Romano Fenati het snelst, Bo Bendsneyder tiende tijdens Catalaanse FP1

34
Bo Bendsneyder
Bo Bendsneyder | foto© Racesport.nl - Rene Vos

Romano Fenati heeft vrijdagochtend in Catalunya de snelste tijd laten noteren tijdens de eerste vrije training. De Italiaan was op een opdrogende en daardoor niet veelzeggende sessie het snelst voor Joan Mir en Marco Bezzecchi. De in Catalunya veelvuldig in het geruchtencircuit genoemde Bo Bendsneyder noteerde de tiende rondetijd.

Ondanks een warme en zonnige donderdag, en dat de weersvoorspelling voor het weekend onbewolkt, zon en temperaturen van rond de dertig graden aangaven, zorgde een regenbui vrijdagochtend vroeg tegen alle verwachtingen in voor een natte start van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya.

Toen de lichten vrijdagochtend om 09:00 uur op groen gingen was het weliswaar droog maar de baan nog grotendeels nat. Niet alle coureurs besloten dan ook direct naar buiten te gaan en te wachten op betere omstandigheden om geen onnodige risico’s te nemen.

Nadat er in de eerste helft van de sessie slechts achttien coureurs op de baan te vinden waren bleken de omstandigheden gedurende de sessie wel te verbeteren met als gevolg dat er uiteindelijk zevenentwintig coureurs één of meerdere ronden reden.

Terwijl er in het paddock druk gespeculeerd werd over de toekomstplannen van o.a. Bo Bendsneyder – de Nederlander zou voor 2018 de overstap maken naar de Moto2 klasse en in de belangstelling staan bij Tasca Racing – was het de Nederlander die met nog vijf minuten te gaan naar de op dat moment de bovenste plaats op de lijst wist te komen.

Aangezien de rondetijden in de slotfase nog rap naar beneden gingen wist Bendsneyder deze positie niet vast te houden maar was het Romano Fenati die uiteindelijk het snelst was en na afloop met een snelste rondetijd van 2’06.206 de lijst aanvoerde.

Achter de Italiaan was het Joan Mir – die ook in het geruchtencircuit in Catalunya een belangrijke rol inneemt en net als Bendsneyder in 2018 de overstap zou gaan maken naar de Moto2 klasse waar hij binnen het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS de plaats in gaat nemen van de naar de MotoGP klasse overstappende Franco Morbidelli – die de tweede tijd op zijn naam wist te zetten gevolgd door Marco Bezzecchi, Lorenzo Dalla Porta, Jakub Kornfeil, Adam Norrodin, Niccolò Antonelli, Philipp Oettl, Nakarin Atiratphuvapat en Bendsneyder.

Leopard Racing coureur Livio Loi sloot de eerste sessie in Catalunya af met de achttiende rondetijd.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag