San Marino GP: Geen sancties voor Rossi en Márquez na Q2 clash

154
Valentino Rossi en Marc Márquez - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Nico Schneider

Valentino Rossi en Marc Márquez kregen het zaterdagmiddag in de laatste ronde van de MotoGP kwalificatie op het Misano World Circuit Marco Simoncelli met elkaar aan de stok. Beide heren werden na afloop op het matje geroepen bij de racedirectie, echter deze besloot na het gesprek dat er voor geen van beiden een sanctie zal volgen.

Valentino Rossi beschuldigde Marc Márquez ervan hem aan het einde van de San Marino Grand Prix Q2 te hebben ingehaald in de wetenschap dat daarmee de snelle ronde van de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Italiaan zou worden geruïneerd. Márquez beschuldigde de Italiaan van een inhaalactie die hij nooit succesvol zou kunnen afmaken.

Rossi reed in de slotfase van Q2 voor Márquez en de Honda coureur leek in de eerst paar sectoren op weg naar de snelste rondetijd en dus de pole. Echter bij het uitkomen van bocht 6 kwam Rossi enkele centimeters naast de baan terecht wat zou betekenen zijn ronde niet geldig was. Echter had de Italiaan dit niet door en reed hij op volle snelheid door. Ter hoogte van bocht 11, de zeer snelle Curvone, dook Márquez uit de slipstream en passeerde hij zijn rivaal. De Repsol Honda coureur ging vervolgens wijd en kwam ook naast de baan terecht waardoor zijn rondetijd eveneens niet geldig was.

Rossi wilde zijn snelle ronde niet afbreken en probeerde bij het ingaan van bocht 14 (Carro) weer voorbij te gaan aan de Spanjaard maar verremde zich waardoor hij wijd ging. Dit zorgde voor een schrikreactie bij Márquez waardoor zelfs zijn voet van de steun afschoot. Het tweetal gebaarde naar elkaar maar uiteindelijk bleef het daarbij.

Marc Márquez: “Ik begreep eerst niet wat er precies gebeurde want zo’n inhaalactie tijdens de kwalificatie is een beetje vreemd. Ik weet niet wat zijn intentie was, dat moet je hem vragen. Hoe dan ook, ik zal het vanaf het begin uitleggen om duidelijk te zijn voordat mensen gaan roepen dat ik hem weer aan het volgen was; dat was niet zo. Ik verliet de box voor de laatste run en, dit kun je controleren, ik reed helemaal alleen.

Toen ik op het achterste rechte stuk reed was Valentino daar aan het wachten of in ieder geval heel langzaam aan het rijden waardoor ik besloot achter hem te wachten. Ik stond op dat moment voor hem op de tijdlijst en mijn doel was om pas in de allerlaatste ronde te pushen. We begonnen aan de laatste ronde met een aantal meters verschil tussen ons in. Bij het uitkomen van bocht 6 kwam hij op het groene gedeelte terecht dus was zijn rondetijd gecanceld. Ik zag dat hij nog steeds snel reed, niet heel snel, en had ik de mogelijkheid om hem op het daaropvolgende rechte stuk in te halen.

Het klopt dat ik in de snelle bocht [Curvone] op het groene gedeelte kwam, maar ik zag dit alleen maar op de videoschermen aangezien ik het op de motor niet doorhad. Ik bleef pushen maar toen we aankwamen bij bocht 14 zag ik een zwart-gele motor zeer snel aan de binnenkant aankomen met een snelheid waarmee het onmogelijk was om de bocht te halen. Gelukkig kon ik de crash voorkomen, dit was een goede reactie. De tweede reactie, het gebaar met mijn hand, was om te vragen wat er aan de hand was omdat ik het niet begreep. Niet om sorry te zeggen. Hoe dan ook, het beste hieruit is dat ik een crash heb kunnen voorkomen.”

Valentino Rossi: “Ik probeerde om een betere startpositie te verkrijgen omdat mijn racesnelheid tijdens FP4 best goed was. Mijn eerste ronde in de kwalificatie was goed maar in de tweede ronde kwam ik heel veel verkeer tegen. Vervolgens probeerde ik het opnieuw met de tweede band maar hiermee liep het niet zoals het moest gaan waardoor ik vanaf de derde rij moet starten.

Wat betreft het ‘probleem’ met Márquez, ik was bezig met een snelle ronde en was 100% aan het pushen. Hij haalde mij in ter hoogte van bocht 11 [Curvone] waardoor ik veel tijd verloor. Hij kwam buiten de baan terecht dus ik probeerde meer aan de binnenkant te blijven zodat ik hem weer terug kon passeren, maar ik ging hier wijd waardoor er geen mogelijkheid meer was om de rondetijd te verbeteren.”

Vooralsnog lijkt het dus allemaal op een storm in een glas water. Hoe het verhaal verder zal aflopen is morgenmiddag om 14:00 uur te zien, dan gaat de MotoGP race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli van start.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App