Rossi het snelst, Veijer twaalfde tijdens derde testdag in Portimão

3848
collin-veijer
Collin Veijer (95) voor teamgenoot Ayumu Sasaki (71) | foto© Intact GP

Riccardo Rossi heeft zondag de derde en afsluitende dag van de Official Moto2 & Moto3 Test Portimão afgesloten met de snelste rondetijd achter zijn naam. De SIC58 Squadra Corse coureur was het snelst voor José Rueda en David Munoz. Collin Veijer kende met een twaalfde rondetijd een uitstekende derde en afsluitende testdag op het Portugese circuit.

Net als vrijdag openden de Moto3 coureurs zondagochtend op Autodromo Internacional do Algarve de derde en afsluitende dag van de Official Moto2 & Moto3 Test Portimão, de laatste testdag alvorens over vijf dagen het 2023 MotoGP seizoen op hetzelfde circuit van start gaat.

Na twee dagen met toch wel enigszins wisselende weersomstandigheden waren de Portugese weergoden zondag de teams en coureurs goed gezind. Een heldere hemel, een heerlijk voorjaarszonnetje en nagenoeg geen wind zorgden voor nagenoeg perfecte omstandigheden, in ieder geval de beste van deze driedaagse test.

Dat de omstandigheden goed waren bleek al snel uit de snelle rondetijden die er gereden werden, rondetijden die aanzienlijk sneller waren dan tijdens de eerste twee dagen, met name in de tweede sessie van de dag werden er een aantal indrukwekkende rondetijden op de klok gezet en het bestaande Moto3 baanrecord uit de boeken gereden.

Het was uiteindelijk Ricardo Rossi die met een snelste rondetijd van 1’47.211- gereden in de tweede sessie van de dag – het rapst was en daarmee houder werd van het nieuwe Moto3 ronderecord op het Portugese circuit. De Honda coureur was met deze rondetijd een fractie sneller dan de dit seizoen in de klasse debuterende José Rueda, David Munoz en de twee ervaren rotten Ayumu Sasaki en Romano Fenati.

Daniel Holgado, Tatsuki Suzuki, Scott Ogden, Diogo Moreira en David Alonso completeerden deze afsluitende testdag de top tien.

Voor Collin Veijer verliep deze derde testdag op rolletjes. De 18-jarige Staphorster wist donderdag nog niet eens of hij vrijdag kon en mocht starten, dit vanwege een blessure welke hij een aantal weken terug opliep bij een trainingsongeval. Nadat Veijer vrijdagochtend groen licht kreeg en hij vervolgens voldoende kracht in zijn vinger had om op een verantwoorde manier te kunnen rijden werd het weekend rustig en voorzichtig opgebouwd. Na twee dagen met de rem erop te hebben gereden, alles alleen gedaan te hebben kreeg Veijer zondag van zijn Liqui Moly Husqvarna Intact GP crew groen licht om er vol voor te gaan. Dat dit niet tegen dovemans oren gezegd was bleek al snel in de eerste sessie van de dag waar Veijer meteen de tiende rondetijd liet noteren. In de tweede sessie van de dag – de sessie waar het merendeel van het veld zijn snelste rondetijd liet noteren – deed de Nederlander het nogmaals dunnetjes over en eindigde hij als elfde op de tijdlijst. Tijdens de derde en allerlaatste sessie van deze driedaagse test (vroegtijdig afgebroken vanwege een crash van de Japanner Ryusei Yamanaka) werd het allemaal nog beter met als resultaat een keurige zesde rondetijd. Dit alles leverde de Moto3 debutant uiteindelijk de twaalfde rondetijd van de dag op. Met een snelste ronde van 1’47.820 en een verschil van slechts 0,609 seconde op de snelste man van de dag een uitstekende prestatie van de Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur, een prestatie die weinigen hem donderdag voorafgaand aan deze test gegeven zouden hebben inclusief de hoofdpersoon in kwestie zelf.

De Moto3 coureurs gaan zich de komende dagen voorbereiden op het eerste Grand Prix weekend van het seizoen als aanstaande vrijdagochtend op hetzelfde circuit de eerste vrije training van de Grande Prémio Tissot de Portugal op het programma staat.

Handige links Portimão Official Moto2 & 3 Test 2023

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 • Zonta van den Goorbergh
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Collin Veijer
 • Barry Baltus
 • Barry Baltus
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Bo Bendsneyder
 • Bo Bendsneyder
 • Barry Baltus
 • Bo Bendsneyder