Marcel Schrötter was zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op het Autodromo Internazionale del Mugello het snelst en behaalde daarmee pole position voor teamgenoot Tom Lüthi en Alex Márquez. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als twintigste, NTS RW Racing GP teamgenoot kwam naar de 28e rondetijd.

De laatste kwalificatiesessies die zaterdagmiddag op het programma stonden op het Autodromo Internazionale del Mugello waren die voor de Moto2 klasse. Het zon scheel fel boven het Italiaanse circuit en de buitentemperatuur bedroeg zo’n 25°C waardoor de omstandigheden nagenoeg ideaal waren.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien stonden geklasseerd hadden met deze Qualifying 1 sessie een laatste kans op een plaats in Q2. Het waren Xavi Vierge, Lorenzo Baldassarri, Brad Binder en Nederlander Bo Bendsneyder die een sterke start kenden en al gauw de eerste vier plaatsen in handen namen.

Een crash was er halverwege de sessie voor Marco Bezzecchi. De Red Bull KTM Tech 3 coureur kwam hard ten val bij het ingaan van bocht 3 (Poggio Secco) en schoof de grindbak in. De Italiaan was zichtbaar aangeslagen en zijn sessie kwam vroegtijdig ten einde.

Uiteindelijk reed Vierge met een 1’51.659 de snelste rondetijd voor Jorge Martin, Lorenzo Baldassarri en Nicolo Bulega waarmee het viertal verder mocht naar Q2. Brad Binder noteerde de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, één plaats voor voormalig teamgenoot Bo Bendsneyder. Daarachter eindigden Dominique Aegerter, Stefano Manzi, Iker Lecuona en Lukas Tulovic deze Q1 sessie in de top tien. NTS RW Racing GP coureur Steven Odenaal klokte de veertiende rondetijd wat hem een 28e startplaats oplevert.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs mochten vervolgens onderling bepalen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Tom Lüthi, Nicolo Bulega, Luca Marini en Alex Márquez gingen meteen de strijd aan met elkaar en het leek erop dat deze vier coureurs de dienst uit gingen maken wat betreft pole position. Het was zichtbaar dat SKY Racing Team VR46 coureurs Marini en Bulega maar ook Estrella Galícia 0,0 coureurs Vierge en Márquez samenwerkten op het lange rechte stuk door elkaar een slipstream te geven.

In de allerlaatste seconden sloeg Marcel Schrötter toe en behaalde hij met een 1’51.129 pole position, slechts 0,040 seconde voor Dynavolt IntactGP teamgenoot Lüthi. Le Mans racewinnaar Márquez noteerde de derde rondetijd waarmee hij vanaf de eerste rij mag starten. Thuisrijder Bulega kwalificeerde zich als vierde voor Navarro en Marini met daarachter Tetsuta Nagashima, Sam Lowes, Augusto Fernández en Remy Gardner. Drievoudig racewinnaar dit seizoen Lorenzo Baldassarri kwalificeerde zich op een teleurstellende vijftiende positie.

De Moto2 race op het Autodromo Internazionale del Mugello over 21 ronden gaat zondagmiddag om 12:20 uur van start.

 

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App