Zondag 01 december organiseerde Valentino Rossi op zijn eigen VR46 Ranch in Tavullia voor de zesde keer de ‘100km dei Campioni’. De winst in deze 2019 editie ging naar de organisator zelf en zijn halfbroer Luca Marini voor het duo Franco Morbidelli & Andrea Migno en de Amerikaanse flatrack specialisten JD Beach & Sammy Halbert.

Maar liefst 42 coureurs uit diverse motorsport disciplines kwamen dit weekend naar de VR46 Ranch om deel te nemen aan de 2019 editie van de ‘100km dei Campioni’, een vijftig ronden tellende dirttrack race op het prachtige complex van negenvoudig wereldkampioen even buiten zijn woonplaats Tavullia.

De race begon zondag met een heuse ‘endurance’-start. Elia Bartolini dook als leider de eerste bocht in, gevolgd door Valentino Rossi, Andrea Migno en Stefano Manzi. Meteen in de eerste paar ronden waren een aantal spannende momenten, zo kwam Manzi ten val en wist Rossi ten koste van Bartolini de leiding over te nemen. Tijdens de eerste wissel kreeg Marini – die tijdens deze editie een team vormde met zijn halfbroer Valentino – de leiding in handen terwijl Franco Morbidelli en Lorenzo Baldassarri volgden op de plaatsen twee en drie.

Tijdens de vijftig ronden tellende wedstrijd, waarin de tweemans team elke vijf ronden dienden te wisselen, bleef het vervolgens vooraan het veld een spannende aangelegenheid. Het duo Rossi & Marini bleef lange tijd aan de leiding totdat Marini’s machine stilviel en Morbidelli & Migno de leiding in handen kregen.

In de slotfase slaagde Rossi erin om het gat met de aan de leiding rijdende Migno dicht te rijden. Wat volgde was een spectaculaire finale van deze 2019 editie van de 100km dei Campioni. Na de laatste wissel werd er dan ook op het scherpst van de snede gestreden voor de drie podiumplaatsen. Marini trok hierbij aan het langste eind door als eerste de finish te passeren voor Morbidelli en de Amerikaan JD Beach die in de laatste bocht Baldassari terugverwees naar de vierde plaats.

Na afloop mochten Rossi & Marini dus plaatsnemen op de hoogste trede van het podium, een podium dat ze deelden met Morbidelli & Migno (2e) en JD Beach & Sammy Halbert (3e).

Baldassarri & Elia Bartolini eindigden als vierde terwijl Mattia Pasini & Manzi in deze editie de top vijf completeerden.

Tijdens deze zesde editie van de 100km dei Campioni verschenen er maar liefst 21 teams (42 coureurs) aan de start waaronder een groot aantal nog niet genoemde wegracetoppers als Alex Rins, Tito Rabat, Naria Herrera, John McPhee, Dominique Aegerter, Joe Roberts, Marcos Raminez, Celestino Vietti, Marco Bezzecchi, Albert Arenas en Augusto Fernandez.

In onderstaande video een sfeerreportage van het evenement.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App