Ruime zege voor Can Öncü in eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race op Assen

5
can-oncu
Can Oncü (61) aan de leiding in race 1 | foto© Tiny Kolsters

Can Öncü heeft de eerste race voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup tijdens de Motul TT Assen met speels gemak gewonnen. De Turkse rijder kwam met meer dan twee seconden voorsprong op Xavier Artigas en Ryusei Yamanaka over de streep.

Vrijdag verzekerde Can Öncü zich al van de pole positie, en daar maakte het Turkse talent dankbaar gebruik van. Hij nam al vroeg in de race de leiding in handen en liep vervolgens ronde na ronde uit op de concurrentie.

De coureurs achter Can Öncü waren in een eigen strijd verwikkeld. Een groep van vijf coureurs streed uiteindelijk om de laatste twee podiumplaatsen, met daarbij Deniz Öncü, Ryusei Yamanaka, Sean Kelly, Xavier Artigas en Filip Salac. Een grote naam die ontbrak was die van Carlos Tatay. De nummer twee in het kampioenschap miste de slag en raakte in groep waar ook Barry Baltus in zat.

Terwijl Can Öncü onbedreigd naar de overwinning reed, was het Deniz Öncü die in de laatste doorkomst van de GT-bocht probeerde de tweede plaats te pakken. Het kleinste broertje van de familie misrekende zich echter en kwam met te weinig snelheid richting de streep. Hierdoor werd hij met miniem verschil verschalkt door Artigas die tweede werd, en Yamanaka die de derde positie voor zijn rekening nam. Deniz Öncü, Salac en Kelly vielen buiten het podium.

In de achtervolgende groep wist Adrian Carrasco als beste uit de bus te komen. Hij hield Tatay achter zich, die daardoor kostbare punten verspeelde. Barry Baltus eindigde vlak achter Tatay op de negende positie. Adrian Huertas maakte de top tien vol en Sasha de Vits won uiteindelijk de strijd in de derde grote groep om zo de elfde positie voor zijn rekening te nemen.

De race kende nog wel een grote valpartij van Nicolas Hernandez. De Colombiaan reed achterop bij een van zijn mede-coureurs en verloor de controle over zijn motor. Hernandez is bij kennis en is naar het medisch centrum vervoerd voor een check-up. Het is nog niet bekend of hij morgen deel kan nemen aan de tweede race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Verkeersplan
Plattegrond TT Circuit
Fotoverslag – sfeer
Fotoverslag Ten Kate TT Riders Event
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag