Marcel Schrötter heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op het Circuit of the Americas in Austin de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position behaald voor Alex Márquez en Sam Lowes. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als zestiende, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin kwam naar de 21e tijd.

De laatste twee kwalificatiesessies die zaterdag op het programma stonden op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten waren die voor de Moto2 klasse. Nadat de hevige regen en onweer er aan het begin van de dag nog voor zorgden dat alle derde vrije trainingen werden afgelast, was het een compleet ander geval ten tijde van de kwalificatie. Een felle zon scheen er boven het Texaanse circuit waardoor de temperatuur ook behoorlijk opliep.

Q1
De coureurs die na de twee vrije trainingen op vrijdag buiten de top veertien geklasseerd stonden kregen een laatste kans om deelname aan Qualifying 2 veilig te stellen. De snelste vier coureurs in deze eerste kwalificatie hadden recht op een plaats in Q2.

Dimas Ekky Pratama kende een lastig begin van de sessie en kwam in zijn eerste snelle ronde ten val bij het insturen van bocht 20, de laatste voor start / finish. De Indonesiër bleef ongedeerd en kon zijn Kalex gauw terugduwen naar de pitbox.

Jorge Martin reed in deze eerste kwalificatie een 2’11.712 en was daarmee het snelst. Nederlander Bo Bendsneyder kende ook een sterke sessie nadat hij op vrijdag slechts als 24e geklasseerd stond. De NTS RW Racing GP coureur noteerde in deze eerste kwalificatie de tweede rondetijd voor Brad Binder en Marco Bezzecchi waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Qualifying 2. Iker Lecuona noteerde de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, verder eindigden Xavi Vierge, Jesko Raffin, Joe Roberts, Khairul Idham Pawi en Somkiat Chantra in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de snelste achttien Moto2 coureurs om het uit te vechten voor pole position. Brad Binder begon sterk aan de sessie aangezien hij al vijftien minuten rijtijd had gehad in de eerste kwalificatie en nam de voorlopige snelste rondetijd in handen.

Voor Remy Gardner ging het al vroeg mis met een flinke crash ter hoogte van de snelle bocht 10. De Australiër vertelde dat een flinke windvlaag hem uit balans bracht waardoor hij hard ten val kwam. Wel bleef de smaakmaker van de race in Argentinië uiteindelijk ongedeerd.

Uiteindelijk ontstond er een spannende slotfase waarbij er zo’n vijf coureurs streden voor pole position. Marcel Schrötter trok aan het langste eind met een 2’10.875 en greep daarmee de pole voor Alex Márquez en Sam Lowes. Tom Lüthi werd in de slotfase van de eerste rij gedrukt en eindigde op de vierde positie voor Brad Binder en Jorge Navarro. Mattia Pasini kwalificeerde zich keurig als zevende in eerste Grand Prix weekend van het jaar als vervanger van Augusto Fernández binnen het Flexbox HP40 Pons Racing team. Jorge Martin, Simone Corsi en Luca Marini maakten de top tien compleet. Nederlander Bo Bendsneyder begon sterk maar viel uiteindelijk enigszins terug waardoor hij zich als zestiende heeft gekwalificeerd.

De Moto2 race op het Circuit of the Americas in Austin gaat zondag om 19:20 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App