd te staan en daarmee deelname aan Qualifying 2 nagenoeg zeker te stellen.

Een vroege crash was er voor Kazuki Masaki, de Japanner verloor de voorkant van zijn KTM bij het ingaan van bocht 5 en ging onderuit, ondanks dat hij een zeer respectabele poging deed om rechtop te blijven. Even later kwamen ook Darryn Binder, Alonso López, Albert Arenas en Sergio García ten val. Met name García maakte een flinke klapper mee, de Estrella Galícia 0,0 coureur kwam door middel van een hevige high-sider ten val bij het uitkomen van bocht 7 en had hier dan ook zichtbaar veel last van.


Tijdens deze sessie werd bekend dat Tony Arbolino ook volgend jaar met het VNE Snipers Team actief zal zijn in de Moto3 klasse maar dat teamgenoot Romano Fenati liever opstapt naar de Moto2 klasse. Daardoor is er een zitje vrij bij het Italiaanse team, welke coureur hier terecht zal komen is nog niet bekend.

In de slotfase werd er flink gepusht om een rondetijd in de top veertien te noteren. Voor Can Öncü, die dit weekend zijn tweelingbroer Deniz als teamgenoot heeft binnen het Red Bull KTM Ajo team, ging dit al vrij gauw mis doordat hij onderuit ging bij het ingaan van bocht 3.

Gabriel Rodrigo kwam in de slotminuten van de sessie met een 2’08.125 naar de snelste rondetijd van de dag maar in de daaropvolgende ronde ging het volledig mis voor de Argentijn. Rodrigo probeerde zijn tijd nog verder aan te scherpen maar bij het uitkomen van de eerste bocht was hij te enthousiast met de gashendel waardoor hij door middel van een high-sider hard ten val kwam. Even later crashten Celestino Vietti en Lorenzo Dalla Porta ter hoogte van bocht 3 doordat ze te dicht op elkaar reden, alle coureurs bleven ongedeerd.

Uiteindelijk was het dus Rodrigo met de snelste rondetijd van de dag voor Tony Arbolino en Tatsuki Suzuki. Celestino Vietti klokte de vierde tijd voor lansgenoot Lorenzo Dalla Porta en Jaume Masia, daarachter eindigden Aron Canet, Niccolò Antonelli, Romano Fenati, Marcos Ramirez, thuisrijder Filip Salac, Kaito Toba, Raúl Fernández en Dennis Foggia bij de eerste veertien waardoor de kans groot is dat het deze coureurs zijn die rechtstreeks door mogen naar Q2, mochten de weersvoorspellingen correct zijn.

De derde vrije training voor de Moto3 klasse op het Automotodrom Brno gaat zaterdagochtend om 09:00 uur van start met de kwalificatie om 12:35 uur.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App