Sam Lowes wint Moto2 race Gran Premio Movistar de Aragón

142
Sam Lowes
Sam Lowes | foto© Gresini Racing

#AragonGP – De Moto2 race van de Gran Premio Movistar de Aragón is zondagmiddag gewonnen door de Brit Sam Lowes. De Federal Oil Gresini Moto2 coureur leidde de race van het begin tot het eind en werd na eenentwintig ronden als winnaar afgevlagd voor het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Team duo Alex Marquez en Franco Morbidelli.

Nadat alle Moto2 coureurs gekozen hadden voor dezelfde bandencombinatie (medium-medium) waren het Sam Lowes en Alex Marquez die het best weg waren bij de start.

Lowes kwam na de eerste ronde als leider door gevolgd door Alex Marquez terwijl Lorenzo Baldassari op enige afstand van het tweetal als derde doorkwam.

Terwijl Lowes er direct een strak tempo op na hield en zich na twee ronden iets los wist te rijden van Alex Marquez was het Tom Lüthi die naar de tweede plaats wist te komen voor Baldassari, Nakagami en de in de eerste ronden sterk naar voren gekomen Alex Rins.

Na vijf ronden was het nog steeds Lowes aan de leiding op een halve seconde gevolgd door Alex Marquez, op ruim twee seconden door Lüthi terwijl er achter dit drietal een volgroep ontstond met daarin Baldassarri, Rins, Franco Morbidelli en Jonas Folger.

Een ronde later moest Folger de groep laten gaan nadat hij wijd ging en daarbij de nodige tijd verloor. Op hetzelfde moment kwam 2015 Moto3 wereldkampioen Danny Kent de pits binnen rijden. De Brit klaagde over een gebrek aan grip, nadat de Leopard Racing monteurs de bandenspanning omlaag hadden gebracht kon de Brit met achterstand zijn race vervolgen.

Lowes hield het tempo vooraan het veld hoog en na tien ronden had de Brit inmiddels een voorsprong van ruim twee seconden op de nog steeds op de tweede plaats rijdende Alex Marquez terwijl Lüthi op de derde plaats rijdend Nakagami en Morbidelli aan zijn achterwiel zag naderen.

Rins voerde op de zesde plaats rijdend een groep van vijf rijders aan met daarin naast hem zelf Baldassarri, Simone Corsi, Folger en Johann Zarco.

Met nog vijf ronden te gaan was het nog steeds Lowes aan de leiding op ruim drie seconden gevolgd door Alex Marquez. Het jongere broertje van MotoGP coureur Marc Marquez kreeg het echter zichtbaar moeilijker, kende een paar momentjes waardoor zijn Estrella Galicia 0,0 Marc VDS teamgenoot Morbidelli in rap tempo naderbij kon komen. Lüthi en Nakagami volgden op de vierde en vijfde plaats terwijl Rins op de zesde plaats rijdend alle zeilen bij moest zetten om Baldassarri, Zarco en Corsi van het lijft te houden – een belangrijke strijd met het oog op het kampioenschap.

Terwijl Lowes onbedreigd naar de overwinning reed wist Morbidelli bij het ingaan van de laatste ronde aan het achterwiel te komen van zijn op de tweede plaats rijdende teamgenoot Alex Marquez. De Italiaan probeerde het vervolgens, passeerde Alex Marquez maar de Spanjaard sloeg meteen terug om uiteindelijk ruim drie seconden achter winnaar Lowes als tweede de finish te passeren en daarbij zijn teamgenoot 0,032 seconde achter zich te houden.

Lüthi werd vierde voor Nakagami terwijl Rins de strijd voor de zesde plaats in zijn voordeel wist te beslissen en daarmee goede zaken deed met het oog op de strijd in het kampioenschap door Baldassarri en Zarco terug te verwijzen naar de zevende en achtste plaats.

Corsi werd negende terwijl Folger als tiende de zwart/wit geblokte vlag wist te passeren.

De Belg Xavier Simeon reed ook een uitstekende wedstrijd door als elfde de finish te passeren.

Tussenstand kampioenschap
Zarco gaat ondanks zijn achtste plaats in deze race nog steeds aan de leiding met 202 punten voor Rins met 201 punten en Sam Lowes die na zijn overwinning nu derde staat met 162 punten.