Ayumu Sasaki heeft zaterdagmiddag op de Sachsenring pole position behaald in de Moto3 klasse. De Japanner was in de tweede kwalificatiesessie het snelst voor landgenoot Kaito Toba en Marcos Ramirez waarmee hij de eerste Japanse pole behaalde in de kleinste klasse sinds 2003.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur opende pit lane voor de eerste kwalificatiesessie van de Moto3 klasse op de Sachsenring in Duitsland. De zon stond fel aan de hemel en zorgde voor een buitentemperatuur van zo’n 27°C en een asfalttemperatuur van rond de 45°C waardoor het behoorlijk warm was op het Duitse circuit.

Q1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden hadden in deze eerste kwalificatiesessie een laatste kans om een plaats te veroveren in Qualifying 2. Vrijwel alle coureurs treuzelden niet gingen meteen de baan op om optimaal gebruik te maken van de vijftien minuten durende sessie. Na de eerste run had Aron Canet de voorlopige snelste rondetijd in handen voor Jakub Kornfeil, Kazuki Masaki en John McPhee. Deze vier coureurs zouden op dat moment verdergaan naar Q2 terwijl Tony Arbolino, Makar Yurchenko en Darryn Binder nog geen tijd hadden gezet.

De coureurs bleven lang wachten in pit lane om te proberen een goede slipstream te verkrijgen. Tony Arbolino, winnaar van de Dutch TT een week geleden, liet zijn Honda afslaan bij het uitrijden van pit lane. Hij had nog geen tijd achter zijn naam staan dus het was noodzaak dat hij zo gauw mogelijk de baan op ging. Uiteindelijk kreeg hij de machine zelf aan de praat en kon hij een rondetijd neerzetten. Aron Canet bleef zo lang wachten dat hij niet genoeg tijd had om het circuit rond te gaan en te beginnen aan een ronde op snelheid waardoor het afwachten was of zijn rondetijd genoeg was voor doorgang naar Q2.

Door middel van een slipstream achter Arbolino reed Ai Ogura met een 1’26.396 de snelste rondetijd voor Dennis Foggia, Jakub Kornfeil en John McPhee. Deze coureurs mochten daarmee verder naar Qualifying 2 terwijl Arbolino daarachter op de vijfde plaats buiten de boot viel. De Italiaan start daarmee zondagochtend vanaf de negentiende plaats, achter hem noteerden Stefano Nepa, Jaume Masia, Aron Canet, Kazuki Masaki en Celestino Vietti een tijd in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto3 coureurs om het uit te vechten voor pole position. Al vroeg in de sessie ging het mis voor Sergio García. De Spanjaard kwam hard ten val bij het uitkomen van bocht 13, de laatste bocht voor start / finish. De Estrella Galícia 0,0 coureur ging iets te enthousiast op het gas en crashte door middel van een flinke high-sider.

Na de eerste run had Marcos Ramirez de snelste tijd in handen voor Jakub Kornfeil en Dennis Foggia, Ook Ayumu Sasaki, John McPhee en Lorenzo Dalla Porta leken mee te strijden voor pole position.

Na een bandenwissel en het bekende wachten in pit lane gingen de coureurs in de laatste minuten van de sessie de baan op om er één snelle ronde uit te persen. In de slotseconden van de sessie wist Ayumu Sasaki met een 1’26.396 de snelste rondetijd te rijden en de eerste pole position van zijn carrière te behalen.

Kaito Toba zorgde voor een Japanse 1-2 met Marcos Ramirez daarachter op de derde plaats. Lorenzo Dalla Porta kwalificeerde zich als vierde voor Romano Fenati en Jakub Kornfeil, daarachter eindigden Albert Arenas, Dennis Foggia, Gabriel Rodrigo en John McPhee in de top tien.

De Moto3 race over 27 ronden op de Sachsenring gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App