Het MotoGP seizoen 2019 kende vrijdagmiddag een spectaculaire start waarbij Valentino Rossi de eerste vrije training op het Losail International Circuit in Qatar als snelste afsloot. De twee Repsol Honda teamgenoten Jorge Lorenzo en Marc Márquez noteerden de tweede en derde rondetijd met daarachter ook de fabrieks Ducati’s van Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci en tweede Yamaha coureur Maverick Viñales in de top zes.

Vrijdagmiddag om 15:40 uur lokale tijd, 13:40 uur Nederlandse tijd was het zover: de allereerste vrije training voor de MotoGP klasse van 2019. De weersomstandigheden waren gunstig met een buitentemperatuur van zo’n 25°C en een asfalttemperatuur van ruim 40°C. Of deze sessie daardoor echt heel nuttig zou zijn was maar de vraag aangezien de race, zoals het schema er nu uitziet, pas ’s avonds om 20:00 uur van start gaat wanneer de zon onder is en het uiteraard veel koeler zal zijn.

Waar er op de definitieve startlijst 22 coureurs staan zullen er dit weekend 23 coureurs aan de start verschijnen. Aprilia testcoureur maakt tijdens deze eerste Grand Prix van het jaar meteen gebruik van één van zijn vijf wild-cards.

Hoe dan ook, alle MotoGP coureurs waren op de baan te zien tijdens de eerste Grand Prix van het jaar en er werd meteen flink gas gegeven. Binnen tien minuten wist verdedigend kampioen Marc Márquez al een 1’55.4 te rijden waarbij ook Repsol Honda teamgenoot Jorge Lorenzo en merkgenoot Takaaki Nakagami sterk aan de sessie begonnen. Naast de Honda coureurs lieten ook Danilo Petrucci, Maverick Viñales en Franco Morbidelli meteen van zich horen.

Een teleurstellende start van de sessie was er voor Hafizh Syahrin. De Maleisiër, die dit jaar wederom voor het Tech 3 team rijdt maar nu op een KTM RC16, ging al na enkele minuten onderuit ter hoogte van bocht 16. Wel bleef hij ongedeerd en kon hij terugkeren naar de pitbox om daar met de tweede machine de baan weer op te zoeken.

Danilo Petrucci had een aantal interessante items aan zijn Ducati Desmocedici GP19 zitten. De Italiaan heeft, door zijn van nature wat stevigere bouw, vaak problemen met een oplopende temperatuur van de achterband waardoor de slijtage hoger ligt. Duidelijk is dat Ducati er hard aan werkt om dit probleem te verwerken door met deze toevoegingen meer koele lucht op de achterband te blazen en de temperatuur van het rubber daarmee te verlagen.

Gedurende de sessie wisten steeds meer coureurs stappen te maken en hun snelheid te verhogen. In de slotminuten van de sessie werd het duidelijk dat men graag hun eigen naam bovenaan de tijdlijsten wilde zien. Het zou de 40-jarige Valentino Rossi worden die aan het einde van deze sessie met de eer mocht strijken aangezien hij met een 1’55.048 de snelste rondetijd klokte. Jorge Lorenzo noteerde de tweede tijd op slechts 0,079 seconde met Marc Márquez op de derde plaats. De twee Mission Winnow Ducati coureurs Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci noteerden de vierde en vijfde tijd met daarachter de Yamaha’s van Maverick Viñales en Franco Morbidelli. Jack Miller, Alex Rins en Takaaki Nakagami maakten de top tien compleet.

Opvallend was dat, zoals we misschien inmiddels al wel enigszins gewend zijn, dat de eerste 17 coureurs slechts 0,821 van elkaar verwijderd waren.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Losail International Circuit gaat om 18:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App